Ανακοινώσεις φορέων και Σωματείων για την πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ και τη στήριξη στις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ



orixeio_ergasies245654

Λαϊκή Ενότητα: Η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση να ξεπουλήσει και να διαλύσει τη ΔΕΗ

Η κατάθεση του Νομοσχεδίου με το οποίο η κυβέρνηση ξεπουλά το 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής της Δ.Ε.Η. μαζί με τα ορυχεία της και συγκεκριμένα τη Μεγαλόπολη 3 & 4 τη Μελίτη Ι και την άδεια της Μελίτη ΙΙ, αλλά και το 17% της συμμετοχής του δημόσιου συνιστά μείζων πολιτικό ζήτημα και είναι εθνικό έγκλημα

Η κυβέρνηση βάζει πωλητήριο στην Επιχείρηση που από το 1950 λειτουργεί «χάριν του δημοσίου συμφέροντος» και έκανε το ηλεκτρικό ρεύμα κτήμα και δικαίωμα του κάθε πολίτη. Η κυβέρνηση ξεπουλά τους κόπους και τους μόχθους όλων αυτών που αγωνίστηκαν και δούλεψαν, για να φτάσει αυτό το αγαθό σε κάθε άκρη της πατρίδας μας.

Η κυβέρνηση ψεύδεται. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν την υποχρεώνει να πουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής. Απλά επιτρέπει στους ιδιώτες να μπουν στα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα. Συνεπώς δεν νομιμοποιείται να προβεί σε μια τέτοια καταστροφική, κοινωνική και οικονομική, ενέργεια.

Είναι δική της απόφαση να υπερβεί ακόμη και τις απαράδεκτες δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου για τη Δ.Ε.Η. και να συμφωνήσει με την καταστροφική και παράνομη απαίτηση της Κομισιόν να πουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής. Το επιβεβαίωσε στις 7 Μαρτίου η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, κ. Vestager, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή.

Για την Μεγαλόπολη και την Φλώρινα η πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα των ορυχείων και των Μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί εγκληματική πράξη που θα οδηγήσει σε μαρασμό και ερημοποίηση των περιοχών αυτών. Κανένα αντισταθμιστικό μέτρο δεν υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει.

Ήδη με το 3ο μνημόνιο, μέσω των περιβόητων ΝΟΜΕ, η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της αλλά και να εκχωρήσει το 50% των πελατών της στους ιδιώτες ανταγωνιστές. Ως τα τέλη Νοεμβρίου η ΔΕΗ έχασε από τα ΝΟΜΕ 84 εκατ. ευρώ!

Αν πουληθεί το 40% της λιγνιτικής παραγωγής και το 17% των μετοχών της, που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, η ΔΕΗ συρρικνώνεται και ιδιωτικοποιείται περαιτέρω. Στο δημόσιο θα απομείνει μόνο το 34% των μετοχών μιας μικρότερης ΔΕΗ και αυτό μόνο τυπικά διότι και αυτό είναι πλέον στο Υπερταμείο του Σόιμπλε.

Με την κατάργηση ουσιαστικά του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, δεν θα υπάρχει «εργαλείο» για να ασκηθεί αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική και το ηλεκτρικό ρεύμα μετατρέπεται από κοινωνικό αγαθό σε αγοραίο εμπόρευμα και είδος πολυτελείας.

Συγκεκριμένα:
α) Θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο το ρεύμα. Ήδη το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας που έχει ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ να κατέχει μόνο το 55,24% της εγκατεστημένης ισχύος (Η ΔΕΗ κατέχει μόνο 8.562 MW από το σύνολο των 15.500 MW) έχει ως δραματική συνέπεια, η Ελλάδα ανάμεσα στο 2005 και 2016 να είναι «πρωτοπόρος», με τη μεγαλύτερη ανατίμηση της τιμής της KWH κατά 149%.!!!
β) Θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Οι ιδιώτες θα αντικαταστήσουν τους παλαιότερους υψηλόμισθους με νέους χαμηλόμισθους επισφαλείς..
γ Οι περιοχές των ορυχείων ( 50.000 στρέμματα στην Αρκαδία και άλλα τόσα περίπου στη Φλώρινα) θα περάσουν στα χέρια των νέων τσιφλικάδων. Θα είναι η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση δημόσιας γης που έχει γίνει ποτέ στην χώρα μας.

