Γνωριμία με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα

wsa5rt6ij7yws5tr6k7y5swtj7ik56t

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Μια συσκευή που μας υπόσχεται ζεστό νερό όλο το χρόνο, με πολύ οικονομικό τρόπο και με μόνο σύμμαχο, τον ήλιο που πλουσιοπάροχα μας χαρίζει τις ακτίνες του.

Πρόκειται λοιπόν για μια συσκευή, ένα ηλιακό σύστημα που σκοπό έχει να ζεστάνει το νερό αξιοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία.

Τα βασικά στοιχεία ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι: οι ηλιακοί συλλέκτες, οι πλάκες συλλογής φωτός και απορρόφησης θερμότητας, η δεξαμενή αποθήκευσης νερού και το δίκτυο σωληνώσεων υδρορροής.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες συναντώνται σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια όπου μπορεί να αξιοποιηθεί στο βέλτιστο η ηλιακή ακτινοβολία. Η Ελλάδα και τα άλλα Μεσογειακά κράτη προσφέρονται για χρήση αυτών καθώς το μεγαλύτερο μέρος του έτους καλύπτεται με ηλιοφάνεια. Ξεχωριστή θέση κατέχει το Ισραήλ όπου υποχρεώνει τα νεόδμητα κτίρια να κάνουν χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι από τις πιο απλές και αποδοτικές συσκευές που χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια. Εξασφαλίζουν οικονομία με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, και συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος αφού χάρη σε αυτούς αποφεύγεται η έκλυση δεκάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Σκεφτείτε πως για ένα μόνο ντους με νερό που έχει θερμανθεί με ηλεκτρικές συσκευές, εκλύονται περίπου τρία κιλά διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό τόπο για χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας που έχει – περίπου 3000 ώρες το χρόνο -, γεγονός το οποίο επιτρέπει την απόλυτη εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας από τους σύγχρονους ηλιακούς συλλέκτες (κοινώς καθρέπτες).

Υπάρχουν δύο είδη ηλιακών θερμοσιφώνων: οι ανοικτού κυκλώματος, οι οποίοι ζεσταίνουν το νερό απευθείας και οι κλειστού κυκλώματος, οι οποίοι λειτουργούν με αντιψυκτικό για τη θέρμανση του νερού.

Για την καλύτερη απόδοση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το σημείο τοποθέτησής του. Η καλύτερη θέση είναι ο νότος, καθώς έχει ηλιοφάνεια τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Η κλίση του πρέπει να είναι 20-50⁰, να έχει την ελάχιστη δυνατή απόσταση από την υδραυλική σύνδεση και να μην σκιάζεται από άλλα αντικείμενα.

Η συντήρηση ενός ηλιακού συστήματος, όπως εξάλλου όλων των συσκευών και μηχανών, είναι απαραίτητη, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία και η απόδοσή του.

Κάνοντας συντήρηση στην καθορισμένη στιγμή, βοηθάμε το σύστημά μας να “αντέξει” στην πάροδο του χρόνου και να μας δίνει τις υπηρεσίες του για περισσότερα χρόνια και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Επίσης πολύ σημαντικό όμως ότι καθαρίζει το νερό που χρησιμοποιούμε από τα άλατα και τα βακτήρια που δημιουργούνται μέσα στον κάδο από το νερό του δικτύου. Το αποτέλεσμα είναι επομένως διπλό: και οικονομία, καθώς επιμηκύνουμε τη διάρκεια ζωής του προϊόντος και μάλιστα ακόμα πιο αποδοτικά, και υγεία, αφού το ζεστό νερό του μπάνιου και της κουζίνας είναι καθαρό από άλατα, μικρόβια και σκουριές.

Εμπιστευθείτε λοιπόν άφοβα τον ηλιακό θερμοσίφωνα και εγκαταστήστε τον άμεσα, για την οικονομία της τσέπης σας και την υγεία της οικογένειας σας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.