Τι ακριβώς είναι το Nations League;



Ποιοι συμμετέχουν στο Nations League, πόσο διαρκεί, τι κερδίζουν οι Εθνικές ομάδες και πως «μοιράζονται» τα εισιτήρια για το επόμενο Euro. Το BetMarket.gr παρουσιάζει και εξηγεί τη νέα διοργάνωση.

Το ποδόσφαιρο αλλάζει και τα επόμενα χρόνια θα βρούμε μπροστά μας αρκετά πράγματα διαφορετικά από ότι τα είχαμε συνηθίσει. Το Τσάμπιονς Λιγκ ήδη από φέτος είχε διαφορετική διαδικασία προκριματικών, με μόλις έξι ομάδες να παίρνουν το εισιτήριο για τους ομίλους από αυτά. Από την ερχόμενη εβδομάδα και στο εξής θα πρέπει να ξεχάσουμε και το 21:45, την ώρα δηλαδή που είχε ταυτιστεί με το σεντόνι.

Συζητιέται η τέταρτη αλλαγή στην παράταση, έχουμε ήδη το VAR, πάμε για συνδιοργάνωση τριών χωρών στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο και από φέτος έχουμε και το Nations League.

Nations League αντί για φιλικά

Nations League η εντελώς καινούρια διοργάνωση που ήρθε να αντικαταστήσει, αλλά συνάμα να αναβαθμίσει τα φιλικά παιχνίδια. Είχαν καταντήσει αδιάφορα, βαρετά αλλά και επίπονα για το φορτωμένο πρόγραμμα των ποδοσφαιριστών τα φιλικά παιχνίδια. Το «μοντάρισμα» όμως ήταν και είναι μια διαδικασία που πρέπει να συνεχιστεί. Έτσι αποφασίστηκε μια νέα διοργάνωση που θα γίνεται πριν τις προκριματικές φάσεις, ώστε να βοηθά στην προετοιμασία γι αυτές. Ενώ παράλληλα θα δίνει και κάποια κίνητρα, όπως έναν τίτλο, ανόδους, υποβιβασμούς και, κυρίως, ευκαιρία για συμμετοχή στα play off.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:

Τα 55 μέλη της FIFA χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες με βάση τη δυναμική τους. Στην πρώτη κατηγορία είναι τα «βαριά» ονόματα και στην 4η οι μικρότερες χώρες. Η δική μας Εθνική, όπως και η Κύπρος, έχουν τοποθετηθεί στο τρίτο γκρουπ, δηλαδή τη Γ’ κατηγορία.

Έπειτα έγινε κλήρωση, η οποία μοίρασε τις χώρες των γκρουπ σε ομίλους. Κάθε κατηγορία έχει τέσσερις ομίλους, είτε με τρείς, είτε με τέσσερις συμμετέχουσες ο κάθε ένας.

Κάθε όμιλος έχει έξι αγωνιστικές. Σε αυτούς των τεσσάρων παίζουν όλοι σε κάθε αγωνιστική, εκείνοι των τριών δίνουν τέσσερα παιχνίδια έχοντας και δύο ρεπό. Η πρώτη αγωνιστική διεξάγεται το Σεπτέμβριο, ενώ η τελευταία θα γίνει τον Νοέμβριο.

Τι κερδίζουν οι νικητές του Nations League;

Από τους 16 ομίλους που έχουμε μπροστά μας, θα προκύψουν 16 νικητές. Αυτοί αυτόματα θα πάρουν θέση για τα play off του επόμενου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Βέβαια μία χώρα μπορεί να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα από την προκριματική διαδικασία (τα προκριματικά του Euro θα γίνουν κανονικά, αλλά θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2019 και θα έχουν διάρκεια ένα έτος και όχι δύο όπως ίσχυε μέχρι την προηγούμενη προκριματική διαδικασία). Αν συμβεί αυτό, τότε το εισιτήριο για τα Play off πηγαίνει στον αμέσως επόμενο του γκρουπ της στο Nations League.

Παράδειγμα: Έστω πως στον όμιλο της Εθνικής μας ομάδας στο Nations League η τελική βαθμολογία είναι:
1. Ελλάδα
2. Ουγγαρία
3. Φινλανδία
4. Εσθονία
τότε η Εθνική μας κερδίζει τη συμμετοχή της στα Play off για το επόμενο Euro. Σε περίπτωση που στα προκριματικά που θα ακολουθήσουν (θυμίζω Μάρτιος 2019-Μάρτιος 2020), η Εθνική μας κερδίσει το εισιτήριο για το euro, τότε στα Play off πηγαίνει αυτόματα η Ουγγαρία, που τερμάτισε 2η στο Nations League.

Τίτλος, άνοδοι και υποβιβασμοί στη διοργάνωση

Πέρα από τα εισιτήρια για τα play off, τo Nations League είναι και ένα… κανονικό πρωτάθλημα, με τις κατηγορίες του. Οι πρώτοι κάθε ομίλου κερδίζουν την άνοδο στην αμέσως μεγαλύτερη κατηγορία, ενώ οι τελευταίες υποβιβάζονται στην κατώτερη.

Στο παράδειγμα δηλαδή που δώσαμε πιο πάνω, η Εθνική Ελλάδος πέρα από μία θέση στα play off, θα ανέβει και στη Β’ κατηγορία.

Ο υποβιβασμός δεν ισχύει για τους τελευταίους της Δ’ κατηγορίας (δεν υπάρχει πιο κάτω!), όπως δεν υπάρχει και άνοδος για τους πρώτους της Α’ κατηγορίας (δεν υπάρχει πιο πάνω!). Για τους πρώτους των… πρώτων πάντως, δηλαδή για τις 4 ομάδες που θα βρεθούν στην κορυφή των ομίλων τους στην Α’ κατηγορία, θα υπάρξει ένα… άτυπο final four. Μια τελική φάση δηλαδή, με δύο ημιτελικούς, μικρό, μεγάλο τελικό και φυσικά τροπαιούχο. Η διεξαγωγή της έχει προγραμματιστεί για το επόμενο καλοκαίρι.

Επισκεφτείτε καθημερινά το BetMarket.gr για να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις με τις νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες στην Ελλάδα, να δείτε τα προγνωστικά των tipster μας, τις πτώσεις των αποδόσεων αλλά και την ενδιαφέρουσα θεματολογία γύρω από το στοίχημα που δεν θα βρείτε αλλού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.