Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία: 33.000 γουνοφόρα μινκ αλληλοσπαράχτηκαν λόγω ασιτίας σε εκτροφείο

Η Ομοσπονδία μας έλαβε πριν λίγες ημέρες επιστολή από τον δικηγόρο ενός ιδιοκτήτη εκτροφείου μινκ αναφορικά με το τραγικό τέλος από ασιτία 33.000 ζώων , που όμως έτσι κι αλλιώς προορίζονταν για ένα βίαιο και βασανιστικό θάνατο

Δεν θα υπεισέλθουμε βέβαια στην αντιδικία οικονομικού χαρακτήρα των εμπλεκομένων μερών .

Αυτό το οποίο θα θίξουμε για μια ακόμη φορά είναι η συντελούμενη καθημερινή βαρβαρότητα εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ζώων το χρόνο προκειμένου να παραχθούν προϊόντα πολυτελείας, όπως είναι τα γούνινα ενδύματα, που κυρίως εξυπηρετούν την ανθρώπινη ματαιοδοξία .

Δικαιολογεί αυτό τον μαρτυρικό θάνατο 45.000.000 ζώων το χρόνο παγκόσμια και περίπου 1.000.000 στην Ελλάδα- στατιστικά στοιχεία 2015- ;

Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς, ότι για ένα γούνινο παλτό από μίνκ χρειάζεται ο βασανιστικός θάνατος 80 περίπου τέτοιων ζώων .

Αξίζει το λόγο να κουβαλάει κανείς πάνω του τον θάνατο ενώ μπορεί να ικανοποιήσει την αυταρέσκεια ή άλλες του ανάγκες με μια οικολογική γούνα ;

Κι ενώ όλο και περισσότερες γουνοπαραγωγικές χώρες – 14 μέχρι στιγμής με τελευταία την Νορβηγία το 2018- κλείνουν τις αιματοβαμμένες επιχειρήσεις γούνας θεωρώντας μη ηθικά αποδεκτή τη διατήρηση άγριων ζώων σε κλουβιά και τη θανάτωσή τους προκειμένου να παραχθούν προϊόντα πολυτελείας, στην Ελλάδα η παρακμιακή ηθικά και οικονομικά βιοτεχνία γούνας επιδοτείται από το ΥΠΑΑΤ με χιλιάδες ευρώ ως κτηνοτροφική μονάδα. Τη στιγμή μάλιστα που οι βιομηχανίες γούνας ακολουθούν μια φθίνουσα οικονομική πορεία πλέον – στην Ελλάδα έχουμε κάθετη πτώση του τζίρου τα τελευταία χρόνια – και η επένδυση εκατομμυρίων ευρώ κρίνεται πλέον οικονομικά μη βιώσιμη .

Παράλληλα όλο και περισσότεροι από τους μεγαλύτερους και πλέον δημοφιλείς οίκους μόδας παγκοσμίως καταργούν τα γούνινα προϊόντα ανταποκρινόμενοι στο αίτημα εκατομμυρίων ακτιβιστών σε όλο το κόσμο .

Τελευταίος ο διάσημος Αμερικανός σχεδιαστής Michael Kors όταν σε επίδειξη μόδας ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων κατόρθωσαν να ακουστεί βίντεο με τις σπαρακτικές κραυγές θανάτου γουνοφόρων ζώων μέσα από εκτροφείο της Αμερικής . https://www.facebook.com/theirturn/videos/1917985028451885/

Ταυτόχρονα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι τεράστιες.

Τα απόβλητα των εκτροφείων δηλητηριάζουν το περιβάλλον. Η παραγωγή γούνας απαιτεί επεξεργασία με χημικές ουσίες, που διαχέονται παντοιοτρόπως στο περιβάλλον ενώ
χρειάζεται πάνω από 60 φορές περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή γούνινων παλτών από ζώα από ό, τι χρειάζεται για την παραγωγή οικολογικής γούνας.

Στον αντίποδα της στρεβλής αυτής ανάπτυξης τα κινήματα και οι πρωτοβουλίες των πολιτών για την κατάργηση του εμπορίου της γούνας, προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους όπως ο οικοτουρισμός με την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου της περιοχής, την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων με ισχυρό σήμα που να εγγυάται την ποιότητα τους , την οικολογική γούνα και εναλλακτικά υλικά που κατακτούν όλο και περισσότερους αγορές και πολλά άλλα.

Η Ομοσπονδία μας μέσα στο 2018 θα ολοκληρώσει μια εμπεριστατωμένη μελέτη- πρόταση σε συνεργασία με άλλα κινήματα κατά της γούνας από χώρες που ήδη έχουν προχωρήσει στην κατάργησή της και στην αντικατάστασή της με άλλες ηθικά αποδεκτές εμπορικές δραστηριότητες .

Η ελληνική πολιτεία οφείλει να μελετήσει και να εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση , να προετοιμάσει και να στηρίξει τους επαγγελματίες του κλάδου της γούνας ώστε να περάσουν σταδιακά και οριστικά σε άλλες εναλλακτικές λύσεις , που θα έχουν βιώσιμο οικονομικό μέλλον , δεν θα βασανίζουν και θανατώνουν ζώα και δεν θα καταστρέφουν το περιβάλλον.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

4 σχόλια στο άρθρο “Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία: 33.000 γουνοφόρα μινκ αλληλοσπαράχτηκαν λόγω ασιτίας σε εκτροφείο

  1. Όταν φοράτε της γουνες είναι καλά εεεε
    Και όταν τρώτε στα ποίο ακριβά εστιατόρια τα καημένα τα ζωάκια είναι καλά εεεε

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.