Ξεκινάνε οι καλοκαιρινές εκπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων – Τι λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Αθ. Δραγατσίκας



Ξεκινάνε επίσημα τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018 οι θερινές εκπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων πανελλαδικά οι οποίες θα διαρκέσουν έως και το τέλος Αυγούστου, δηλαδή θα λήξουν την Παρασκευή, 31 Αυγούστου.

Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν των προσφορών των καταστημάτων κάνοντας τις αγορές τους στην πόλη της Κοζάνης.

Οι πρώτες «διερευνητικές» ματιές από τον κόσμο ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες που με σύμμαχο τον καλό καιρό βγήκαν στην αγορά.

Τα καταστήματα θα είναι προαιρετικά ανοιχτά την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 15 Ιουλίου 2018, όπως ορίζει ο νόμος.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης κ. Αθανάσιος Δραγατσίκας μεταφέρει το δικό του μήνυμα για τις θερινές εκπτώσεις, δηλώνοντας στο KOZANILIFE.GR:

«Τα καταστήματα της Κοζάνης θεωρώ πως είναι έτοιμα για τις θερινές εκπτώσεις. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να βγει ο κόσμος στην αγορά της Κοζάνης, να κάνει τη βόλτα του, να κάνει την έρευνα αγοράς του και φυσικά να ψωνίσει από το κατάστημα που θεωρεί πιο αξιόπιστο και καλό για τον ίδιο. Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους καλές δουλειές, είναι αρκετός ο καιρός ώστε να μας βοηθήσει να ρευστοποιήσουμε για να μπορέσουμε να αγοράσουμε τα εμπορεύματα της νέας σεζόν».

Δείτε το σχετικό βίντεο του KOZANILIFE.GR:

 

 

Τι ισχύει στις εκπτώσεις

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ συμπληρωματικά μόνο δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης.

Κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου στις φετινές τακτικές χειμερινές εκπτώσεις διαπιστώθηκε ότι πολλοί επιχειρηματίες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές αλλά καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης. Δεν χρειάζεται να τονιστεί ότι αυτή η πρακτική, όσο και αν γίνεται καλοπροαίρετα, παραβιάζει το νόμο και επισύρει αυστηρές κυρώσεις.

Α.Ζ. για το KOZANILIFE.GR

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ξεκινάνε οι καλοκαιρινές εκπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων – Τι λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Αθ. Δραγατσίκας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.