Λαφαζάνης και Σακούτης από τη Λαϊκή Ενότητα στους Πύργους Εορδαίας στο νομό Κοζάνης και στην Πτολεμαΐδα



9zlkuydkulydkydukyfu

Παναγ. Λαφαζάνης: Ο σύγχρονος μνημονιακός δοσιλογισμός δεν επιτρέπει να διεκδικηθούν οι Γερμανικές πολεμικές οφειλές
Ανατροπή για να σταματήσουμε το ξεπούλημα της ΔΕΗ και της χώρας και τον πλειστηριασμό λαϊκών περιουσιών

Την Κυριακή 29/4 ο Παν. Λαφαζάνης, Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε και ο Νίκος Σακούτης μέλος του Π.Σ της ΛΑ.Ε, επισκέφτηκαν τους Πύργους του Δήμου Εορδαίας στο Νομό Κοζάνης, μετά από πρόσκληση του Δημοτικού Διαμερίσματος των Πύργων, Δημήτρη Σαμπακίδη.

Οι Παν. Λαφαζάνης και Ν. Σακούτης έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που έλαβαν χώρα στους Πύργους για τους 355 αγρίως σφαγιασθέντες κατοίκους των Πύργων στις 24/4/1944 από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής αλλά και για το βάρβαρο κάψιμο από τους Γερμανούς του ιστορικού χωριού των Πύργων που είχε και ως συνέπεια να καούν ζωντανοί κάτοικοι και παιδιά.

Ο αριθμός των σφαγιασθέντων κατοίκων του Πύργου από την ναζιστική θηριωδία, δυστυχώς, ήταν μεγαλύτερος από τον επίσημο αριθμό και σε αυτούς περιλαμβάνοντο γέροι, γυναίκες ακόμα και αβάπτιστα μωρά παιδιά.

Οι Παν. Λαφαζάνης και Νίκος Σακούτης ευχαρίστησαν θερμά τον Δημήτρη Σαμπακίδη για την πρόσκληση και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την άρτια, σεμνή και συγκινητική διοργάνωση των εκδηλώσεων, οι οποίες έστελναν σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη πολύ ζωντανά και άκρως επίκαιρα δημοκρατικά, προοδευτικά και αντιφασιστικά μηνύματα.

Ο Παν. Λαφαζάνης καυτηρίασε το γεγονός ότι οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, πιστές στο δόγμα «υποβαθμίζουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού για την λευτεριά της πατρίδας – εξυμνούμε την επικυρίαρχη Γερμανία», δεν έχουν κάνει τίποτα για να αναδείξουν τη σφαγή στους μαρτυρικούς Πύργους αλλά και τις σφαγές στο διπλανό μαρτυρικό Μεσόβουνο και τα γύρω χωριά.

Ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι τα ολοκαυτώματα στους Πύργους, το Μεσόβουνο και τα γύρω χωριά του Βερμίου είναι ελάχιστα γνωστά στην Ελλάδα και σχεδόν καθόλου στην Ευρώπη, παρ’ ότι οι σφαγές και οι ναζιστικές θηριωδίες στην περιοχή είναι από τις πιο φρικτές και σίγουρα οι μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

Ο Παν. Λαφαζάνης χαιρέτισε τις προσπάθειες του Προέδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος των Πύργων, Δημ. Σαμπακίδη, ο οποίος, με την βοήθεια του Δημάρχου Εορδαίας, επιχειρεί να κατασκευάσει στο χωριό Μουσείο για την Αντίσταση και τους σφαγιασθέντες και να αναδείξει τους μαρτυρικούς χώρους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ
Ο Παν. Λαφαζάνης μετά τις εκδηλώσεις μνήμης μίλησε στα μέσα ενημέρωσης και τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η δικαίωση των εκτελεσθέντων και σφαγιασθέντων των Πύργων και των αμέτρητων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα, απαιτεί, πέρα από τα πολλά άλλα, και την απόδοση στην χώρα μας των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων για τις μεγάλες καταστροφές και την επιστροφή του κατοχικού δανείου.
Η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα και όχι η Ελλάδα στην Γερμανία.
Δυστυχώς, όμως, η υποτέλεια της καθεστηκυίας ελληνικής πολιτικής τάξης προς τη Γερμανία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ένας νέος δοσιλογισμός δεν επέτρεψε ούτε επιτρέπει να διεκδικήσουν οι κυβερνήσεις το αυτονόητο: Τις Γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.
Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την υποκρισία και την υποτέλεια απέναντι στην Γερμανία της Μέρκελ και έχει θάψει τις εθνικές διεκδικήσεις, γυρνώντας την πλάτη στις δεσμεύσεις της και στο κίνημα για τις γερμανικές επανορθώσεις.
Τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας προδίδονται για μια ακόμα φορά.
Η ΛΑ.Ε θεωρεί ότι είναι αναγκαία τώρα η κίνηση για σύναψη συμφωνίας ειρήνης με την Γερμανία με την καταβολή όλων των Γερμανικών οφειλών.
Μόνο μια νέα λαϊκή πατριωτική κυβέρνηση μπορεί σαν και αυτή που επιδιώκει η ΛΑ.Ε στο πλαίσιο ενός ριζοσπαστικού μετώπου, να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία για την δικαίωση των θυμάτων».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Την προηγούμενη μέρα, Σάββατο 28/4, οι Παν. Λαφαζάνης και Ν. Σακούτης μαζί με στελέχη της ΛΑ.Ε στην Πτολεμαΐδα έκαναν μια πολύ μεγάλη περιοδεία στην πόλη της Πτολεμαϊδας, όπου έτυχαν πολύ θερμής υποδοχής και τους δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουν με πολλές εκατοντάδες πολίτες.

Για άλλη μια φορά στο πρόσωπο των Λαφαζάνη, Σακούτη και των στελεχών της ΛΑ.Ε εκφράσθηκε η ανοδική δυναμική της Λαϊκής Ενότητας στην κοινωνία και το ενδιαφέρον για τις θέσεις και τους αγώνες της.

Ο Παν. Λαφαζάνης τόνιζε στην περιοδεία της ΛΑ.Ε στην Πτολεμαΐδα την ανάγκη να ακυρωθούν στην πράξη τα βρώμικα σχέδια της κυβέρνησης και μνημονιακού μπλοκ για το ξεπούλημα της ΔΕΗ καθώς και τα σχέδια κυβέρνησης – τρόικας – τραπεζιτών να αρπάξουν με τους μαζικούς πλειστηριασμούς τα σπίτια και τις λαϊκές περιουσίες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.