«Αιδώς Αργείοι!» – Για την παράδοση του ιερού ονόματος Μακεδονία – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου από το Βελβεντό



Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα:

Για την εκχώρηση-παράδοση, ως μη όφειλε, του ιερού ονόματος ‘’Μακεδονία’’ στο γειτονικό, βόρεια της Μακεδονίας μας, κράτος, από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Έλληνα Υπουργό των Εξωτερικών, (12-6-2018, ως ‘’Βόρεια Μακεδονία’’) το λιγότερο και το ευγενέστερο που μπορώ να τους απευθύνω είναι το του Ομήρου: ‘’Αιδώς Αργείοι!’’. Η Μακεδονία δεν εκποιείται, δεν τεμαχίζεται. Η ιστορία της είναι άρρηκτα δεμένη, ταυτίζεται δηλαδή συνολικά και απόλυτα με τον αιώνιο Ελληνισμό. Ουδείς δικαιούται να εκχωρήσει τα όσια και τα ιερά του Ελληνισμού και μάλιστα ‘’αγγαλλομένω ποδί’’ στους κατ’ επάγγελμα παραχαράκτες της ιστορίας μας. Σύντροφοι, με την εκχώρηση του ονόματος ‘’Μακεδονία’’ δεν εκφράζετε ούτε την ελληνική αριστερά ούτε τον ελληνικό λαό.

Την εκχώρηση-παράδοση του ιερού ονόματος ‘’Μακεδονία’’ (εύχομαι να έλθετε εις εαυτόν και με βαθειά επίγνωση να την αναιρέσετε) με την οποία κυριολεκτικά ‘’δίνετε τη Μακεδονία’’, θα την ακολουθούν ως αμείλικτο κριτήριο σύγκρισης – και θα είστε αναπολόγητοι – στις γενιές που έρχονται, οι δηλώσεις-λόγοι:

Του Προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή, που επισφραγίστηκε με το δάκρυ, που καταγράφτηκε ως ιστορικό: ‘’Ελπίζω συνεπώς ότι οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας θα καταλάβουν επιτέλους ότι δεν υπάρχει παρά μια Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική’’ (Κωνσταντίνος Καραμανλής, συνέντευξη, 28-4-1992).

Του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου: ‘’Λαέ της Μακεδονίας, το δικό σου όνομα προσπαθούν να αμφισβητήσουν. Τη δική σου ιστορία αρνούνται. Το δικό σου πολιτισμό θέλουν να παραχαράξουν. Από την καρδιά της Μακεδονίας (σημ.: τη Θεσσαλονίκη) στέλνουμε το μεγάλο μήνυμα: Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα που αμφισβητούν και υποθηκεύουν τα εθνικά μας δίκαια. Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα. Το όνομά μας είναι η ψυχή μας. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα κράτος με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του στα βόρεια σύνορά μας’’ (Ανδρέας Παπανδρέου, ομιλία στη Θεσσαλονίκη, 18-9-1993).

Του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών 1992, που διαμόρφωσαν και διακήρυξαν ‘’urbi et orbi’’ την εθνική θέση: ‘’ονομασία χωρίς τον όρο Μακεδονία ή παράγωγα’’. (Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, 13-4-1992).

Του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη: ‘’Με το σφετερισμό και την ιδιοποίηση της ονομασίας “Μακεδονία” τα Σκόπια δημιουργούν ένα πλάσμα (fiction), το οποίο θα δηλώνει καθημερινά στη διεθνή κοινότητα και θα καλλιεργεί στους κατοίκους του, ως “εθνικό όραμα”, την προοπτική μιας “ενιαίας Μακεδονίας”, τμήμα της οποίας θεωρείται και η λεγόμενη “Μακεδονία του Αιγαίου” – όπως σκοπίμως και μονίμως αποκαλούν την ελληνική Μακεδονία’’. Και η κατακλείδα της Έκκλησης που αναδίδει το άρωμα της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη: ‘’Για μας η ψυχή μας είναι το όνομά μας’’! (Ανοικτή Επιστολή στην ΕΟΚ, Μάρτιος του 1992. Οδυσσέας Ελύτης, Μελίνα Μερκούρη, Γιάννης Γεωργάκης, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, Δημήτρης Τσάτσος και Αριστόβουλος Μάνεσης.).

Του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισαβόνας, που αποδέχτηκε την εθνική θέση της Ελλάδας ορίζοντας ότι ‘’η ονομασία των Σκοπίων δεν θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία’’. (Λισαβόνα, 26 και 27-6-1992)

Του Μίκη Θεοδωράκη: ‘’Κύριοι της ελληνικής κυβέρνησης, το βάρος που καλείσθε να σηκώσετε είναι ασήκωτο. Και γι’ αυτό μην το κάνετε. Μείνετε πιστοί στην κοινή εθνική γραμμή του 1992. Οι ευθύνες που φορτωθήκατε στον οικονομικό τομέα είναι μεγάλες. Όμως εκείνες που έχουν σχέση με την εθνική μας ασφάλεια και ακεραιότητα είναι συντριπτικές και το δυστύχημα είναι ότι δεν θα παρασύρουν μόνο εσάς αλλά ολόκληρη τη χώρα… Αθήνα, 7.1.2018, Μίκης Θεοδωράκης’’.

Της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος: ‘’Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) συμμεριζομένη την αγωνία των Ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού, με Απόφασή Της υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου ‘’Μακεδονία’’ ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της ‘’Μακεδονίας’’. Αναμένει δε από την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία Της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού’’. (Δελτίο Τύπου της Ι. Συνόδου, 26-1-2018. http://www.ecclesia.gr).

Του Ψηφίσματος των 5 Μητροπολιτών της Δυτικής Μακεδονίας: ‘’Το όνομα ‘’Μακεδονία’’ στις κρίσιμες αυτές ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας θα πρέπει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτο. Υπάρχουν τόσα άλλα ονόματα που μπορούν οι γείτονές μας, εφόσον επιθυμούν την καλή γειτονία, να δεχθούν…. Συντασσόμαστε πλήρως με το κείμενο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου’’. (Οι Μητροπολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Καστορίας Σεραφείμ. Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος. Σερβίων και Κοζάνης Παύλος. Σισανίου και Σιατίστης Παύλος. Γρεβενών Δαβίδ. Ιανουάριος 2018. http://www.imsk.gr ).

Του Γιώργου Μπαμπινιώτη καθηγητή Γλωσσολογίας, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή ‘’Καλημέρα Ελλάδα’’, είπε: ‘’ Η γλώσσα των Σκοπιανών είναι βουλγαρικό ιδίωμα και θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε βουλγαροσλαβική ή βουλγαρο-σερβική’’. (iefimerida, 9-6-2018).

Εύχομαι στον Έλληνα Πρωθυπουργό και στον Έλληνα Υπουργό των Εξωτερικών να έλθουν εις εαυτόν και – την ύστατη αυτή ώρα – να ανακαλέσουν την εκχώρηση.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.