Ανακοινώσεις για την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος



Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) καθιέρωσαν πριν από 40 και πλέον χρόνια την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για να υπενθυμίζουν σε όλους μας την ευθύνη που έχουμε για την προστασία του περιβάλλοντος και το μέλλον του πλανήτη μας.

Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχουν αποδείξει πολλές φορές την ευαισθησία τους για την προστασία του περιβάλλοντος, δημόσια και ξεκάθαρα.

Όπως ξεκάθαρη είναι και η προσήλωση της ίδιας της ΔΕΗ στην προστασία του περιβάλλοντος και μάλιστα όχι μόνο στα λόγια αλλά έμπρακτα: Με επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ και έργα εκσυγχρονισμού σε ορυχεία και λιγνιτικές μονάδες (ηλεκτροστατικά φίλτρα κλπ).

Η κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 δείχνει τη συνέπεια του Ομίλου ΔΕΗ καθώς στη νέα μονάδα ενσωματώνονται οι πλέον σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και σε πλήρη εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (λιγότερη κατανάλωση λιγνίτη και μειωμένες εκπομπές CO2).

Η εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων λιγνίτη είναι αναγκαία για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρα μας και μπορεί να συνεχίσει να συμβάλλει στην εθνική οικονομία με την πλήρη αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών. Άλλωστε, η χώρα μας είτε λόγω των περιορισμών της εθνικής νομοθεσίας , είτε λόγω των εγκληματικών λαθών του πρόσφατου παρελθόντος, είναι υποχρεωμένη να έχει μειωμένη παραγωγή την ίδια στιγμή που γειτονικές χώρες (ακόμα και χώρες της ΕΕ) παράγουν και εξάγουν τεράστιες ποσότητες από λιγνιτικές μονάδες, χωρίς τις υποχρεώσεις και τους περιορισμούς της Ελλάδας!

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΔΕΗ είναι μια ακόμη ευκαιρία για να θυμηθούμε ότι η πρώτη επιχείρηση στη Ευρώπη που επένδυσε έμπρακτα στην προστασία του Περιβάλλοντος ήταν η ΔΕΗ κατασκευάζοντας το πρώτο αιολικό και το πρώτο φωτοβολταικο πάρκο (Κύθνος).

Και βέβαια για αυτή την υστέρηση της ΔΕΗ στον τομέα των Ανανεωσίμων Πηγών (Α.Π.Ε.) ευθύνονται οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα ετών που σχεδόν είχαν απαγορεύσει στη δημόσια επιχείρηση τις επενδύσεις σε ΑΠΕ !


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΠ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιούνη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Σαράντα έξι χρόνια μετά την καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 5ης Ιούνη ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, οι μονοπωλιακοί όμιλοι συνεχίζουν απτόητα να καταστρέφουν το περιβάλλον στο κυνήγι του κέρδους. Άλλες τόσες φορές, κάθε τέτοια μέρα, αστικές κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας, δίνουν όρκους πίστης για ένα “βιώσιμο πλανήτη”. Εξαγγέλλουν μέτρα για τη “σωτηρία” του. Στην πραγματικότητα στοχεύουν στην ενίσχυση των καπιταλιστικών επενδύσεων, ώστε το κεφάλαιο να βγάλει κέρδος και απ’ τα προβλήματα που το ίδιο δημιουργεί.

Από δίπλα, ορισμένες, πλούσια αμειβόμενες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, που κάνουν ό,τι μπορούν τη μέρα αυτή για να αθωώσουν τον ένοχο, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Ακόμη και αν προβάλουν κάποιες εξόφθαλμες πλευρές της καταστροφικής -για το περιβάλλον- δράσης του κεφαλαίου, μόνο και μόνο για να φανούν πιο αξιόπιστες στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, τις αποδίδουν τελικά όχι στην ίδια τη φύση του εκμεταλλευτικού συστήματος, αλλά σε κάποια επιμέρους λάθη, αστοχίες ή έστω καταδικαστέες υπερβολές.

Η εργατική τάξη, ο λαός, έχουν κάθε λόγο να απορρίψουν όλη αυτή την προπαγανδιστική φιέστα. Βιώνουν καθημερινά ότι οι αποφάσεις, οι αντιθέσεις και οι πρόσκαιρες συμφωνίες μεταξύ ιμπεριαλιστικών κρατών, μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων, αφορούν το ποιος θα πάρει την καλύτερη μερίδα από την καταλήστευση των φυσικών πόρων του πλανήτη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, εφαρμόζει αποφασιστικά τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και συστάσεις, που βλέπουν το περιβάλλον ως πεδίο ασύδοτης δράσης για την προσέλκυση επενδύσεων, την άντληση πρώτων υλών για τα εμπορεύματά τους, την κατασκευή των δικτύων μεταφοράς και την απόρριψη των αποβλήτων, που προκύπτουν από την όλη δραστηριότητά τους. Έτσι:

– Σε σχέση με τους υδάτινους πόρους προχώρησε στην 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) της χώρας, με πυρήνα την κοινοτική Οδηγία – Πλαίσιο του 2000 για το νερό, που θέτει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης του νερού, σε αντιπαράθεση με τα μέτρα εμπλουτισμού των υπόγειων, κύρια, υδροφορέων σε κάθε υδατικό διαμέρισμα. Συνεχίζει να ενθαρρύνει με τη στάση της, την ασύδοτη δράση του βιομηχανικού κεφαλαίου να σπέρνει τα απόβλητά του κατά το δοκούν.

