Αλησμόνητες Πατρίδες: Η περιφέρεια Isparta της Τουρκίας – Επίσκεψη αντιπροσωπείας στην Κοζάνη το 2004



Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου:

Το 2004 είχα την χαρά να συναντηθώ με μια αντιπροσωπεία της περιφέρειας ISPARTA της Τουρκίας, της πατρίδας του πατέρα μου.

Η αντιπροσωπεία αυτή είχε έρθει στην Κοζάνη, έτσι ώστε να επισκεφθεί την 20η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, προσκεκλημένοι του βουλευτή Κοζάνης και συναδέλφου γεωπόνου, Γ. Κασαπίδη.

Ο κ Κασαπίδης, εκείνη την εποχή, έκανε έρευνα, σχετικά με την καλλιέργεια του τριαντάφυλλου και την παραγωγή ροδελαίου.

Η άφιξη τους ήταν έκπληξη για μένα, καθώς το έμαθα, όταν βρισκόταν, ήδη, μέσα στον εκθεσιακό χώρο.

Έτσι, επιδίωξα και πέτυχα, άμεσα συνάντηση με τη 14μελή αποστολή τους, που αποτελούνταν από πρόσωπα της διοίκησης και επιχειρηματίες. Επικεφαλής των ήταν ο Κυβερνήτης ( Valiligi) της περιφέρειας (İdari Bolumu ) Isparta κ.İsa Parlak. Άλλα μέλη ήταν ο Αναπληρωτής του κ. Demir.,κ. Eyup Avcular, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Π. Σπάρτης, ο κ.Kajia , Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Π. Σπάρτης.και 11 επιχειρηματίες της Σπαρτης της Μ. Ασίας

Η συνάντηση είχε τρομερό ενδιαφέρον και η συγκίνηση μου ήταν μεγάλη.

Εκείνη την εποχή παρουσίαζα, στο ΤΟΡ CHANNEL (κανάλι του Νομού Κοζάνης), την εκπομπή “ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ” και έτσι, προσκάλεσα την αποστολή, στην εκπομπή, ώστε να μιλήσουμε τόσο για την έκθεση, όσο και για την Σπάρτη της Μ. Ασίας.

Στην συζήτηση που έγινε ήρθαν οι επικεφαλής 4 πρώτοι και έλαβε μέρος ο τότε Πρόεδρος του Ε.Β.Ε. Κοζάνης κ. Π. Αποστολίδη .

Χρέη διερμηνέα έκανε ο κ. Ανέστης Ραφαηλίδης.

Ήταν μια ζωντανή εκπομπή που παρά το γεγονός, ότι έγινε χωρίς καμιά προετοιμασία και ήταν απολύτως αυθόρμητη ,κράτησε μια ολόκληρη ώρα.

Ειπώθηκαν αλήθειες, χωρίς αναστολές και από τις δυο πλευρές και κινήθηκε μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας, καταλήγοντας στην πρόσκληση του Κυβερνήτη , ο οποίος είπε:’’όποιος, θέλει μπορεί να επισκεφθεί την Σπάρτη, να τον ξεναγήσουμε και να επιτελέσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα, μέσα στις 2 εκκλησίες που υπάρχουν.’’

Η εκπομπή αυτή με έκανε να διαπιστώσω, για μια ακόμη φορά ότι οι άνθρωποι από τις 2 πλευρές του Αιγαίου δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και όλα δημιουργούνται, για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα. ,

Άλλωστε, πάντα, πίστευα ότι η πολύ μεγάλη μάζα Μουσουλμάνων, η οποία παρέμεινε στην Μ. Ασία, ήταν Ρωμιοί, οι οποίοι, με την πάροδο των αιώνων, εξισλαμίστηκαν και όταν ήρθε η στιγμή, για αυτούς που διαφεντεύουν τον κόσμο, έδιωξαν τους Χριστιανούς, που τους ονόμασαν ‘Ελληνες (Κάτι φυσικά που ήταν) και τους Μουσουλμάνους, Τούρκους, που, βέβαια, ένα πολύ μικρο ποσοστό από αυτούς ήταν Σελτζούκοι Τούρκοι.
Τους ‘Ελληνες ,τους Αρμένιους, και τους Ασσύριους τους θεωρούσαν αγκάθια, που θα εμπόδιζαν την διείσδυση των ξένων συμφερόντων στην Μ. Ασία.

Γι’ αυτό και προχώρησαν στην ανταλλαγή, με την συμφωνία της Λοζάνης, το 1923, ξεριζώνοντας και από τις 2 πλευρές του Αιγαίου εκατομμύρια ανθρώπους από τις προαιώνιες πατρίδες τους.

Μια πράξη, η οποία σήμερα αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Πιστεύω ότι αυτή η εκπομπή του 2004 έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να την παρακολουθήσετε μέχρι το τέλος ( η διάρκεια της ήταν 1 ώρα ).

Όσο για την Σπάρτη της Μ. Ασίας, ελπίζω να μας δοθεί ο χρόνος να μιλήσουμε ξανά ή να αναρτήσουμε τις 17 εκπομπές που κάναμε στο παρελθόν.

Οι δημοσιεύσεις για τις Αλησμόνητες πατρίδες θα συνεχισθούν, μετά από 10 μέρες, με την περιγραφή για πόλεις και χωριά στην περιοχή του Μπαλικεσέρ ,της Τρωάδας(Τσανακαλέ ) ,της Ανατολικής Θράκης κ.α. περιοχών.

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.