Ερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Εορδαίας για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων κατά την κατασκευή της μονάδας «ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5»

Κύριε Δήμαρχε,
Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη ανησυχία στους κατοίκους των οικισμών των πρώην Δήμων Αγίας Παρασκευής και Βερμίου, αλλά και ευρύτερα του λαού της Εορδαίας, αναφορικά με την κατασκευή ταινιόδρομων (κύριας και εφεδρικής) απόθεσης τέφρας από την ΔΕΗ για την μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που δεν θα συμμορφώνονται με τους εγκεκριμένους για την ΔΕΗ περιβαλλοντολογικούς όρους κατασκευής αυτού του είδος εγκαταστάσεων.

Το έργο της κατασκευής της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 έχει διαφημιστεί για την νέα αντιρρυπαντική τεχνολογία που δίνει την δυνατότητα αξιοποίησης του λιγνίτη με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για το περιβάλλον.

Όμως, η εμπειρία που υπάρχει στην περιοχή, από την λειτουργία της ΔΕΗ Α.Ε, έχει αποδείξει ότι για τα κέρδη των μετόχων της, δεν χάνει ευκαιρία να μειώσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατασκευή από τη ΔΕΗ Α.Ε ταινιόδρομου μεταφοράς τέφρας από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου. Ο ταινιόδρομος αυτός μήκους 15 χιλιομέτρων έγινε ανοιχτός υπερυψωμένος και όχι κλειστού τύπου (σωληνωτός) όπως αναφερόταν στην αρχική έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ.

Αυτή η πρακτική της ΔΕΗ Α.Ε μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κίνδυνος και στην περίπτωση (Πτολεμαΐδας 5) να μην τηρηθούν, είτε να αλλάξουν οι περιβαλλοντικοί όροι επιλέγοντας ταινιόδρομο ανοικτού τύπου.

Ερωτάσθε αν είστε ενήμεροι για μια τέτοια εξέλιξη και αν ναι, σε ποιες ενέργειες είστε διατεθειμένοι να προβείτε, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της περιοχής μας;

Υπάρχει στη διάθεση του Δήμου η μελέτη περιβαλλοντικών όρων για την λειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα 5;

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Χόλμπα Αντωνία

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Εορδαίας για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων κατά την κατασκευή της μονάδας «ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5»

  1. Κατανοώ την αγωνία .σας αλλα πριν εκτεθείτε καλό θα ειναι να ενημερώνεσται τουλάχιστον στα βασικά.
    Υ.Γ. εκτός και αν γράφετε για να δηλώσετε την υπαρξή σας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.