Στην εκδήλωση «Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα και την Ευρώπη» συμμετείχε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης



ioannidis_2018_uydfuy

Λ. Ιωαννίδης: Η τοπική αυτοδιοίκηση να μην αποτελεί αντικατοπτρισμό της πόλωσης της κεντρικής πολιτικής αλλά χώρος συνύπαρξης και συνεργασίας

Στην εκδήλωση με τίτλο “Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα και την Ευρώπη”, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αθήνα συμμετείχε ο Λευτέρης Ιωαννίδης, Δήμαρχος Κοζάνης.

Ο κ. Ιωαννίδης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις μεγάλες προσπάθειες συνεργασίας και συνύπαρξης:

«Το ξεκινήσαμε στην Κοζάνη το 2010, στην αρχή της κρίσης, θέλοντας να εκφράσουμε μια εναλλακτική φωνή που να υπερέβαινε τη στείρα αντιπαράθεση και κυρίως δεν θέλαμε η αυτοδιοίκηση να είναι ένας αντικατοπτρισμός της κεντρικής πολιτικής σκηνής και να αναπαράγονται οι εντάσεις και οι πολωτικές διαδικασίες, όπως συμβαίνει πολλές φορές ακόμη και σήμερα. Θα πρέπει τα κόμματα να παίξουν τον ρόλο όχι της ποδηγέτησης και του ελέγχου όπως συνέβαινε παλιότερα αλλά της υποβοήθησης από τα κάτω συνεργατικών σχημάτων».

Ο κ. Ιωαννίδης πρόσθεσε πως δεν μπορεί να υπάρχει προοδευτική πολιτική χωρίς της οικολογική διάσταση. «Προέρχομαι από μια περιοχή η οποία ταλανίζεται από ένα βαθύ οικολογικό πρόβλημα, και αυτός ήταν ο λόγος που ασχολήθηκα με την Πολιτική Οικολογία. Οποιαδήποτε προτεινόμενη λύση του προβλήματος σήμερα για να είναι προοδευτική θα πρέπει να «απαντά» και στις 3 διαστάσεις του, την κοινωνική, την οικονομική και την περιβαλλοντική και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Τέλος εξέφρασε τη καταρχήν συμφωνία του με τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές , με πολύ βαθιές όμως αλλαγές ώστε το μοντέλο να είναι λειτουργικό και βιώσιμο.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν:
Νίκος Μουζέλης, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας,
London School of Economics
Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολιασμός:
Γεράσιμος Μοσχονάς, Αν. Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Συζήτηση:
Εισαγωγικές επισημάνσεις: Γιάννης Ραγκούσης
Παρεμβάσεις: Λ. Ιωαννίδης, Δήμαρχος Κοζάνης, Α. Καλογιάννης, Δήμαρχος Λάρισας, Γ. Καπλάνης, Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας
Συντόνισε η δημοσιογράφος Αγγελική Σπανού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.