Έναρξη λειτουργίας του Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο στο Νομό Κοζάνης – Δείτε το βίντεο



Με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη συναντήθηκαν την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου, στο γραφείο του στη ΖΕΠ, στελέχη της ΔΕΗ για την έναρξη λειτουργίας του Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ στην Κοζάνη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης ΔΕΗ Δημήτρης Καρέλης, ο Τομεάρχης Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης / Διευθυντής Σπουδών Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο Γιάννης Σαρρής, ο Υποτομεάρχης Σχολών Β. Ελλάδας / Διευθυντής Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο, Δομή Κοζάνης Γιώργος Κόμπος, η Τομεάρχης Ανάπτυξης, Marketing και Επικοινωνίας Άλκηστις Οικονόμου και η Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Καρυπίδου.

Η ΔΕΗ ξεκινά τη λειτουργία του Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο, συμβολικά από την Καρδιά του Ενεργειακού Κέντρου Δ. Μακεδονίας, με σκοπό να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εκπαίδευσης, αποδίδοντας έτσι προστιθέμενη αξία στους σπουδαστές του, φωτίζοντας τα όνειρά τους.

Επιδιώκει να συμβάλλει αποτελεσματικά στην επαγγελματική τους εξέλιξη, μέσα από την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους.

Το Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο φιλοδοξεί να προσφέρει στους νέους εναλλακτικές διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν με στόχο την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Η εμπειρία της ΔΕΗ, η τεχνογνωσία του Ανθρώπινου Δυναμικού της, η υιοθέτηση όλων των σύγχρονων τάσεων στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων, αποτελούν οδηγούς ώστε το Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο να καταστεί ένας από τους κορυφαίους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ξεκινά αρχικά με τεχνικά προγράμματα προσφέροντας τις εξής ειδικότητες:

Τεχνικός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων
Τεχνικός Αυτοματισμών
Οι υποψήφιοι σπουδαστές μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέσω της ιστοσελίδας www.iekdei.gr

«Η ΔΕΗ αποκτά ένα δικό της Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της ενεργειακής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας που επιβάλλεται να αγκαλιασθεί και να στηριχθεί από όλους μας. Πρέπει να απαντήσουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος, η τεχνογνωσία να κληρονομηθεί στη νέα γενιά και να αξιοποιηθεί με αυτά που έχουμε μπροστά μας, αλλά πάντα διατηρώντας την περιοχή μας ενεργειακό κέντρο» τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης.

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΕΛΗΣ
(Διευθυντής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΔΕΗ Α.Ε. / Νόμιμος Εκπρόσωπος Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο)

Ως Διεύθυνση Εκπαίδευσης της ΔΕΗ, πιστεύουμε ότι το ζητούμενο στις σύγχρονες επιχειρήσεις είναι η αποτελεσματικότητα, η οποία προκύπτει από τη συντονισμένη και ολοκληρωμένη παρέμβαση σε τρεις παράγοντες:
Άνθρωπος
Εργασιακές συνθήκες
Μέθοδοι
Κοινός παρονομαστής και των τριών είναι το ανθρώπινο στοιχείο που δημιουργεί τις εργασιακές συνθήκες και που αποφασίζει και αξιοποιεί τις μεθόδους.
Επικρατεί η αντίληψη ότι στο τέλος θα κερδίζουν και θα επιβιώσουν, εκείνες οι επιχειρήσεις που ξέρουν να αξιοποιούν καλύτερα το ανθρώπινο στοιχείο. Αξιοποίηση κατ’ αρχήν σημαίνει ανάπτυξη μέσω της εκπαίδευσης.

