Datacom EDU Robotics: Το υπερσύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο εκμάθησης Ρομποτικής στην Κοζάνη



Τι είναι Ρομπότ;

Με τον όρο Ρομπότ εννοούμε μηχανικές συσκευές οι οποίες υποκαθιστούν τον άνθρωπο σε διάφορες εργασίες είτε υπό τον έλεγχο ενός ανθρώπου είτε αυτόνομα υπό τον έλεγχο προγραμματισμένου υπολογιστή.

Η λέξη ρομπότ προέρχεται από την τσέχικη λέξη robota (ρομπότα) που σημαίνει εργασία.

Τα πρώτα ρομπότ αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία με πιο γνωστό τον Τάλω και τους 20 τρίποδες λέβητες του θεού Ηφαίστου. Από τον κινηματογράφο γνωρίζουμε τον C3PO και τον R2D2, την αστρονομία το Curiosity της NASA στον πλανήτη Άρη, τη βιομηχανία τους βραχίονες της ABB Robotics και από την εκπαίδευση τoν EV3, WeDo 2.0 και άλλα μοντέλα της Lego Mindstorms.

Ρομπότ στην εκπαίδευση;

Τo ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια. Αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης διάφορων γνωστικών δομών από τα παιδιά και υλοποιείται με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών οι οποίοι, ομαδικά, δουλεύουν επάνω σε ένα εκπαιδευτικό πακέτο ρομποτικής το οποίο περιέχει επεξεργαστή, αισθητήρες, κινητήρες και δομικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο σκέλη. Αυτό της κατασκευής και αυτό του προγραμματισμού του επεξεργαστή. Οι μαθητές δημιουργούν ρομποτικές κατασκευές, τις προγραμματίζουν και δίνουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα που τίθενται με κριτήριο τις εμπειρίες, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους.

Γιατί Ρομπότ στην εκπαίδευση;

Κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας ο μαθητής έχει την ευκαιρία να μάθει και να αναπτύξει δεξιότητες παίζοντας. Είναι μία ευχάριστη δραστηριότητα, η οποία δύναται να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για τη διδασκαλία διαφόρων εννοιών, κυρίως, από τις Φυσικές Επιστήμες και άλλα γνωστικά αντικείμενα όπως η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Μηχανική και η Γεωμετρία. (“STEM”. Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Πού μπορεί κάποιο παιδί να παρακολουθήσει μαθήματα Ρομποτικής;

Τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδιαστεί αρκετά προγράμματα εκμάθησης ρομποτικής, κυρίως από τη Lego Mindstorms, σε σχολές πληροφορικής αλλά και σε άλλους χώρους, για παιδιά κάθε ηλικίας. Σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι να τα εξοικειώσουν με το αντικείμενο αυτό.

Σε αρκετά από αυτά τα κέντρα ρομποτικής, εφαρμόζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Lego Mindstorms, ίσως το μοναδικό το οποίο είναι κατάλληλο για εκπαίδευση επάνω στα ρομπότ της. Οι χώροι εκπαίδευσης θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές της Lego. Προδιαγραφές οι οποίες απαιτούν ειδικά τραπέζια, συγκεκριμένων διαστάσεων με αυστηρά καθορισμένη επιφάνεια επάνω στην οποία υπάρχει πίστα με το εκπαιδευτικό αντικείμενο το οποίο πρέπει να επιλυθεί από την ομάδα των μαθητών.

Ένα από τα πλέον σύγχρονα εκπαιδευτικά κέντρα στη Δυτική Μακεδονία που πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές είναι η Datacom EDU Robotics. Ένα εκπαιδευτικό κέντρο με περισσότερα από 15 χρόνια λειτουργίας στον χώρο της εκπαίδευσης. Μαθήματα ρομποτικής υλοποιήθηκαν πρώτη φορά το 2006 με το μοντέλο NXT της Lego Mindstorms αλλά και το καινοτόμο LEGO Education Renewable Energy για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σήμερα έχει περάσει στη νέα γενιά ρομπότ, τον EV3 αλλά και μικροελεγκτές Arduino. Η Datacom EDU Robotics συνεχίζει δυναμικά συμβαδίζοντας με τις εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης, της ρομποτικής και του προγραμματισμού.

 

 

Τη Datacom EDU Robotics θα τη βρείτε στην οδό Ι.Τράντα 13 στην Κοζάνη.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 24610 24141.

Blue Magazine: Δείτε την περιοδική έκδοση του Εκπαιδευτικού Ομίλου Datacom Group στην Κοζάνη – Κλικ εδώ

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.