Γονείς, σπεύσατε! Γράφει η Ελένη Δεληβοριά για το καλλιτεχνικό σχολείο Κοζάνης



Της Ελένης Δεληβοριά:

Πρώτη φορά μετά από πολλά-πολλά χρόνια που αποχαιρέτησα τα σχολικά μου χρόνια, ζηλεύω τόσο αυτή τη στιγμή που οι πόρτες του σχολείου θα ανοίξουν και το κύμα των μαθητών θα πλημμυρίσει τους χώρους του. Μακάρι κι εγώ να γινόμουν ένα με το κύμα αυτό, να με παρασύρει να αρχίσω από την αρχή τα χρόνια αυτά τα εύθραυστα, τα εύπλαστα, τα γεμάτα μυρωδιές. Μυρωδιές ανάμικτες από ιδρώτα εφηβικό και χνώτα που μυρίζουν αγωνία, ανυπομονησία, λαχτάρα για εξερεύνηση, αλλά και κάτι από μπαρούτι… (όποιος συναναστρέφεται νεαρούς σε αυτή την εκρηκτική ηλικία γνωρίζει καλά αυτή τη μυρωδιά από μπαρούτι).

Σε λίγες μέρες το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο θα ανοίξει τις πόρτες του για πρώτη φορά στην Κοζάνη και θα υποδεχτεί κάποιους νεαρούς καλλιτέχνες, κάποιους έφηβους που επιθυμούν να «ερωτοτροπήσουν» με τις τέχνες και να ξεκινήσουν μια καθημερινή ενασχόληση με τα εικαστικά, το θέατρο, τον κινηματογράφο ή τον χορό, παράλληλα με τα μαθήματα που προβλέπονται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και των υπόλοιπων συμβατικών γυμνασίων. Η έναρξη του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου είναι ακριβώς και ο λόγος που αυτές οι σκέψεις ενεργοποιήθηκαν μέσα στο μυαλό μου κι έτσι ζήλεψα κι εγώ και θα ήθελα με μία χρονομηχανή να γυρίσω το χρόνο πίσω και να έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι καθημερινά σε ένα εικαστικό εργαστήρι ή να συμμετέχω σε μαθήματα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού ή αν όχι κάτι από αυτά να παρακολουθήσω μαθήματα χορού μαζί με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μου. Γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα δυνατότερο αλλά ταυτόχρονα και απλούστερο μέσο έκφρασης και διαχείρισης των συναισθημάτων, μέσο επίσης διαμόρφωσης χαρακτήρα, από την τέχνη και στο σχολείο αυτό η τέχνη θα χρωματίσει με τα δικά της χρώματα κάθε γωνιά του σχολείου.

Επιπλέον, σκέφτομαι πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη ευκαιρία για τους μαθητές γυμνασίου της περιοχής, αφού η Κοζάνη θα είναι η αμέσως επόμενη πόλη μετά το Ηράκλειο Κρήτης σε όλη την ελληνική περιφέρεια που θα φιλοξενεί Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο. Άλλα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια λειτουργούν προς το παρόν μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κάποιες ελλείψεις ιδιαίτερα αυτή την πρώτη χρονιά λειτουργίας του σχολείου, όμως η συνολική πρόθεση και ο ρόλος του σχολείου θα ήταν κρίμα να υποτιμηθεί. Γονείς, σπεύσατε γιατί έμειναν ελάχιστες μέρες για την εγγραφή των παιδιών σας στο σχολείο. Μετά θα ακολουθήσουν οι εισαγωγικές εξετάσεις και στη συνέχεια η έναρξη των μαθημάτων.

Ούριος άνεμος να συνοδεύει όλους όσοι θα πάρουν μέρος σε αυτό το ταξίδι και καλή αρχή σε όλους τους μαθητές, δασκάλους και γονείς ανεξαιρέτως. Εμείς που δεν είχαμε την ευκαιρία ως μαθητές να παρακολουθήσουμε μαθήματα σε ένα καλλιτεχνικό σχολείο, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται, ως γονείς πλέον θα μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας αυτή την ευκαιρία που στερηθήκαμε. Γι’ αυτό ας σπεύσουμε!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.