Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης για το εργατικό ατύχημα στο Κτένι Κοζάνης



Το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Κοζάνης εκφράζει τις ευχές για ταχεία ανάρρωση του συναδέλφου οικοδόμου που ακρωτηριάστηκε κατά την διάρκεια εργασιών με πρέσα μπετού στο Κτένι Κοζάνης.

Το ατύχημα δεν ήταν αποτέλεσμα της «κακιάς ώρας», αλλά της εντατικοποίησης της δουλειάς από την εργοδοσία και της έλλειψης μέτρων προστασίας για τη ζωή και την υγεία των εργατών στους χώρους δουλειάς, στα εργοτάξια.

Οι οικοδόμοι και οι άλλοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σήμερα τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, που τους υποχρεώνει να μένουν στη δουλειά ήλιο με ήλιο για να συμπληρώσουν το πενιχρό τους μεροκάματο, που τους απειλεί με απολύσεις αν δεν υποταχτούν στους «όρους δουλειάς» που επιβάλλουν, αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο που τους εξασφάλισαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτή άλλωστε είνια η δίκαιη ανάπτυξη που διαλαλλει η κυβένρηση και ο ΣΕΒ, αίμα για τους εργάτες – κέρδη για τους καπιταλιστές.

Οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας είναι άφαντοι. Κανένας έλεγχος δε γίνεται για μέτρα υγείας και ασφάλειας. Κανένας έλεγχος δεν γίνεται για την καταλληλότητα των μηχανημάτων που βρίσκονται στα εργοτάξια και όχι μόνο και εκτελούν εργασίες. Κανένας έλεγχος δεν υπάρχει για το αν και πώς ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς. Ολα αρχίζουν και τελειώνουν στα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που συνεχίζει να έχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς υποστελεχωμένους, που μαζί με όλους τους αντεργατικούς νόμους οι εργαζόμενοι είναι βορά των εργοδοτών.

Καλούμε τους συναδέλφους σε οργάνωση στο Συνδικάτο, σε αγωνα στους τόπους δουλειάς για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική για να επιβάλουμε το δίκιο μας. Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας. kozanilife.gr Να παλέψουν μαζί με το Συνδικάτο, ώστε συλλογικά και οργανωμένα να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας, εντάσσοντάς τα στην πάλη μας απέναντι σ’ αυτή την πολιτική που τους εργάτες τους υπολογίζει μόνο όταν βγάζουν κέρδη για τον εργοδότη και προτάσσοντας τον αγώνα για την κάλυψη των αναγκών μας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων απαιτεί:

Να διευρυνθούν οι αιτίες του εργατικού “ατυχήματος” και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.

Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.

Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφάλειας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων, κλπ.).

Πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου. Πλήρη και απολύτως δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της ιατρικής αποκατάστασης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας.

Πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα απουσίας από την εργασία λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας (όπως εάν δούλευαν), επανεκπαίδευση, επανένταξη στην εργασία. Πλήρης σύνταξη γι’ αυτούς που δεν μπορούν να εργαστούν ή στις οικογένειές τους σε περίπτωση θανάτου.

Καλούμε τους συνάδελφους να ενημερώνουν το Συνδικάτο σε κάθε περίπτωση που τα μέτρα ασφαλείας στο χώρο εργασίας είναι ελλιπή.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.