1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού, Παράδοσης και Τεχνών στον 37ο Κύκλο εκδηλώσεων Πρωτοχωρίου Κοζάνης



37ος ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟΧΩΡΙΟΥ

6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018, 9.30 μ.μ 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού, Παράδοσης & Τεχνών (Αρίων)

Δημοτική βραδιά με την Ορχήστρα του Γιάννη Τσακιρόπουλου, στο τραγούδι Δημήτρη Τεντόγλου και Βούλα Παπατσιμούλη
Συμμετέχουν : Μικρασιατικός Σύλλογος Π.Ε Κοζάνης
Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Κοζάνης «Η Κόζιανη»
Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης
Χορωδία Ε.Μ.Α.Σ Λευκοπηγής
Πολιτιστικός Σύλλογος Κρόκο «Ιωακείμ Λούλιας»
Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Αντάμωμαν»

Ο Αρίων(ας) ο Μηθυμναίος ήταν λυρικός ποιητής από τη Μήθυμνα της Λέσβου. Οι πληροφορίες που έχουμε για τον Αρίωνα είναι λιγοστές και προέρχονται κυρίως από τον ιστορικό Ηρόδοτο. Δεν γνωρίζουμε καν το έτος γεννήσεως και θανάτου του. Ο Αρίων έφυγε νωρίς από τη Λέσβο και έζησε κοντά στον τύραννο της Κορίνθου Περίανδρο (625 – 585 π.Χ.). Ήταν ο καλύτερος κιθαρωδός της εποχής του και συνεισέφερε στην εξέλιξη του διθυράμβου, του άσματος της διονυσιακής λατρείας, που αποτέλεσε τον πρόδρομο της τραγωδίας. Ως ποιητής και συνθέτης έγραψε άσματα (διθυράμβους) και προοίμια από τα οποία δεν σώθηκε ούτε ένας στίχος. Ωστόσο για τη ζωή του υπάρχει μια ιστορία, που μοιάζει περισσότερο με παραμύθι. Κάποτε ο Αρίων αποφάσισε να ταξιδέψει στη Σικελία για τα προς το ζην. Εκεί, αφού με την τέχνη του μάζεψε πολλά χρήματα και πλούτη, ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής με ένα κορινθιακό πλοίο. Κατά τη διάρκεια τού ταξιδιού οι ναύτες αποφάσισαν να τον ληστέψουν και να τον πετάξουν στη θάλασσα.

Ο Αρίων προσφέρθηκε να τους δώσει χρήματα για να σώσει τη ζωή του, αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Τότε, τους παρακάλεσε να του κάνουν μια τελευταία χάρη. Να τον αφήσουν να τραγουδήσει πριν από το θάνατό του. Οι ναύτες δέχθηκαν. Ο Αρίων, αφού φόρεσε τα καλά του, πήρε την κιθάρα στα χέρια του, στάθηκε στην πλώρη του καραβιού και τραγούδησε τον «όρθιο νόμο», έναν ύμνο προς τον θεό Απόλλωνα. Ένα δελφίνι, που εθεωρείτο το ιερό ζώο τού Απόλλωνα, τον πήρε στη ράχη του και τον έβγαλε στο ακρωτήριο Ταίναρο. Από εκεί ο Αρίων πήγε πεζός στην Κόρινθο, όπου ανέφερε τα καθέκαστα στον Περίανδρο. Αυτός, αφού πρώτα επαλήθευσε τα όσα του είχε εξιστορήσει ο Αρίων, διέταξε τη σύλληψη των ναυτών, που εν τω μεταξύ είχαν επιστρέψει στην Κόρινθο, και διέταξε να θανατωθούν.

Ο Αρίων μπορεί να παρομοιαστεί με την παράδοση , γεμάτη αξίες και πλούσια πηγή δύναμης, πολλοί την καπηλεύονται , άλλοι προσπαθούν να την εξαφανίσουν, αλλά πάντα υπάρχουν άνθρωποι με το αίσθημα του χρέους και κρατάνε ψηλά το λάβαρο της. Αυτοί είναι όλοι άνθρωποι των Συλλόγων, άνθρωποι με μεράκι και αγάπη και αυτό αποδεικνύεται από τις δράσεις τους αλλά και από την προσωπικότητα τους. Σας περιμένουμε στο 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού Παράδοσης & Τεχνών «ΑΡΙΩΝ» , για να δούμε χορούς, ήθη και έθιμα, φορεσιές, να ακούσουμε διαλέκτους , να ταξιδέψουμε σ’ αυτή τη λαογραφική πανδαισία . Αλλά το κυριότερο να δούμε την ψυχή των ανθρώπων , αυτή την κατάθεση ψυχής που προϋποθέτει ανιδιοτέλεια, αγάπη, σεβασμό, πίστη .

Και όπως χαρακτηριστικά λέει ο Νικόλαος Καζαντζάκης
«Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους.
Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους.
Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.