Περί του Αγιασμού στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης ο λόγος: «μὴ κατακαυχᾶσθε καὶ ψεύδεσθε κατὰ τῆς ἀληθείας»

Καθολική Επιστολή Ιακώβου

Ἡ ἀληθινὴ καὶ ἡ ψεύτικη σοφία.

Πρωτότυπο

Τίς σοφὸς καὶ ἐπιστήμων ἐν ὑμῖν; δειξάτω ἐκ τῆς καλῆς ἀναστροφῆς τὰ ἔργα αὐτοῦ ἐν πραΰτητι σοφίας.

εἰ δὲ ζῆλον πικρὸν ἔχετε καὶ ἐριθείαν ἐν τῇ καρδίᾳ ὑμῶν,

μὴ κατακαυχᾶσθε καὶ ψεύδεσθε κατὰ τῆς ἀληθείας.

οὐκ ἔστιν αὕτη ἡ σοφία ἄνωθεν κατερχομένη, ἀλλ’ ἐπίγειος, ψυχική, δαιμονιώδης.

ὅπου γὰρ ζῆλος καὶ ἐριθεία, ἐκεῖ ἀκαταστασία καὶ πᾶν φαῦλον

πρᾶγμα.

ἡ δὲ ἄνωθεν σοφία πρῶτον μὲν ἁγνή ἐστιν, ἔπειτα εἰρηνική,

ἐπιεικής, εὐπειθής, μεστὴ ἐλέους καὶ καρπῶν ἀγαθῶν, ἀδιάκριτος

καὶ ἀνυπόκριτος.

καρπὸς δὲ τῆς δικαιοσύνης ἐν εἰρήνῃ σπείρεται τοῖς ποιοῦσιν

εἰρήνην.

Μετάφραση

Ποιος είναι σοφός και επιστήμονας μεταξύ σας; Ας δείξει από την

καλή συμπεριφορά του τα έργα του με πραότητα σοφίας.

Αν όμως έχετε πικρή ζήλια και φατριασμό μέσα στην καρδιά σας,

μην καυχιέστε και μην ψεύδεστε ενάντια στην αλήθεια.

Δεν είναι αυτή η σοφία που κατεβαίνει από επάνω, αλλά είναι

επίγεια, ψυχική, δαιμονιώδης.

Γιατί όπου υπάρχει ζήλια και φατριασμός, εκεί υπάρχει

ακαταστασία και κάθε φαύλο πράγμα.

Ενώ η σοφία από επάνω, πρώτα αφενός είναι αγνή, έπειτα ειρηνική, επιεικής, ευπειθής, γεμάτη από έλεος και καρπούς αγαθούς, αμερόληπτη, ανυπόκριτη.

Και ο καρπός της δικαιοσύνης σπείρεται με ειρήνη από αυτούς που πράττουν την ειρήνη.

μὴ κατακαυχᾶσθε καὶ ψεύδεσθε κατὰ τῆς ἀληθείας. = μην καυχιέστε και μην

ψεύδεστε ενάντια στην αλήθεια.

Το παραπάνω κείμενο είναι το Γ΄ Κεφάλαιο, από την Καθολική Επιστολή του Ιακώβου , που αναγιγνώσκεται κατά την διάρκειά του Αγιασμού για την έναρξη της Νέας Σχολική Περιόδου .

Αρκετοί οι Αγιασμοί σήμερα σε όλα τα σχολεία της χώρας , όπου παραβρέθηκαν , εκτός από τους γονείς και τους Μαθητές , και οι Άρχοντες του τόπου, για να τιμήσουν με την παρουσία τους και να ευχηθούν για την νέα σχολική χρονιά.

Θα σταθούμε όμως σε μια τελετή αγιασμού , με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και αναφέρομε στον αγιασμό που έγινε στο υπό μεταφορά , Ειδικό Σχολείο Κοζάνης , όπου οι τοπικοί μας άρχοντες , έλαμψαν διά της απουσίας τους .

Πριν από τρία χρόνια που άρχισε την φοίτηση του ο μικρός μας Παναγιώτης, παιδί με αυτισμό , στο αγιασμό είχαν βρεθεί , οι τοπικοί μας άρχοντες , όπου εκεί , έδωσαν την υπόσχεση , ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες , για την ανακαίνιση του σχολικού συγκροτήματος στο οποίο στεγάζονταν μέχρι τώρα η δομή του Ειδικού Σχολείου.

Στο Αγιασμό που έγινε την περασμένη χρονιά , παραβρέθηκε , ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών , ο οποίος επί λέξη είπε , για την χρονιά που μόλις σήμερα ξεκίνησε, ότι τα παιδιά μας , από την καινούρια χρόνιά θα βρίσκονται σε ένα νέο τελείως διαφορετικό κτίριο , από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ακόμα και μέχρι σήμερα το κτίριο.

Είπε και ακόμα και αυτό: ¨Θα Παραιτηθώ αν μέχρί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες στο κτίριο που φοιτούν τα παιδιά.

Για αυτό και λέμε : μὴ κατακαυχᾶσθε καὶ ψεύδεσθε κατὰ τῆς ἀληθείας. = μην καυχιέστε και μην

ψεύδεστε ενάντια στην αλήθεια.

Γιατί η αλήθεια αγαπητοί μου φίλοι είναι άλλη από αυτήν που μας είπαν τότε .