Η απαραίτητη πηγή οικονομικής επιτυχίας για την επιχείρηση σήμερα μεταφέρεται από την εργασία χωρίς προσόντα, προς την εργασία που απαιτεί ικανότητες, γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες αποκτώνται μέσω της εκπαίδευσης.
Η γνώση είναι παραγωγική αν είναι συνεχής (δια βίου εκπαίδευση), αν αξιοποιείται στο χώρο της δουλειάς, αν διαχέεται, αν δημιουργεί προοπτικές εξέλιξης.
Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης άρχισε να λειτουργεί το 1950, παράλληλα με τη ΔΕΗ, ως «Τμήμα Εκπαιδεύσεως και Οργανώσεως» με κύρια αρμοδιότητα την εποπτεία δύο Σχολών Μετεκπαίδευσης Τεχνικών, οι οποίες λειτουργούσαν έχοντας ως στόχο την επανακατάρτιση του τεχνικού προσωπικού.
Το 1964, παράλληλα με τις σχολές αυτές, άρχισε τη λειτουργία της η Σχολή Μαθητείας, όπου σ’ αυτήν εισάγονταν με εξετάσεις, μαθητές ηλικίας 15-17 ετών και οι οποίοι έπειτα από τριετή εκπαίδευση στελέχωναν τις Μονάδες της ΔΕΗ.
Αυτοί ήταν και οι άνθρωποι που εξηλέκτρισαν όλη τη χώρα.

Ένα χρόνο αργότερα ιδρύεται η Σχολή Ταχύρυθμης Εκπαίδευσης Τεχνικών, στην Αθήνα, η οποία μέσα από προγράμματα διάρκειας 6-9 μηνών, καλείται να απαντήσει στις ανάγκες της Επιχείρησης σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, ενώ από εκείνη την εποχή έως και σήμερα δημιουργήθηκαν άλλες 5 τέτοιες Σχολές.
Το 1972, έχουμε τη μετεξέλιξη του «Τμήματος Εκπαιδεύσεως και Οργανώσεως» σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης (ΔΕΚΠ).

Η ΔΕΚΠ το 1997, πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το ISO 9001 από τον ΕΛ.Ο.Τ. για:
Σχεδιασμό, ανάπτυξη και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων
Εκπόνηση μελετών
Αξιολόγηση συστημάτων για την ασφάλεια και υγεία
Προμήθεια και αξιολόγηση μέσων ατομικής προστασίας
Κατά τη διάρκεια του έτους 1998, πραγματοποιείται η πρώτη πιστοποίηση της ΔΕΚΠ ως Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Επαναπιστοποιείται το 2001 σε όλα τα θεματικά πεδία.

Μεγάλος αριθμός καταξιωμένων εταιριών (Intracom, Ρόκκας, Cintec, Ωνάσειο κ.α.) αλλά και άλλων υπηρεσιών (Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), έχουν εμπιστευθεί την εκπαίδευση του Ανθρώπινου Δυναμικού τους στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της ΔΕΗ.
Με σεβασμό λοιπόν στο παρελθόν, αντιλαμβανόμαστε το σήμερα και διαμορφώνουμε το αύριο.
Ιδρύσαμε το Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο και συμβολικά ξεκινάμε από την Καρδιά του Ενεργειακού Κέντρου Δ. Μακεδονίας με σκοπό να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εκπαίδευσης, αποδίδοντας έτσι προστιθέμενη αξία στους σπουδαστές μας, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην επαγγελματική τους εξέλιξη μέσα από την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους.
Στόχος μας είναι να δώσουμε στους νέους εναλλακτικές διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν με στόχο την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Φιλοδοξούμε, βασιζόμενοι στις εμπειρίες της ΔΕΗ, στην τεχνογνωσία του Ανθρώπινου Δυναμικού της και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων το Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο να καταστεί ένας από τους κορυφαίους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινάμε τη λειτουργία μας με δύο τεχνικά προγράμματα.
ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΣΑΡΡΗΣ
(Τομεάρχης Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης / Διευθυντής Σπουδών Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο)

Αξίες του Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο

Ακεραιότητα
Υπηρετούμε τις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας. Και αυτό εκφράζεται και επιβεβαιώνεται τόσο από τη στάση μας όσο και από τα συστήματα και τις διαδικασίες που διέπουν τη λειτουργία μας.
Σεβασμός
Στο επίκεντρο της Επιχείρησής μας είναι ο άνθρωπος: εκπαιδευόμενος, εργαζόμενος, εκπαιδευτής, συνεργάτης. Σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε έμπρακτα τον σημαντικό του ρόλο σε όλο το φάσμα των δράσεών μας.
Κοινωνική προσφορά
Έχουμε επίγνωση του περιβάλλοντος που λειτουργούμε. Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία, συνομιλούμε, προσφέρουμε.
Βελτίωση
Με γνώμονα το ισχυρό όνομα της ΔΕΗ, τις αξίες της και τη συμβολή της στην ανάπτυξη του τόπου, αντιλαμβανόμαστε τις επιταγές των καιρών, προσαρμοζόμαστε και αναβαθμιζόμαστε με στόχο πάντοτε την κορυφή.

