Αριστούχος ετών 38: Η Αλεξάνδρα Τζάτσου από την Κοζάνη 2η στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου



Το πείσμα, η επιμονή και η συνέπεια οδήγησαν την Αλεξάνδρα Τζάτσου από την Κοζάνη να περάσει δεύτερη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχοντας συγκεντρώσει 19.150 μόρια στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η Αλεξάνδρα είναι 38 ετών και είχε όνειρο από τα μαθητικά της χρόνια να γίνει γιατρός, ένα όνειρο που πήρε παράταση είκοσι χρόνια.

Έδωσε για πρώτη φορά εξετάσεις το 1998, αλλά δεν τα κατάφερε τότε. Παρακολούθησε μαθήματα σε μια ιδιωτική σχολή με αντικείμενο τα ιατρικά εργαστήρια και εδώ και δεκαέξι χρόνια εργάζεται ως βοηθός μικροβιολόγου σε διαγνωστικό κέντρο της Κοζάνης.

«Πώς αποφάσισες να ξαναδώσεις εξετάσεις;» τη ρωτήσαμε. «Δούλευε μέσα μου πολλά χρόνια τώρα. Δίσταζα να κάνω το βήμα γιατί από τη μία ήταν οι απαιτήσεις της δουλειάς και από την άλλη ήμουν σε μία σχέση που φαινόταν να πηγαίνει σοβαρά. Αρχισαν να μπαίνουν λοιπόν οι σκέψεις για οικογένεια και παιδιά, αλλά δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό μου η ιδέα να σπουδάσω. Μου είχε μείνει σαν απωθημένο».

«Και γιατί Ιατρική;». «Εχω χάσει δικούς μου ανθρώπους… Είναι πολύ ευαίσθητο θέμα. Θέλω να τα καταφέρω, να γίνω μία αξιόλογη και ικανή γιατρός για να βοηθάω τον κόσμο» μας λέει.

Η Αλεξάνδρα μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της ως μαθήτριας στο 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης: «Τον πρώτο καιρό τα παιδιά με κοιτούσαν περίεργα. Ηταν πρωτόγνωρο για μένα. Οι φωνές τους με ενοχλούσαν και προσπάθησα να τους επιβληθώ ορισμένες φορές, με αποτέλεσμα να έρθουμε σε σύγκρουση. Βέβαια, με τον καιρό γίναμε φίλοι. Εγώ λειτουργούσα εκ του ασφαλούς. Δεν είχα τίποτα να χάσω. Είχα αυτοπεποίθηση και παρότρυνα και τα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Η παρουσία μου ήταν καταλυτική στην κινητοποίηση και εν τέλει την επιτυχία και των υπόλοιπων παιδιών, όπως μου είπαν οι καθηγητές».

Εξοντωτικό πρόγραμμα

Δεν ξεχνά φυσικά να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, οι οποίοι στήριξαν την προσπάθειά της, αλλά και τους εργοδότες και τους συναδέλφους της στη δουλειά, που έκαναν το ίδιο.

«Ημουν 13-14 ώρες εκτός σπιτιού. Το πρωί στο σχολείο και κατευθείαν μετά για δουλειά έως τις 9 το βράδυ. Γυρνούσα σπίτι, διάβαζα για ένα δίωρο, μέχρι που έκλειναν τα μάτια μου από την κούραση, και το επόμενο πρωί ξανά τα ίδια».

Τονίζει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της.

«Αρκεί να αγωνιζόμαστε, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Να πιστεύουμε στον εαυτό μας και να προσπαθούμε συνεχώς για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Και το βασικότερο; Να μην εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας».

Αυτές είναι οι βασικές αρχές που ακολουθεί η μέλλουσα γιατρός, αρχές οι οποίες την αποζημίωσαν στην πρόσφατη προσπάθειά της.

Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή, από την efsyn.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.