Για φέτος , για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο κτίριο , θα πρέπει να μεταφερθούν τα παιδιά σε άλλο κτίριο. Αυτό μέχρις ενός σημείου είναι θα μπορούσαμε να πούμε αποδεκτό , ανεκτό και από του Γονείς , και από τους Εκπαιδευτικούς τους , γιατί χρειάζεται τουλάχιστον 8 με 9 μήνες , για να γίνουν όλες εκείνες οι εργασίες , ώστε το κτίριο να είναι κατάλληλο να φιλοξενήσει μια τέτοια δομή.

Όλα μέχρι εδώ όπως είπαμε παραπάνω ανεκτά , αυτό που ενόχλησε όμως είναι η επιλογή του κτιρίου που θα φιλοξενήσει τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης , που βρίσκετε στο Τετράλοφο , 23 χιλιομετρά από την πόλη της Κοζάνης , για φανταστείτε για τον Παναγιώτη που θα ξεκινά κάθε μέρα από την Νεάπολη Βοΐου .

Και δεν αναφερόμαστε στην καταλληλότητα του κτιρίου, θα το δούμε από κοντά την ερχόμενη εβδομάδα , λέμε για την χιλιομετρική απόσταση που θα διανύουν τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου , παιδιά ήρωες , με ήρωες γονείς , που προσπαθούν, καθημερινά , και παλεύουν παιδιά και γονείς , να σταθούμε όρθιοι, ας μην μιλήσουμε άλλο για τον αγώνα που κάνουμε για τα παιδιά μας .

Και όπως είπαμε δεν αναφερόμαστε στην καταλληλότητα του κτίριου που επιλέγει , αλλά το ότι η επιλογή έγινε την τελευταία στιγμή , και ενώ έγινε ο αγιασμός σε όλα τα σχολεία κανονικά , και στα υπόλοιπα όπως είπαμε παραβρέθηκαν , οι τοπικοί μας άρχοντες, σε εμάς όχι , και ενώ από αύριο οι μαθητές όλων των σχολείων , θα βρίσκονται στις τάξεις τους για μάθημα , τα παιδιά του Ειδικού Σχολειού , θα μπούνε στις τάξεις , στο σχολείο στον Τετράλοφο Κοζάνης μετά από δέκα μέρες .

Γιατί ; δεν τους έφτανε το καλοκαίρι για να γίνει η μεταφορά; και η ερώτηση δεν αφορά το προσωπικό του σχολειού, που οι άνθρωποι ήταν έτοιμοι από την αρχή του καλοκαιριού, για να μεταφερθούν , ώστε να μπει μέσα ο εργολάβος για να αρχίσει την επισκευή του σχολείου.

Δηλαδή πάντα θα λειτουργούμε την τελευταία στιγμή; και σε ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα που άφορα παιδιά του Ειδικού Σχολείου; Αλλά μάλλον όποιος έχει τέτοιο αγώνα , μόνον αυτός ξέρει τι αντιμετωπίζει.

Επίσης οι γονείς των παιδιών ρώτησαν , γιατί δεν προτάθηκε άλλο κτιριακό συγκρότημα , πιο κοντά στην πόλη της Κοζάνης , αλλά βλέπεις τα δικά μας παιδιά που φοιτούν στο Ειδικό Σχολείο δεν έχουν «Καλλιτεχνικές Τάσεις » για να τα πάνε κάπου πιο κοντά .

Ελπίζω η λύση του Τετράλοφου να είναι προσωρινή , και να καταπιούμε και φέτος αυτό το πικρό ποτήρι της αδιαφορίας , και να ξέρετε κάτι αγαπητοί μου φίλοι , τόσο τα παιδιά μας , όσο και εμείς οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τους , έχουμε αξιοπρέπεια , ξέρουμε να παλεύουμε στα δύσκολα, το έχουμε αποδείξει αυτό , και δεν είμαστε για πέταμα .

Θα μπορούσαμε να γράψουμε περισσότερα , θα επανέλθουμε στο μέλλον , αναλογα με το τι θα γίνει …..

Καλή Αντάμωση

Του Πατέρα Κωνσταντίνου

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Περί του Αγιασμού στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης ο λόγος: «μὴ κατακαυχᾶσθε καὶ ψεύδεσθε κατὰ τῆς ἀληθείας»

  1. Συμφωνώ με τα λεγόμενά σας. Είμαι από το Νέο Κλείτος και ντρέπομαι κυριολεκτικά που πριν κάποια χρόνια ο διευθυντής του σχολείου όπου πηγαίνει το παιδί σας (δεν το λέω ειδικό, όλα τα σχολεία ίδια είναι) επισκέφθηκε τη σχολική μονάδα του Νέου Κλείτου και υπήρξαν αντιδράσεις από τους κατοίκους, τον πρόεδρο, τον παπά του χωριού για την έλευση του σχολείου του παιδιού σας. Ενώ για το καλλιτεχνικό γυμνάσιο σκύλιασαν να το φέρουν στο Νέο Κλείτο. Χθες έγινε παρέλαση από βουλευτές, δήμαρχο, τοπικούς άρχοντες για τις λεζάντες, φωτογραφίες, συνεντεύξεις. Να είστε περήφανοι για τα παιδιά σας και τους εαυτούς σας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.