Ιβανόφ: Δεν υπογράφω την συμφωνία με την Ελλάδα – Εγκληματική η νομιμοποίησή της!



– Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ ανακοίνωσε ότι δεν υπογράφει την Συμφωνία των Πρεσπών
– Δεν έχω την λαϊκή εντολή να υπογράψω την Συμφωνία, δήλωσε ο Ιβανόφ
– Χαρακτήρισε εγκληματική τη νομιμοποίησή της

Δεν βάζει την υπογραφή του, όπως είχε προαναγγείλει, στην συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ, ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ. Όπως δήλωσε σήμερα δεν θα επικυρώσει την συμφωνία με την υπογραφή του και χαρακτήρισε τη νομιμοποίησή της εγκληματική. Ο Ιβανόφ δήλωσε ότι δεν έχει την εντολή να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας του και πως η συμφωνία είναι αντισυνταγματική.

«Ακολουθώντας το Άρθρο 75 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αποφάσισα να μην υπογράψω το Διάταγμα για την επικύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 817 (1993) και 845 (1993) , για τον τερματισμό της ισχύος της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 και για την εγκαθίδρυση στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στα δυο μέρη, που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις 20 Ιουνίου», αναφέρει η δήλωση του Προέδρου της πΓΔΜ.

Στην δήλωσή του αναφέρει επίσης ότι: «Δεν έχω την λαϊκή εντολή να υπογράψω το διάταγμα για την επικύρωση του νόμου και κατά συνέπεια και της συμφωνίας. Ένας από τους πυλώνες της πολιτικής μου στο εκλογικό πρόγραμμα το 2014 είναι ότι «δεν αποδέχομαι την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξω το συνταγματικό όνομα. Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα της το Μακεδονικό έθνος, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης. Στις προεδρικές εκλογές, 534.910 πολίτες ψήφισαν υπέρ αυτού του εκλογικού προγράμματος και με εξέλεξαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η συμφωνία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διότι μιλούν για «διαφορά ως προς το όνομα του κράτους» και όχι για «διαφορές» όπως δηλώνει η εν λόγω συμφωνία.

Η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και δεν έχει κυρωθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα. Σύμφωνα με το άρθρο 118 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, οι διεθνείς συμφωνίες που έχουν κυρωθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα αποτελούν μέρος της εσωτερικής έννομης τάξης.

Ο νόμος περί επικύρωσης της συμφωνίας δεν είναι σύμφωνος με τα άρθρα 51, 118 και 119 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η συμφωνία φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε θέση υποταγής και εξάρτησης από άλλη χώρα, δηλαδή τη Ελληνική Δημοκρατία. Σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, «ένας πολίτης ο οποίος θα φέρει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε κατάσταση υποταγής ή εξάρτησης από άλλο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών. Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες που αποτελούν τη βάση για ένα έγκλημα», καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Από το newsit.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ιβανόφ: Δεν υπογράφω την συμφωνία με την Ελλάδα – Εγκληματική η νομιμοποίησή της!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.