Οι ειδικότητες με τις οποίες το Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο θα ξεκινήσει την λειτουργία του είναι οι εξής:

Τεχνικός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων
Ο «Τεχνικός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων» έχει τις επαγγελματικές ικανότητες (γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματική στάση), ώστε να εργάζεται και να εκτελεί αυτόνομα, υπεύθυνα και εμπρόθεσμα τις εργασίες που αφορούν την κατασκευή, την επισκευή ή τη συντήρηση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ισχυρών και ασθενών ρευμάτων σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ HD384.
Ο απόφοιτος της συγκεκριμένης ειδικότητας είναι σε θέση να εκτελεί εργασίες όπως: εγκατάσταση ηλεκτρικών παροχών διαφόρων τύπων, σύνδεση ή αποσύνδεση συσκευών, έλεγχο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, χρήση διαφόρων οργάνων και εργαλείων.

Τεχνικός Αυτοματισμών
Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Αυτοματισμών» είναι ικανός να εργάζεται σαν ειδικευόμενος εργαζόμενος ικανός να εκτελεί αυτόνομα, υπεύθυνα και εμπρόθεσμα τις εργασίες που προκύπτουν κατά την επισκευή ή/και συντήρηση αυτοματοποιημένων εγκαταστάσεων, τμημάτων ή συνόλων σε προδιαγεγραμμένη λειτουργική αλληλεξάρτηση, όπως :
την τοποθέτηση / εγκατάσταση, τη ρύθμιση τον έλεγχο, τη βαθμονόμηση, τη σύνδεση/αποσύνδεση συσκευών
τη χρήση οργάνων ή εργαλείων, την εποπτεία, τη συντήρηση/επισκευή/μετατροπή οργάνων σε αυτοματοποιημένες εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην επιχείρηση.

Οι απόφοιτοι των δυο αυτών ειδικοτήτων μπορούν να εργαστούν:
σε Βιομηχανίες Ενέργειας
σε Βιομηχανίες και βιοτεχνίες όλων των ειδών
σε Κατασκευαστικές εταιρίες
σε Εγκαταστάσεις κλιματισμού, πυροπροστασίας, επεξεργασίας λυμάτων, αερίων και υγρών καυσίμων κ.λπ.
σε Εμπορικές επιχειρήσεις ή παροχής υπηρεσιών,
ως ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι.

Οι απόφοιτοι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισής τους στο Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) και μετά την επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που διενεργεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. λαμβάνουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5. Οι απόφοιτοι των Ι.Ε.Κ. (δημοσίων και ιδιωτικών) οι οποίοι πέτυχαν στις εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που διενεργεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μέχρι την έκδοση του διπλώματος λαμβάνουν Βεβαίωση Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Διάρκεια Σπουδών
Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. (δημόσια και ιδιωτικά) είναι διάρκειας πέντε (5) συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας, συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
Το «Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων» κατατάσσει τους τίτλους σπουδών που αποκτώνται στη χώρα σε 8 Επίπεδα.
Το Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που χορηγείται στους αποφοίτους Ι.Ε.Κ. μετά από πιστοποίηση, αντιστοιχεί στο 5ο από τα 8 επίπεδα.
Οι υπόλοιποι τίτλοι σπουδών που χορηγούν τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα κατατάσσονται στα εξής επίπεδα:

Παροχές προς τους σπουδαστές του Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο
Παροχή σε όλους τους εκπαιδευόμενους Πιστοποίησης Γνώσεων Η/Υ, μέσω συνεργασίας με ανάλογο φορέα.
Παροχή δυνατότητας παρακολούθησης μαθημάτων μέσω της πλατφόρμας e-learning της ΔΕΚΠ
Πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, πάντα σύμφωνα με τις δυνατότητες της Επιχείρησης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΜΠΟΣ
(Υποτομεάρχης Σχολών Β. Ελλαδας / Διευθυντής Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο, Δομή Κοζάνης)

Εγκαταστάσεις
Οι εγκαταστάσεις του Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο, είναι οι ίδιες με του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης ΔΕΗ/ ΔΕΚΠ/ΣΤΕ και με τη σχολή Ταχύρυθμης Εκπαίδευσης Καρδιάς.

