Απαντήσεις σχετικά με την ακμή και τις θεραπείες



a4re6tjhar46tuhar46tuhrastujr

Όσοι πάσχουμε από ακμή και αρχίζουμε κάποια θεραπεία με την ελπίδα να απαλλαγούμε από την αντιαισθητική αυτή ασθένεια έχουμε απορίες και αγωνίες σχετικές με την εξέλιξη της θεραπείας, παρακάτω είναι μερικές απαντήσεις που ίσως καλύψουν, εν μέρει, όσους βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία.

1. Μπορεί να γίνει κάτι σχετικά με τα σημάδια που προκαλούνται από την ακμή;

Οι ουλές ακμής είναι καλύτερο να εμποδίζονται με την απαλλαγή της ακμής. Οι δερματολόγοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν διάφορες μεθόδους για τη βελτίωση των ουλών που προκαλούνται από την ακμή. Η θεραπεία θα πρέπει πάντα να εξατομικεύεται για κάθε ασθενή. Χημικά πίλινγκ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ορισμένους ασθενείς, ενώ η δερμοαπόξεση ή χρήση λέιζερ μπορεί να ωφελήσει άλλους. Είναι σημαντικό η ακμή να είναι υπό ελέγχο πριν από κάθε διαδικασία αντιμετώπισης ουλών.

2. Ποιο διάστημα φαρμακευτικής αγωγής κατά της ακμής απαιτείται για ορατά αποτελέσματα;

Ο χρόνος για τη βελτίωση εξαρτάται από το προϊόν που χρησιμοποιείται, αλλά σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, είναι περισσότερο θέμα εβδομάδων ή μηνών αντί ημερών. Οι περισσότεροι δερματολόγοι θα συστήσουν χρήση ενός φαρμάκου ή συνδυασμό φαρμάκων ημερησίως για 4-8 εβδομάδες πριν αλλάξουν τη θεραπεία. Είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς να γνωρίζουν αυτό το χρονικό διάστημα, ώστε να μην αποθαρρύνονται και να διακόψουν τα φάρμακά τους. Αντίθετα, αν δεν δείτε καμία απολύτως μεταβολή, ίσως να θέλετε να ελέγξετε με το δερματολόγο σας το ενδεχόμενο αλλαγής στη θεραπεία.

3. Η αύξηση των συνιστώμενων δόσεων των φαρμάκων μου θα επιτάχυνε την εκκαθάριση της ακμής μου;

Όχι, χρησιμοποιείτε πάντα τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του δερματολόγου σας. Χρησιμοποιώντας τοπικά φάρμακα πιο συχνά από ότι προβλέπεται στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει περισσότερο ερεθισμό του δέρματος, ερυθρότητα και θυλακιώδη απόφραξη, η οποία μπορεί να καθυστερήσει το χρόνο εκκαθάρισης. Εάν τα από του στόματος φάρμακα λαμβάνονται πιο συχνά από ότι προβλέπεται, δεν θα λειτουργήσουν καθόλου καλύτερα, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα παρενεργειών.

4. Η τοπική θεραπεία μου φαίνεται να λειτουργεί στη βλάβες αλλά συνεχίζω να βγάζω καινούργιες βλάβες ακμής. Τι πρέπει να κάνω;

Τα τοπικά φάρμακα ακμής εφαρμόζονται όχι μόνο στις πάσχουσες περιοχές άλλα και στα επιρρεπή τμήματα του δέρματος. Μέρος του στόχου είναι η θεραπεία του δέρματος πριν από τον σχηματισμό βλαβών και όχι μόνο η θεραπεία των υπαρχουσών βλαβών. Στους ασθενείς γενικά συστήνεται η εφαρμογή τοπικής θεραπείας σε όλες τις περιοχές που τείνουν να εμφανίσουν βλάβες όπως μέτωπο, μάγουλα, πηγούνι και μύτη, όχι μόνο σε μεμονωμένες βλάβες.

5. Το πρόσωπό μου είναι καθαρό! Μπορώ να σταματήσω να παίρνω τα φάρμακα μου τώρα;

Αν ο δερματολόγος σας πει ότι μπορείτε να σταματήσετε τότε σταματήστε αλλά ακολουθείστε τις οδηγίες του δερματολόγου σας. Πολλές φορές οι ασθενείς σταματούν ξαφνικά τα φάρμακά τους και αρκετές εβδομάδες αργότερα η ακμή επανεμφανίζεται. Εάν χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα, θα ήταν ίσως σκόπιμο να διακόψετε ένα φάρμακο για ένα διάστημα και να κρίνετε τα αποτελέσματα πριν τη διακοπή όλων των φαρμάκων ταυτόχρονα. Ρωτήστε το δερματολόγο σας πριν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε από τα φάρμακά σας.

6. Έχει σημασία τι ώρα χρησιμοποιώ τα φάρμακά μου;

Ελέγξτε με το δερματολόγο ή το φαρμακοποιό σας. Αν παίρνετε μία δόση την ημέρα ενός αντιβιοτικού, θα μπορούσατε πιθανώς να το πάρετε το πρωί, το μεσημέρι ή το βράδυ, αν και θα πρέπει να επιλέξετε μια ώρα της ημέρας και να είστε συνεπείς σε αυτή σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας σας. Με από του στόματος φάρμακα που προβλέπονται δύο φορές την ημέρα ή τρεις φορές την ημέρα, θα πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας ώστε να λαμβάνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις δόσεις. Μερικά αντιβιοτικά θα πρέπει να λαμβάνονται με άδειο ή σχεδόν άδειο στομάχι. Για βέλτιστα αποτελέσματα με τοπικές θεραπείες, θα πρέπει να ακολουθήσετε αυστηρά τις συστάσεις του δερματολόγου σας.

Για παράδειγμα, εάν η εντολή να εφαρμόσετε το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου το πρωί και ένα ρετινοειδές κατά την κατάκλιση, είναι σημαντικό να ακολουθηθούν αυστηρά αυτές οι οδηγίες. Αν και τα δύο εφαρμόζονταν από κοινού κατά την κατάκλιση, για παράδειγμα, θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, λόγω των χημικών αντιδράσεων που τα καθιστούν λιγότερο αποτελεσματικά.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.