Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ



mimis_dimitriadis_vouli245765465

Θέμης Μουμουλίδης: « Όσο ισχυρή και αν γίνει η ΔΕΗ, είναι αδύνατον να ανακάμψει η περιοχή Δυτικής Μακεδονίας χωρίς παράλληλες δυναμικές αναπτυξιακές προτάσεις»

Ομιλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμη Μουμουλίδη κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου «Διορθωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού»

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Υπό κανονικές συνθήκες, το παρόν νομοσχέδιο θα έπρεπε να έρθει τουλάχιστον συνοδευόμενο από την αντισταθμιστική αναπτυξιακή πρόταση για τις περιοχές όπου καταγράφεται εξορρυκτική δραστηριότητα.

Διότι όλα σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετικά, εάν εδώ και δεκαετίες διαθέταμε ένα παράλληλο με τη δραστηριότητα σχέδιο ανάπτυξης αυτών των περιοχών. Και αυτό, δυστυχώς, δεν υπάρχει.

Κύριε υπουργέ,
οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Οι περιοχές αυτές λόγω της αδύναμης οικονομίας τους δεν είναι έτοιμες να απορροφήσουν τους κραδασμούς από τις ενδεχόμενες συνέπειες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Στη σύγχρονη Ευρώπη η μεταλιγνιτική εποχή ξεκινάει με την πρώτη εξορρυκτική δραστηριότητα, δηλαδή με την έναρξη της εξορρυκτικής δραστηριότητας ξεκινάει και ο σχεδιασμός, της επόμενης μέρας, της αποκατάστασης περιβάλλοντος και εδαφών.

Στη χώρα μας δυστυχώς συζητάμε επίσειρά ετών για το πότε αρχίζει η μεταλιγνιτική εποχή, η οποία ήρθε και εύχομαι να μην προσπεράσει ως μία ακόμη «χαμένη άνοιξη» για τις περιοχές μας. Και όσοι τα τελευταία χρόνια συζητάμε για την επόμενη μέρα, διεκδικώντας την δημιουργία ενός ρεαλιστικού σχεδίου ανάπτυξης και για ομαλή μετάβαση από τη λιγνιτική εποχή στη μεταλιγνιτική, θεωρηθήκαμε εχθροί του λιγνίτη, εχθροί της ΔΕΗ, εχθροί των εργαζομένων και άλλα παρόμοια… Διότι δυστυχώς, επί δεκαετίες επιτρέψαμε να λειτουργεί ένας ενεργειακός κολοσσός, χωρίς να έχει κατατεθεί ένα παράλληλο βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης.

Έτσι, παρατηρείται το παράδοξο, ενώ εδώ και χρόνια η Δυτική Μακεδονία καταγράφει από τους υψηλότερους μέσους όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος – λόγω ΔΕΗ προφανώς – η ίδια περιοχή καταγράφει και τα υψηλότερα εθνικά ποσοστά ανεργίας, καθώς αποδεχθήκαμε τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη ως πολιτική επιλογή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
εδώ και χρόνια η ΔΕΗ βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση, καθώς επί σειρά ετών συνδιοικήθηκε, επί όλων των κυβερνήσεων και διοικήσεών της , από κάθε είδους συμφέροντα και παράγοντες των περιοχών, καθώς υπήρξε επί δεκαετίες ο ρυθμιστής της πολιτικής ζωής και των πολιτικών εξελίξεων των περιοχών μας.

Οι περιοχές όπου πωλείται σε ιδιώτες μέρος των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν κινδυνεύουν ΜΟΝΟ από την αλλαγή του ποσοστού συμμετοχής ιδιωτών στο ενεργειακό κεφάλαιο της χώρας, κινδυνεύουν κυρίως ακριβώς από την έλλειψη ενός παράλληλου με τη ΔΕΗ σχεδίου ανάπτυξης των εν λόγω περιοχών.

Και αυτό δημιουργεί, αγαπητέ Υπουργέ, την ανάγκη μιας κατεπείγουσας συζήτησης και νομοθέτησης μιας συγκροτημένης αναπτυξιακής πρότασης.