– Σε σχέση με τα δάση και τα οικοσυστήματα, όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η καταστροφή δασικών εκτάσεων και οικοσυστημάτων από πάρκα ανεμογεννητριών, καθώς και η κατάληψη γεωργικής γης, ακόμη και υψηλής παραγωγικότητας, από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ανησυχητική είναι και η ραγδαία εξάπλωση των μονάδων καύσης βιομάζας και βιορευστών ανά τη χώρα, για παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ με τη δημοσίευση για διαβούλευση, το φετινό Μάη, της “Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση”, αποκαλύπτεται ξεκάθαρα η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει νέους δρόμους, για την εκμετάλλευση των δασικών οικοσυστημάτων με την παραπέρα εμπορευματοποίηση της δασικής γης για τουριστικές και ενεργειακές επενδύσεις ΑΠΕ.

– Σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων, η κυβέρνηση δείχνει συνειδητή απραξία στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου η έλλειψη υποδομών διαχείρισης έχει δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις σε βάρος της υγείας και της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και σε μερίδα επαγγελματιών, με εμφανή σκοπό να ανοίξει ο δρόμος στο “σωτήρα ιδιώτη” και εκεί όπου δεν είχαν δημιουργηθεί οι κατάλληλες γι’ αυτό προϋποθέσεις. Παράλληλα, συνέχισε και ολοκληρώνει την υπογραφή των ΣΔΙΤ με μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων (ΜΕΑ) ανά τη χώρα και ταυτόχρονα, προωθεί με ιδιαίτερο ζήλο την καύση των λεγόμενων “απορριμματογενών καυσίμων” (σκουπίδια με υψηλή σχετικά θερμογόνο δύναμη) στις τσιμεντοβιομηχανίες.

– Τέλος, οι καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα της Αττικής και το σοβαρό περιβαλλοντικό πλήγμα του Σαρωνικού με πετρελαιοκηλίδες, αποτελούν μια ακόμη αδιάψευστη μαρτυρία για την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, το ΚΚΕ προβάλει τη θέση ότι η προστασία του περιβάλλοντος, προς όφελος του λαού, προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος, θα πρέπει οι σημερινοί αγώνες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, των δασών, των φυσικών πόρων, ενάντια στην “πράσινη” οικονομία των καπιταλιστικών κερδών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του, που αποτελεί την αιτία όξυνσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, χειροτέρευσης της ίδιας της ζωής».


«Η ΕΝΩΣΗ» ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Δ.Ε.Η. Α.Ε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.

Η ημέρα θεσπίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1972 από τη Γενική Συνέλευση του OΗΕ με στόχο να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με το περιβάλλον.

Από τότε και κάθε χρόνο, δίνεται και άλλη μια ευκαιρία σε όλους, φορείς και πολίτες, για να εκφράσουν την άποψή τους για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη και σχετίζονται ιδιαίτερα με τη διαχείριση Περιβάλλοντος, τη ρύπανση, τη διατήρηση και σωτηρία της πανίδας και της χλωρίδας σε κάθε μήκος και πλάτος.

Όλο και περισσότερο, όμως, βασικό μέλημα των επιστημονικών ενώσεων, των οικολογικών οργανώσεων αλλά και των κυβερνήσεων αποτελεί πια και η εξασφάλιση ενός ανώτερου επιπέδου ζωής για τους κατοίκους των πόλεων και, πιο πολύ, των μεγάλων αστικών κέντρων. η ανάπτυξη με κατασπατάληση των φυσικών πόρων και σε βάρος των αναγκαίων ισορροπιών, διογκώνει σταθερά τα αποτελέσματα της ρύπανσης και μεγεθύνει τις αρνητικές συνέπειες στον άνθρωπο».

Για αυτό, όπως επισημαίνει «είναι υποχρέωση των επιστημόνων να συμβάλουν θετικά στην ισορροπημένη διαχείριση των οικοσυστημάτων με την ταυτόχρονη ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών».

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι πρωτοπόρος στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών της, ενώ πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο στη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών.

Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών δεκαετιών ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής έχει δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο οφείλεται κατά πολύ η σημαντική βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος στην ΕΕ.

Εν τούτοις πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα παραμένουν, ενώ καινούργιες προκλήσεις, όπως οι κλιματικές αλλαγές, απαιτούν συνεχή δράση.

Στα χρόνια που έρχονται η  εθελοντική διάθεση οφείλει να γίνει αυτονόητη συμπεριφορά και η εταιρική κοινωνική ευθύνη σε θέματα περιβάλλοντος μονόδρομος στη συνολική συμπεριφορά των επιχειρήσεων.

Το καθαρό περιβάλλον είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη υγεία και ευεξία.

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ


ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ: 5 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΟΤΑΝ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΣΕ ΚΟΥΦΙΑ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΟΥΣΙΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ !!!

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ !!!

Η ΟΜΑΔΙΚΗ, ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΠΡΩΞΙΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠ΄ ΤΟ ΧΑΛΙ !!!

ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΝΟΗΜΑ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.