Η ΔΕΗ δεν ανήκει ούτε στον κ. Τσίπρα ούτε στον κ. Μητσοτάκη ούτε στους υπόλοιπους μνημονιακούς υποτακτικούς της τρόικας. Την έχτισαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους οι εργαζόμενοι και όλος ο ελληνικός λαός. Η ΔΕΗ είναι και πρέπει να παραμείνει περιουσία του Ελληνικού λαού και το «εργαλείο» για να ασκηθεί αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να επιτρέψει αυτό το μέγα εθνικό κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα.

Πρέπει να υπάρξει παλλαϊκός ξεσηκωμός για να αποτρέψουμε το εθνικό έγκλημα που επιχειρείται διότι ότι ενέργεια και νερά είναι και πρέπει να παραμείνουν δημόσια αγαθά.

Όσοι βουλευτές ψηφίσουν το νομοσχέδιο αυτό θα διαπράξουν μέγα εθνικό κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Να είναι όμως σίγουρη η κυβέρνηση και όσοι ψηφίσουν τη συρρίκνωση της ΔΕΗ ΚΑΙ το ξεπούλημα το 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής της μαζί με τα ορυχεία ότι και ο νόμος αυτός θα μείνει στα χαρτιά όπως έμεινε και ο νόμος του Σαμαρά για τη «Μικρή ΔΕΗ».

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ


 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ -ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί τους συνάδελφους σε ετοιμότητα απέναντι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΔΕΗ ΑΕ για πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε. Το έγκλημα με το ξεπούλημα και την παράδοση του ορυκτού πλούτου άλλα και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει διαχρονικά την σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων που υπηρέτησαν την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της μετοχοποίησης και τριχοτόμησης της ΔΕΗ Α.Ε. Οι συνέπιες ήταν και είναι γνωστές και επιταχύνονται: διάλυση εργασιακών σχέσεων, μειώσεις σε μισθούς, εντατικοποίηση και αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» , ενεργειακή φτώχεια για το λαό και διάλυση οικισμών χωρίς κανένα σχεδιασμό ολοκληρωμένης μετεγκατάστασης με όλα τις απαραίτητες υποδομές, ρεύμα πανάκριβο για το λαό και φθηνό για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Η ενέργεια για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι περιουσία των μεγάλου κεφαλαίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση το Συνδικάτο Οικοδόμων θα ενισχύσει και θα συνδράμει και να ενισχύσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα αναπτυχθούν από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ΑΕ.

Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ, συνολικά ο εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν και τα συμπεράσματα τους για τον διαχρονικό ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΑΔ κλπ, που έχουν βαριές ευθύνες που οδηγηθήκαμε σε αυτήν την κατάσταση, αφοπλίζοντας και στην χειρότερη συντάσσοντας τους εργαζόμενους με τις επιδιώξεις της ΔΕΗ ΑΕ που ως μοναδικό στόχο έχει την διαφύλαξη των κερδών και συμφερόντων της μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που τσακίζει και ισοπεδώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ ΑΕ.

Οι οικοδόμοι να παραμερίσουν τις φωνές που θέλουν να σπείρουν την διχόνοια και την διαίρεση ανάμεσα στους εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών και των εργαζομένων της ΔΕΗ. Να χτίσουμε την ταξική ενότητα απέναντι στα μονοπώλια της ενέργειας και στα μονοπώλια των κατασκευών, έχουμε κοινά προβλήματα – κοινές αγωνίες, βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι τις ίδιες συνέπιες από την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας για:

Καμία πώληση Μονάδων και Ορυχείων της ΔΕΗ,
Διεκδίκησης υπογραφής κλαδικών ΣΣΕ και υπογραφής ΕΓΣΣΕ με κατώτατο μισθό τα 751€,
Καμία απόλυση εργαζομένων, πάλη και αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς που επιβάλλεται από τα αφεντικά σε βάρος εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματα τους,
Ενίσχυση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, ατομικών μέσων και εργοταξιακών-εργοστασιακών,
Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας


 

Το Περιφερειακό Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Α.Ε. Δυτικής Μακεδονίας συμπαρίσταται στους Αγώνες που έχει αναγγείλει η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ σχετικά με την πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ και γενικότερα στο ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Οι παλαίμαχοι Συνταξιούχοι που προσέφεραν την ίδια τη ζωή τους σε δύσκολες καταστάσεις για να φτάσει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) στο ύψιστο επίπεδο, πωλείται τώρα, χωρίς καν να ερωτηθούν αυτοί που συντέλεσαν στην ανάπτυξη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Συμμετέχουμε όλοι μαζί δυναμικά.

ΤΟ Δ.Σ.


 

Εργατικό κέντρο Εορδαίας

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ/ΚΗΕ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Με απόφασή του, το Εργατικό Κέντρο Εορδαίας, στηρίζει τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχει προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, ενάντια στο «Εθνικό Έγκλημα» ξεπουλήματος της ΔΕΗ.

