Πως ψωνίζουν οι Κοζανίτες στο διαδίκτυο; Πόσο και σε τι ξοδεύουν τα λεφτά τους; Σε ποια θέση βρίσκεται η Κοζάνη Πανελλαδικά;

Την παρακάτω ενδιαφέρουσα έρευνα που αφορά την πόλη της Κοζάνης παραχώρησε στο KOZANILIFE.GR η εταιρία Picodi.com.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της σύγχρονης οικονομίας. Το 2017 οι αγορές μέσω διαδικτύου αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 24,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στην Ελλάδα ήδη το 45% των χρηστών του Internet ψωνίζει online.

Πως όμως μοιάζουν οι αγορές των κατοίκων της Κοζάνης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα;

Η Picodi.com ανέλυσε εκατομμύρια συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με την χρήση του διαδικτύου το 2017 και έμαθε με ακρίβεια πόσα χρήματα ξοδεύουν οι χρήστες ανά τύπο συσκευής, τους μήνες που οι χρήστες αγοράζουν το περισσότερο, τις πιο δημοφιλείς μέρες της εβδομάδας και ακόμη και την ώρα που η αγοραστική δραστηριότητα φτάνει τα ύψη. Χάρη στην έρευνα αυτή μαθαίνουμε επίσης σε ποια θέση βρίσκεται η Κοζάνη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η έρευνα αφορά μεγάλες πόλεις της Ελλάδας αναλύοντας εκατομμύρια συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2017. Από την έρευνα μαθαίνουμε πόσα χρήματα ξοδεύουν οι καταναλωτές ανά τύπο συσκευής, ποιους μήνες αγοράζουν το περισσότερο, ποιες είναι οι πιο δημοφιλές μέρες για ηλεκτρονικά ψώνια, ποιες ώρες ξοδεύουν περισσότερα λεφτά στα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Τι, που, πως, πόσο και πότε αγοράζουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα online αλλά και συγκριτικά με άλλες πόλεις! Ποια είναι η ποιο κορυφαία ώρα για ηλεκτρονικά ψώνια;

Στατιστικές Κοζάνης

Οι κάτοικοι της Κοζάνης είναι πολύ πιθανό να διαλέξουν τον Η/Υ ή το laptop τους για να κάνουν τα διαδικτυακά τους ψώνια, καθώς το 49% των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν, έγιναν με την χρήση υπολογιστών. Στη συνέχεια το 40% είναι αγορές μέσω smartphone. Στην τελευταία θέση κατατάσσονται τα Tablet με το 11%.

Η μέση αξία των εξόδων με την χρήση tablet δεν διαφέρει όμως αρκετά από αυτή των υπολογιστών. Μάλιστα είναι υψηλότερη καθώς φτάνει τα 29€ (Η μέση αξία αγορών με χρήση υπολογιστών φτάνει τα 28€). Ύστερα, μεγαλύτερη διαφορά στον μέσο όρο αγορών κάνουν τα smartphones με 36€. Έχοντας δηλώσει ότι πρέπει να αναφέρουμε ακόμη την προφανή διαφορά μεταξύ των χρηστών του Android και του iOS: 30€ οι πρώτοι και 27€ οι δεύτεροι.

Καθώς συγκρίνουμε τους μήνες, μπορούμε να παρατηρήσουμε πως η αγοραστική δραστηριότητα αρχίζει να αυξάνεται από τους πρώτους ήδη μήνες της χρονιάς και φτάνει στο αποκορύφωμα τους τελευταίους 2 μήνες. Ο πιο προφανής λόγος για αυτήν την τεράστια διαφορά, είναι σίγουρα το γεγονός πως οι κάτοικοι της Κοζάνης επωφελούνται πλήρως από τις προσφορές κατά τη διάρκεια του Black Friday και Cyber Monday. Η μέση τιμή παραγγελίας ανέρχεται τότε στα 50€, δηλαδή σχεδόν 2-2,5 φορές περισσότερο απ ότι κατά την διάρκεια όλου του έτους.

Ποια ημέρα της εβδομάδας είναι η πιο δημοφιλής στην Κοζάνη; Και οι δύο ομάδες – χρήστες υπολογιστών και smartphone – επιλέγουν την Παρασκευή.

Για λόγους σαφήνειας, χωρίσαμε την μέρα σε 4 ίσα μέρη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε ευκολότερα να διαπιστώσουμε ποιες ώρες τις ημέρας είναι οι πιο δημοφιλείς για την πραγματοποίηση των online αγορών μας. Την νύχτα (00:00-06:00) μόνο το 9% των χρηστών ολοκληρώνει τις αγορές τους στην Κοζάνη. Τις πρωινές ώρες (έως το μεσημέρι) το 15%. Οι περισσότερες συναλλαγές λαμβάνουν μέρος το μεσημέρι (12:00-18:00) – 35% και το απόγευμα (18:00-00:00) – 41%.

Οι κάτοικοι της Κοζάνης προτιμούν να αγοράζουν στο διαδίκτυο ηλεκτρονικά είδη, είδη σπιτιού και κήπου και ρούχα.

Κοζάνη vs Ελλάδα

Η Κοζάνη, αν συγκριθεί με ολόκληρη την Ελλάδα, έχει σταθερό ρόλο στη διατήρηση της κατάστασης του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα. Η μέση τιμή αγοράς στην Κοζάνη (31€) είναι κατά 9€ χαμηλότερη από αυτή στην Ελλάδα (40€). Το ποσοστό αγορών μέσω mobile συσκευών (41%) είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό της Ελλάδας (47%), ωστόσο οι αγορές με τη χρήση υπολογιστή είναι υψηλότερη (49%) απ’ ότι στην υπόλοιπη χώρα (44%).

Δείτε ολόκληρη την έρευνα της Picodi.com για την Κοζάνη εδώ

7 σχόλια στο άρθρο “Πως ψωνίζουν οι Κοζανίτες στο διαδίκτυο; Πόσο και σε τι ξοδεύουν τα λεφτά τους; Σε ποια θέση βρίσκεται η Κοζάνη Πανελλαδικά;

  1. Θα πρέπει οι μαγαζατορες της Κοζάνης κάποια στιγμή να καταλάβουν οτι πρεπει να κάνουν eshop και να γινουν ανταγωνιστικοί. Τα eshops δεν μπορουν να συγκριθούν με τα μαγαζια επαρχιακών πόλεων.

  2. ποσοι νομίζεις οτι μεινατε για να μας πουλησετε και να μας αγορασετε ρε πατριώτη;;;;;
    μειοψηφια ειστε οι σουρδοι, παρτε το χαμπαρι

  3. ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΛΛΩΝ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ!
    ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, ΑΛΛΑ Η ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙΣ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.