Στεγάζονται σε κτίρια 4.500 m2 σε έκταση 40 στρεμμάτων.

Διαθέτουν:
• 7 αίθουσες διδασκαλίας,
• 3 αίθουσες πληροφορικής,
• 14 εργαστήρια και
• 1 αμφιθέατρο.

Τα εργαστήρια είναι εξοπλισμένα με την αιχμή της τεχνολογίας για κάθε ειδικότητα, με υπερσύγχρονες συσκευές και υλικά, που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις των προγραμμάτων σπουδών όπως αυτές περιγράφονται στους αντίστοιχους οδηγούς σπουδών του υπουργείου Παιδείας.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του εκπαιδευτικού προσωπικού, την ανθρώπινη προσέγγιση από το Διοικητικό προσωπικό, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες και το κλίμα για ένα άρτιο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα, για όλους τους σπουδαστές μας.
Οι δομές μας , διαθέτουν εργαστήρια:
Ηλεκτρικών αυτοματισμών
Ηλεκτρικών μετρήσεων
Ηλεκτρικών μηχανών και περιελίξεων
Ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
Προσομοιωτή
Ατμοστροβίλου
Επιστομίων
Μη καταστρεπτικών ελέγχων
Ραδιογραφίας
Μηχανουργικών ασκήσεων & Λευκοσιδηρουργίας
Ηλεκτρονικής
Οργάνων & Αυτοματισμού
Οπτικών ινών

Οι σπουδαστές μας:
Από τον έως σήμερα σχεδιασμό προκύπτει ότι τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις αρχές του Οκτωβρίου, θα διεξάγονται 4 ημέρες την εβδομάδα – για 15 εβδομάδες.
Λαμβάνουμε υπόψη τις προτιμήσεις των υποψήφιων σπουδαστών μας σε ότι έχει να κάνει με το ωράριο που επιθυμούν να φοιτούν (πρωινό / απογευματινό)
Θα υπάρχουν φυσικά οι αργίες των Χριστουγέννων.
Οι σπουδαστές θα μετακινούνται δωρεάν, προς και από τις εγκαταστάσεις μας με λεωφορεία που θα δρομολογηθούν σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μονάδες του Ενεργειακού Κέντρου Δ. Μακεδονίας (ΑΗΣ / Ορυχεία).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη στην υπό κατασκευή Μονάδα Πτολεμαΐδα V.

Τελειώνοντας θα ήθελα να απευθυνθώ στους υποψήφιους σπουδαστές μας:
Η φοίτηση στο ΙΙΕΚ ΔΕΗ δεν θα είναι εύκολη.
Θα απαιτηθεί καθημερινή μελέτη στο σπίτι και επιμέλεια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΕΛΗΣ
(Διευθυντής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΔΕΗ Α.Ε. / Νόμιμος Εκπρόσωπος Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο)

Κλείνοντας τις τοποθετήσεις μας εκφράζω τις ευχαριστίες μας για τη σημερινή σας παρουσία.

Από τις Δομές μας εκπαιδεύτηκαν οι άνθρωποι που εξηλέκτρισαν τη χώρα και που όλα αυτά τα χρόνια παρέχουν το αγαθό της Ενέργειας ποιοτικώς και αδιαλείπτως.

Από ότι εύκολα γίνεται αντιληπτό διαθέτουμε τεράστια και πολύχρονη εμπειρία.

Αυτή την τεράστια και πολύχρονη εμπειρία στο πεδίο της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης φιλοδοξούμε να προσφέρουμε προς όφελος των νέων ανθρώπων «φωτίζοντας τα όνειρά τους».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.