Ο αγώνας για την ακύρωση των αποφάσεων που δίνουν τη χαριστική βολή στον Όμιλο ΔΕΗ και πλήττουν ανεπανόρθωτα το δημόσιο συμφέρον, πρέπει να βρει τους εργαζόμενους σύσσωμους, δυναμικούς, ανένδοτους, αποφασισμένους.

Η περιοχή μας ΔΕΝ έχει άλλα περιθώρια και ΔΕΝ μπορεί να αντέξει άλλη συρρίκνωση, άλλη απαξίωση, άλλη υποβάθμιση.

Το πλήγμα όλων όσων επιχειρούν θα είναι για τον τόπο μας καταστροφικό και μη αναστρέψιμο και για αυτό η συμμετοχή πρέπει να είναι ΚΑΘΟΛΙΚΗ.

Με την απόφασή του Εργατικού Κέντρου, καλύπτονται, απεργιακά, άπαντες οι εργαζόμενοι (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) τους οποίους και καλούμε σε μαζική συμμετοχή.

Το σχέδιο ξεπουλήματος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ.


 

ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, όλο το λαό της περιοχής και τη νεολαία σε αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στην πώληση λιγνιτωρυχείων και λιγνιτικών σταθμών.

Από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, οι αρνητικές συνέπειες θα είναι δεδομένες, τόσο για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, όσο και για την πρόσβαση συνολικά του λαού στην ενέργεια. Αντίθετα, μια σειρά μονοπωλιακοί όμιλοι θα δουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται.

Η μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου θα είναι σκληρή και θα πρέπει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διεξαγωγή της. Είναι ανάγκη να μπει στο στόχαστρο ο πυρήνας της κοινής στρατηγικής κυβερνήσεων-ΕΕ-κεφαλαίου που αντιμετωπίζει την ενέργεια σαν χρυσοφόρο εμπόρευμα, μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες του λαού για φθηνή πρόσβαση στην ενέργεια.

Σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούν να πέσουν στην παγίδα του να διαλέξουν με ποιο τρόπο και με ποια μορφή θα προχωρήσει η στρατηγική της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης. Να κλείσουν τα αφτιά τους σε εκείνες τις δυνάμεις που συμφωνούν και υλοποιούν την παραπάνω στρατηγική (κυβερνήσεις, αστικά κόμματα, ηγεσίες σωματείων της ΔΕΗ, περιφερειακές και δημοτικές αρχές). Είναι σίγουρο πως θα προσπαθήσουν πάλι να στριμώξουν τις αγωνίες και ανησυχίες των εργαζομένων στους σχεδιασμούς τους: και η απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση να προχωράει και να κερδίζουν μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι από την ενέργεια – εμπόρευμα και να χρησιμοποιούνται οι αγώνες για την εναλλαγή των αστικών κομμάτων στην κυβέρνηση και να «ποτίζονται» δήθεν «νέα» σχήματα στην τοπική διοίκηση και οι εργαζόμενοι να σκύβουν το κεφάλι και μοιρολατρικά να δέχονται θυσίες για τη «βιωσιμότητα της ΔΕΗ». Υπάρχει πλέον η εμπειρία των αγώνων ενάντια στη «Μικρή ΔΕΗ».

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και ο λαός της περιοχής έχουν κάθε συμφέρον να δείξουν εμπιστοσύνη και να συμπαραταχθούν και σε αυτή τη μάχη με το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα. Η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στους αγώνες των εργαζομένων.

Είναι ανάγκη να μπουν στο επίκεντρο του αγώνα αποκλειστικά οι ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, τα οποία δεν μπορούν να συμβιβαστούν με το βαρίδιο του καπιταλιστικού κέρδους και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας.

Το επόμενο διάστημα απαιτείται να πυκνώσουν οι συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων, οι γενικές τους συνελεύσεις, όπου θα γίνεται συζήτηση και θα παίρνονται αποφάσεις για την πορεία του αγώνα, για την κλιμάκωση, για τα αιτήματα, για όλα και όχι απλά κάποιες «ενημερώσεις» από την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ για πράγματα αποφασισμένα μακριά από τους εργαζόμενους. Σε κάθε ΑΗΣ και σε κάθε ορυχείο χρειάζεται να στηθούν Απεργιακές Επιτροπές που θα έχουν την ευθύνη της συλλογικής οργάνωσης και διεξαγωγής του αγώνα.