Ταυτόχρονα, είναι αυτονόητο πως θα πρέπει, η ΔΕΗ, να βοηθηθεί, από όλους μας, να «ορθοποδήσει», να καταθέσει το δικό της business plan, το δικό της αναπτυξιακό επιχειρησιακό σχέδιο. Η ΔΕΗ περνάει σε μία νέα εποχή και είναι μια πρόκληση για την επιχείρηση να αντιμετωπίσει την νέα πραγματικότητα. Να εξελιχθεί σε μία απολύτως ανταγωνιστική, δυναμική δημόσια επιχείρηση, να αναπτύξει νέες δραστηριότητες στις εν λόγω περιοχές, όπως για παράδειγμα αυτό που ήδη ανακοινώθηκε από τη διοίκησή της, η πρόθεσή της δηλαδή, να λειτουργήσει εργοστάσιο κατασκευής «έξυπνων μετρητών».

Η ΔΕΗ να υπογράψει επειγόντως, μια δίκαιη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργαζομένους, την οποία η κοινωνία οφείλει να χαιρετίσει , απαλλαγμένη από συμπλέγματα κοινωνικού αυτοματισμού.
Ταυτόχρονα όμως, η ΔΕΗ οφείλει, να απαλλαγεί και από κάθε υπόλοιπο αντίληψης συνδιοίκησης και βαριδίων. Οφείλει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους και κυρίως για νέους επιστήμονες. Και επομένως, έχει την υποχρέωση να συνταξιοδοτήσει άμεσα ανθρώπους που εδώ και χρόνια έχουν συμπληρώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα και σήμερα βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερο προνομιακό καθεστώς.

Στο σημείο αυτό -για να μην είμαι άδικος- θέλω να χαιρετίσω τις αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός. Εκτιμώ ότι είναι σημαντικές αλλαγές, κυρίως στο κομμάτι των εργασιακών και πρέπει να πούμε ότι ως ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστούμε απολύτως το κεφάλαιο των εργατικών συμφερόντων. Σημαντικές οι αλλαγές για την τηλεθέρμανση, για το αντισταθμιστικό τέλος και άλλα.

Κύριε Υπουργέ,
ολοκληρώνοντας, σας καλώ να ανοίξετε άμεσα τη συζήτηση για την αποκατάσταση, αξιοποίηση και επαναπόδοση εδαφών στην αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Μακεδονίας και όπου αλλού, με τη δημιουργία μεικτών οικονομικών σχημάτων, με την ενδεχόμενη συμμετοχή της ΔΕΗ και των τοπικών κοινωνιών.

Για μας τους Δυτικομακεδόνες Βουλευτές είναι σημαντικό να συζητήσουμε άμεσα και επιτακτικά για την επόμενη ημέρα, για τη βιωσιμότητα των περιοχών μας και, δυστυχώς, ανεξαρτήτως της έκβασης του σημερινού νομοσχεδίου, ο χρόνος στενεύει ασφυκτικά.

Κύριε Υπουργέ,
αυτή η Κυβέρνηση δεν πρέπει να γίνει συμμέτοχη στην καθυστέρηση κατάθεσης ουσιαστικού αναπτυξιακού σχεδίου αναμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής. Όσο ισχυρή και αν γίνει η ΔΕΗ – πράγμα που ευχόμαστε και θα υπερασπιστούμε- είναι αδύνατον πλέον η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας να ανακάμψει οικονομικά χωρίς παράλληλες δυναμικές αναπτυξιακές προτάσεις. Δεν θα μπορέσει να ανακάμψει, εάν το μέλλον της περιοχής δεν αποτελέσει κεντρική κυβερνητική επιλογή.
Περιμένουμε, λοιπόν, τις επόμενες κινήσεις σας.
Σας ευχαριστώ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμη Μουμουλίδη
Σκηνοθέτη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε.Κοζάνης
Μέλους Διαρκών Επιτροπών
Μορφωτικών, Ευρωπαικών και Οικονομικών Υποθέσεων


 

Η τοποθέτηση του Μ. Δημητριάδη στην Ολομέλεια της Βουλής όσον αφορά τα μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη:

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.