Φόρος τιμής στον Μακεδονομάχο Καπετάν Φούφα από φορείς και πολίτες της Εορδαίας – Δείτε τις φωτογραφίες



Σε κλίμα συγκίνησης 111 χρόνια μετά ,ο Δήμος Εορδαίας και η Τοπική Κοινότητα Φούφα ,τίμησαν τους πεσόντες Μακεδονομάχους , που πολέμησαν υπερ πίστεως και πατρίδος κατά τον Μακεδονικό Αγώνα με μπροστάρη τον Ζαχαρία Ανδρούτσο ή Καπετάν Φούφα , του οποίου το όνομα φέρει το χωριό.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Θεοκλήτου, παρουσία των τοπικών , πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Ακολούθησε πομπή προς την Πλατεία του χωριού , όπου στο Μνημείο Πεσόντων και στην προτομή του Μακεδονομάχου «ΚΑΠΕΤΑΝ ΦΟΥΦΑ» τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Επιμνημόσυνη Δέηση ,με προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Στο χρονικό της θυσίας των Μακεδονομάχων , στον ηρωισμό του Καπετάν Φούφα και στο διαχρονικό μήνυμα του Μακεδονικού Αγώνα αναφέρθηκε o κεντρικός ομιλητής Ιστορικός Δρ Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Χαρίλαος Ραϊτσίνης , κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας.

Στην θυσία των Μακεδονομάχων και στην Ελληνικότητα της Μακεδονίας επικεντρώθηκαν στα μηνύματά τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεόκλητος , ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης , ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Φούφα Νικόλαος Βόρσιας ,ο Βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Απογόνων Μακεδονομάχων.

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή της απόδοσης ύμνων ,ποιημάτων και αφιερωμάτων στον Καπετάν Φούφα και στους συμπολεμιστές του από τη Χορωδία Καστοριάς , το Σύλλογο Γυναικών Φούφα ,τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και από εκπροσώπους άλλων φορέων.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση μαθητών Σχολείων, Μακεδονομάχων και Προσκόπων , προ των επισήμων υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Εορδαίας .

 

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.