Ο αγώνας ενάντια στην πώληση των μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ πρέπει να αγκαλιάσει ολόκληρη την περιοχή, καθώς πλήττονται όλοι. Επιβάλλεται όλοι οι μαζικοί φορείς (εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, φορείς αυτοαπασχολουμένων, φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών, πολιτιστικοί σύλλογοι κ.ά.) να πάρουν θέση ενάντια στο σχεδιαζόμενο έγκλημα. Να συντονίσουν τη δράση τους για να «σπάσει τα μούτρα της» η προσπάθεια της κυβέρνησης να μας καταδικάσει ακόμη περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια, στην ανεργία, στο μαρασμό.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ


 

Στη σύσκεψη (20/4/2018) για την προετοιμασία της απεργίας της Πρωτομαγιάς που πραγματοποίησαν τα σωματεία Γουνεργατών-τριών Σιάτιστας, Οικοδόμων Ν. Κοζάνης, Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενάντια στην πώληση μονάδων και ορυχείων.

Πλαίσιο πάλης Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Όλοι στο αγώνα ενάντια στο νέο έγκλημα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ – ενάντια στην πολιτική «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας

Τα περαιτέρω βήματα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με την πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, θα έχουν τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ με απολύσεις και επιδείνωση των όρων εργασίας, για το λαό της περιοχής και συνολικά όλης της χώρας, καθώς θα οδηγήσει σε νέες, πρόσθετες αυξήσεις στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια. Αντίθετα, τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων θα χτυπήσουν κόκκινο.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική της ΕΕ για την πλήρη «απελευθέρωση» του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, την παράδοσή του σε ιδιωτικούς μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ εξυπηρετεί και το στόχο μείωσης της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη, με ταυτόχρονη ενίσχυση άλλων κλάδων παραγωγής, όπως των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου.

Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για το ότι φτάσαμε ως εδώ οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, της σημερινής και των προηγούμενων που ο ένας παρέδιδε τη σκυτάλη της ιδιωτικοποίησης στον άλλο, οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές που στήριξαν αυτές τις καταστροφικές πολιτικές και έβαλαν πλάτη στην υλοποίησή τους. Ευθύνονται επίσης οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στα σωματεία της ΔΕΗ που έπιναν νερό στο όνομα της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όλοι όσοι είμαστε αντίθετοι με όσα σχεδιάζονται και με αυτούς που τα υλοποιούν, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, είναι καιρός να αντιδράσουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας.
Ενωμένοι και οργανωμένα εκφράζουμε την αντίθεσή μας:

Στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ
Στην απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και στον περιορισμό και την απαγόρευση του λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας

Παλεύουμε για:
Καμία παράδοση λιγνιτωρυχείων, λιγνιτικών αποθεμάτων και υδάτινου δυναμικού σε ιδιωτικούς ομίλους.
Την αξιοποίηση του λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος μέσα από έναν ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες με φθηνό ρεύμα για το λαό και όχι κέρδη για το κεφάλαιο
Ενέργεια – κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα
Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους φτωχούς αγρότες
Άμεσα μαζικές προσλήψεις στη ΔΕΗ με πλήρη, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο το προσωπικό χωρίς εξαιρέσεις (οκταμηνίτες, εργολαβικοί). Να δοθεί τέρμα στην απλήρωτη εργασία στις εργολαβίες.
Μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών, πριν αποδιοργανωθούν, και αποκατάσταση των κατοίκων τους σε σύγχρονους οικισμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
Επέκταση των δικτύων διανομής για να συνδεθούν όλα τα σπίτια με την τηλεθέρμανση και σε πολύ χαμηλό κόστος.
Μέτρα προστασίας και πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ.

ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ:
1. Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ)
2. Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης
3. Σωματείο Γουνεργατών και Γουνεργατριών Σιάτιστας
4. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης
5. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Κοζάνης


 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΠΣΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ Π.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε και συζητιέται στη βουλή, εντάσσεται στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που προωθήθηκε σταδιακά με οδηγίες της ΕΕ από τη δεκαετία του 1990.Στόχο έχει τη μεγαλύτερη πρόσδεση του κλάδου της ενέργειας στις ανάγκες κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Η πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ γίνεται για τον ίδιο λόγο που οξύνονται οι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, για τον έλεγχο των ενεργειακών διαδρόμων στη Συρία και σε άλλες χώρες.

