Μέρες Γιορτών Βοΐου Πέλεκον 2018 από 15 -24 Ιουνίου



Οχυρά Φρούρια, σκαρφαλωμένα στην περιοχή της Ελίμειας της Άνω Μακεδονίας, σηματοδοτούν άγνωστα περάσματα και ένα σύστημα πολυάριθμων στρατιωτικών δρόμων που συνέδεσε πόλεις. Ένα αμυντικό σύστημα οχυρών που προφυλάσσει χαμένες στο χρόνο πόλεις που αναζητούνται, όπως αυτή της Ελίμειας. Οχυρωματικά έργα, όπως αυτό του Πέλεκον ή της Γαλατινής, όπου θα μπορούσε ο αγροτικός πληθυσμός να βρει προστασία εν καιρώ κινδύνου, κατά το Θουκυδίδη.

Περάσματα του Αλέξανδρου που έγιναν θρύλοι. Τάφοι που θρυλούνται ότι είναι των στρατηγών του. Από την Άνω Μακεδονία, στρατηγοί άξιοι και εκλεκτοί συνεργάτες στο πλευρό του Φίλιππου και του Αλέξανδρου, οι επιφανέστεροι πρωτεργάτες τους για την εξάπλωση της μακεδονικής ισχύος και του ελληνικού πολιτισμού στις αχανείς εκτάσεις Ασίας και Αφρικής, όπως οι: Περδίκκας, Κρατερός, Πτολεμαίος.

Ιππικό που, από τη μυθική εποχή της Μακεδονίας, εμφανίζεται αξιόλογο και πιο οργανωμένο- ανώτερο των άλλων ελληνικών πόλεων. Ιππικό που εκγύμναζαν οι Μακεδόνες και στην κοιλάδα του Μύριχου ποταμού. Γι’ αυτό και η προτίμησή τους στην παράσταση του ιππέα ως σύμβολο των νομισμάτων τους (Θουκ.ΙΙ 100.6). Από αυτό έλκουν την καταγωγή τους και οι πλαγιοτροχαστές ίπποι της Σιάτιστας και της Μακεδονίας.

Όψεις της πνευματικής ζωής και του πολιτισμού, της καθημερινής φροντίδας και της ιατρικής των Δυτικομακεδόνων από την αρχαία μέχρι τη νεότερη περίοδο δηλώνουν το υψηλό επίπεδο της καθημερινότητάς τους.

Γεφύρια και σπίτια, εκκλησίες και μοναστήρια , ιστορία και άνθρωποι , έθιμα και τελετουργίες που έρχονται από την αρχαιότητα , όλα φτιαγμένα από κομμάτια του παρελθόντος και του παρόντος δημιουργούν το ψηφιδωτό της ταυτότητά τους.

Γυναίκες που ανεβαίνουν στα βουνά, γυναίκες που με το χρωστήρα και τα μολύβια παρακολουθούν τον απελευθερωτικό αγώνα από τους Τούρκους στην πρώτη γραμμή του πολέμου και αποτυπώνουν σκηνές του μετώπου . Γυναίκα –παράδειγμα η Σιατιστινή ζωγράφος Θάλεια Φλωρά Καραβία.

Σ’ αυτό το μοναδικό ταξίδι στη Δυτική Μακεδονία σας προσκαλούν οι «Μέρες Γιορτών Βοϊου Πέλεκον» που διεξάγονται από 15 -24 Ιουνίου στη Σιάτιστα, στον Πελεκάνο, στην Εράτυρα, στον Αλιάκμονα, στη Νεάπολη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.