Φεύγουν από τη ΔΕΗ εκατοντάδες εργαζόμενοι – Γίνονται υποχρεωτικά ιδιωτικοί υπάλληλοι – Ελάχιστες οι εθελούσιες έξοδοι

DEi_LIG1-768x384

– Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους από τη ΔΕΗ που πάνε στις ιδιωτικές εταιρείες
– Τι προβλέπει ο νόμος για την απόλυσή τους και τι θα γίνει με τις εθελούσιες εξόδους
– Ως το τέλος Μαΐου οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των εργαζόμενων

Τα γραφεία της ΔΕΗ όπου επρόκειτο να συνεδριάσει το Δ.Σ. για την εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων είναι υπό κατάληψη από τη ΓΕΝΟΠ, ωστόσο ο κύβος ερρίφθη το θέμα είναι μάλλον τυπικό. Οι μονάδες θα πωληθούν οι εργαζόμενοί τους θα φύγουν υποχρεωτικά από τη ΔΕΗ και θα γίνουν υπάλληλοι των ιδιωτικών εταιρειών που θα είναι οι νέοι ιδιοκτήτες.

Ουσιαστικά η πλειονότητα των εργαζομένων στις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας που διατίθενται προς πώληση, θα μετακινηθούν στις θυγατρικές εταιρείες που θα δημιουργηθούν και που στη συνέχεια θα αποσχιστούν από τη ΔΕΗ. Αυτό, καθώς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έχει αναγγελθεί και περιλαμβάνεται στον νόμο για την αποεπένδυση θα περιοριστεί πιθανότατα δραστικά.

Κάπως έτσι υπάρχουν ερωτήματα για το μέλλον των εργαζόμενων καθώς από τη μια στιγμή στην άλλη θα βρεθούν εκτός ΔΕΗ και εργαζόμενη σε μια ιδιωτική επιχείριση. Το εργασιακό καθεστώς τους θα αλλάξει δραματικά και υπάρχει φόβος για σημαντική μείωση στα εισοδήματά τους.

Οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν είναι εκείνοι που εργάζονται στις μονάδες 3 , 4 της Μεγαλόπολης και της μονάδας Μελίτης Φλώρινας.

Το μέλλον των εργαζομένων

Ο νόμος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων προβλέπει αφενός απαγόρευση απόλυσης του προσωπικού που προέρχεται από τη ΔΕΗ για έξι χρόνια μετά την πώληση.

Παράλληλα υπάρχει ρήτρα σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ επί δύο χρόνια οφείλει να απέχει από την επαναπρόσληψη προσωπικού που θα μεταφερθεί στις νέες εταιρίες.

Η επίλυση του εργασιακού είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού καθώς το αναγκαίο προσωπικό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία μονάδων και ορυχείων ενώ από την άλλη πλευρά η ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού αυξάνει το κόστος λειτουργίας.

Από το newsit.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια στο άρθρο “Φεύγουν από τη ΔΕΗ εκατοντάδες εργαζόμενοι – Γίνονται υποχρεωτικά ιδιωτικοί υπάλληλοι – Ελάχιστες οι εθελούσιες έξοδοι

  1. ΑΝΤΙΧΟΥΝΤΙΚΟΣ

   - Edit

   Απαντήστε

   Ο ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΚΕΦΑΛΗ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ—-Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΣ ΠΑΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΕΦΑΛΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑ –ΔΩΣΤΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΣ ====ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.