Η απάντηση της εφημερίδας «Πτολεμαίος» στην ανακοίνωση του Σταύρου Γιαννακίδη περί ψευδούς δημοσιεύματος



Η απάντηση του εκδότη

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε το δελτίο Τύπου του εντεταλμένου συμβούλου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νότιας Μακεδονίας. Το εν λόγω δελτίου Τύπου στοχοποιεί την εφημερίδα μας άνευ λόγου, με αφορμή ρεπορτάζ που κάναμε για απεντάξεις έργων της Περιφέρειας στον Τομέα της Υγείας, βάσει αντικειμενικών στοιχείων, εγγράφων που υπογράφτηκαν από τον Θοδωρή Καρυπιδη και αναρτήθηκαν στη Διαύγεια. Θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις για το θλιβερό περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου του Σταύρου Γιαννακιδη.

1. Κάθε λέξη του ρεπορτάζ του Πτολεμαίου βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, δηλαδή στοιχεία από τη Διαύγεια συνεπώς δεν αντικρούεται ούτε μία λέξη του.

2. Ο κύριος Γιαννακίδης πετάει την μπάλα στην εξέδρα λέγοντας ποια έργα εντάσσει και όχι ποια απεντάσσει η Περιφερειακή Αρχή. Θα δούμε ποια εξ αυτών στο τέλος θα υλοποιηθούν.

3. Ο κύριος Γιαννακίδης μας επιβεβαιώνει για την απένταξη των 9 συγκεκριμένων έργων στον τομέα της Υγείας και τον ευχαριστούμε γι” αυτό. Αυτή είναι και η μεγάλη μας επιτυχία. Ότι βγήκε δημόσια εντός λίγων ωρών και επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ μας σχετικά με την απένταξη των 9 έργων.

4. Μη γνωρίζοντας τη στοιχειώδη δεοντολογία ο κ. Γιαννακίδης, δεν απέστειλε την απάντηση του ως επιστολή προς δημοσίευση ως είθισται στο Μέσο που δημοσίευσε το ρεπορτάζ, αλλά έστειλε «δελτίο τύπου» στο οποίο μας συκοφαντεί. Τον ευχαριστούμε γι” αυτό γιατί μεγάλωσε μόνος του τον κύκλο των πολιτών που γνωρίζουν πλέον για την απένταξη των 9 έργων των 17,5 εκ. ευρώ. Το άσχημο είναι πως διέσυρε περαιτέρω την Περιφερειακή Αρχή την οποία εκπροσωπεί.

5. Επί της ουσίας της απώλειας χρημάτων: Στις 15/12/2015 το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας είχε 495,3εκ€, στο κλείσιμο του προγράμματος στις 31/12/2015 το πρόγραμμα έκλεισε με 421 εκ€ στο πλαίσιο της 4ης αναθεώρησης. Χάθηκαν δηλαδή 74εκ€ μόνο από το ΠΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας και μέσα σε αυτά και τα 17,5 εκ. € της υγείας.

6. Όλη η ουσία του θέματος βρίσκεται στην εξής φράση του Εντεταλμένου Συμβούλου ΕΣΠΑ Νότιας Μακεδονίας: «………..για τεχνικούς λόγους θα έπρεπε να απενταχθούν τόσo αυτά τα έργα που αναφέρονται στο δημοσίευμα όσο και άλλα έργα που δεν «προλάβαιναν» να υλοποιηθούν και να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα». Άραγε τι έκανε ο κ. Γιαννακίδης τώρα τέσσερα χρόνια και δεν …προλάβαινε; Γιατί δεν υλοποιήθηκαν τα έργα εντός χρονοδιαγράμματος; Γιατί οι καθυστερήσεις; Γιατί χάθηκαν 74 εκ€ από το ΠΕΠ και γιατί μειώθηκε το Πρόγραμμα της Δυτικής Μακεδονίας; Μια Περιφέρεια με τεράστιες ανάγκες και υψηλή ανεργία επιτρέπεται να χάνει πόρους από το ΠΕΠ; Επειδή ο κ. Γιαννακίδης δεν «πρόλαβε» σύμφωνα με τα γραφόμενα του; Ας αποφασίσουν οι πολίτες, εάν ο χρόνος που είχαν από την εκλογές της Ανατροπής του Μαΐου του 2014 ήταν λίγος ή πολύς.

7. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας όπως γνωρίζουμε καλά εδώ και τριάντα χρόνια. Θεωρούμε πέρα και πέρα άδικη την επίθεση του κ. Γιαννακίδη, που μας έγινε αποκλειστικά επειδή φέραμε στο φως έγγραφα από τη Διαύγεια που φέρουν την υπογραφή του κ. Καρυπίδη (ανατρέξτε στους σχετικούς ΑΔΑ). Το αν η Περιφερειακή Αρχή είναι καλή ή όχι, θα κριθεί από το πόσες κορδέλες θα «κόψει» σε τελετές εγκαινίων έργων.

8. Θεωρούμε χρέος του κ. Περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη όσο και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κεχαγιά να επαναφέρουν στην τάξη τον κ. Γιαννακίδη καθώς η φρασεολογία και υβρεολογία του έχει ξεπεράσει κάθε όριο και τείνει να διασύρει το κύρος της Αυτοδιοίκησης. Άλλωστε ο κ. Γιαννακίδης ως νέος στα κοινά πρέπει να γνωρίζει ότι οφείλει να δέχεται την κριτική τόσο από τους πολίτες όσο και από τα ΜΜΕ. Πόσο μάλλον όταν εμείς δεν του κάναμε κριτική, αλλά σταθήκαμε απλά και μόνο σε στοιχεία από τη «Διαύγεια». Τίθενται ξεκάθαρα θέματα Δημοκρατίας και Ελευθεροτυπίας.

9. Παρακαλούμε θερμά τον κ. Γιαννακίδη να ανακαλέσει εντός 24 ωρών και δημόσια τους ιδιαίτερα προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του τύπου «κακοήθεις ανακρίβειες που παραποιούν την πραγματικότητα» και «Η αμηχανία και ο πανικός των εγκάθετων μαύρων κονδυλοφόρων βγάζουν μάτι». Ειδάλλως θα αναγκαστούμε να κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων που μας δίνει ο Νόμος, και θα ακολουθήσουμε το δρόμο της Δικαιοσύνης για να αποκαταστήσουμε το όνομα που προσπαθεί να μας σπιλώσει ο κ. Γιαννακίδης.

10. Η πολιτική επιβίωση των αυτοδιοικητικών σχημάτων εξαρτάται από την ταπεινή μας άποψη από τη συλλογική δουλειά, την αλήθεια και την προσφορά. Ο κ. Γιαννακίδης μη μπορώντας να διαχειριστεί τη φυγή δεκάδων συντρόφων του λόγω της ανακολουθίας της παράταξης του στο θέμα της παραχώρησης της γλώσσας και εθνότητας Μακεδονίας, του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, αλλά και λόγω του ότι χάλασε η μοιρασιά στις καρέκλες, ξεσπάει στα ΜΜΕ. Είναι άδικο. Ας ξεσπάσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

11. Επειδή σύμφωνα με το «δελτίο τύπου» του κ. Γιαννακίδη, δημιουργείται μία εικόνα πρωτοφανούς αναπτυξιακής τροχιάς στην περιοχή, κάτι που προς το παρόν δεν αποτυπώνεται γύρω μας, δεσμευόμαστε εντός της επόμενης εβδομάδας, να κάνουμε μία δεύτερη, συνολικότερη έρευνα. Αυτή θα αφορά θα ερευνήσουμε βάσει επίσημων στοιχείων την απορροφητικότητα των κονδυλίων, και θα παρουσιάσουμε ενδελεχώς τα ποσοστά απορροφητικότητας από τους πίνακες πορείας υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος ανά άξονα προτεραιότητας.

Μένουμε πάντα ανοιχτοί στο δημόσιο διάλογο.

Αντώνης Κ. Πουγαρίδης
Εκδότης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.