Στην περιοχή μας συνωστίζονται μονοπωλιακοί όμιλοι για το ποιος θα αρπάξει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα βουτώντας τους λαούς στο αίμα και στη δυστυχία. Εξάλλου οι όμιλοι που εξέφρασαν το ενδιαφέρον για την αγορά μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε είναι τα ίδια ενεργειακά μεγαθήρια που συνωστίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο για τον έλεγχο της Κυπριακής ΑΟΖ που τα ακολουθούν κατά πόδας μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις για να μην κινδυνέψουν οι επενδύσεις τους. Όπου δεν μπορούν να τα μοιράσουν με νόμους στη βουλή για «αποεπένδυση» ή όπως αλλιώς ονομάσουν την πώληση, το λύνουν με την ισχύ των όπλων,

Πλέον έχουμε εμπειρία για το ποια ήταν τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης. Μεγάλες μειώσεις μισθών, εξάπλωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και το αίσχος του δουλεμπορίου στις εργολαβίες. Περιορισμός των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και αύξησης των ατυχημάτων. Εντατικοποίηση της εργασίας. Για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά επιφύλαξε μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχια μιας και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 150%. Οι μετεγκαταστάσεις έγιναν μια «Οδύσσεια» για τους κατοίκους των πληττόμενων οικισμών.

Ευθύνη εκτός από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα φέρνουν και οι εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση. Όλοι τους στήριξαν ποικιλόμορφα την προσπάθεια να περάσουν τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης γιατί όλοι πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Δήμαρχοι της περιοχής πρωτοστατούν στο σχεδιασμό της μεταλιγνιτικής περιόδου. Ακόμα και σήμερα πως θα πάρουν τα «30 αργύρια» του Λιγνιτικού τέλους για την καταστροφή που περιμένει την περιοχή.

Καλούμε το λαό της περιοχής να εναντιωθεί στην εγκληματική απελευθέρωση της ενέργειας. Να μην ενδώσει στις αποπροσανατολιστικές «κορώνες» της κυβέρνησης ότι η συγκεκριμένη μορφή ιδιωτικοποίησης είναι καλύτερη από εκείνη που είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση με τη «Μικρή ΔΕΗ».
Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Υπάρχει σήμερα η δυνατότητα ο κλάδος της ενέργειας να λειτουργεί προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στους αγώνες των εργαζομένων.

Ο αγώνας ενάντια στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ μας αφορά ΟΛΟΥΣ.

Οι επικεφαλής Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης των Δήμων της ΠΕ Κοζάνης
Γεωργακόπουλος Νίκος
Γκουτζηκώστας Γεώργιος
Καραμπατζιάς Μιχάλης
Τσιρέκας Αστέριος
Χόλμπα Αντωνία


 

Ανακοίνωση Αγ. Συνεργασίας για πώληση μονάδων και ορυχείων – Απεργιακή Συγκέντρωση Τρίτη στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαίδας

Συναδέλφισσες – οι,
Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο. Από τη μία ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου που έχει άμεση σχέση με τα ζητήματα της ενέργειας, των πηγών παραγωγής και δρόμων μεταφοράς της, από την άλλη η πορεία προς την περεταίρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Με την επίθεσή τους στη Συρία, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία, με τη στήριξη και την ανοχή των άλλων κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ματώνουν για μια ακόμη φορά τους λαούς, αξιοποιώντας κατασκευασμένα στοιχεία και προσχήματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες. Όχι μόνο γιατί συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο εναντίον της Συρίας αλλά και γιατί επιδιώκει να διαφημίσει την προσήλωσή της στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, χτυπώντας άγρια διαδηλωτές και προστατεύοντας ένα άγαλμα – απολίθωμα του αιματοβαμμένου αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
Τώρα χρειάζεται ξεσηκωμός. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα, για την αποδέσμευση της χώρας μας απ’ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει άμεσα για ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, υλοποιώντας έτσι άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο στον στρατηγικό στόχο της Ε.Ε, στα πλαίσια της πολιτικής της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Την περεταίρω ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας η κυβέρνηση την συνεχίζει από εκεί ακριβώς που την είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ και λοιπόν προθύμων.
Προχώρησε ήδη στην ουσιαστική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ όσον αφορά την μητρική ΔΕΗ έχουμε, μείωση της παραγωγής και της εμπορίας έως 50% μέχρι το τέλος του 2019 υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων, υπερταμείο,  στρατηγικός  επενδυτής,  ΝΟΜΕ,  πώληση των πιο αξιόμαχων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και ορυχείων, απόσυρση παλαιών μονάδων (Καρδιά, Αμύνταιο) ενώ είναι βέβαιο ότι στην επόμενη αξιολόγηση θα έρθει η σειρά των υδροηλεκτρικών μονάδων, που εκτός των άλλων θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ύδρευση και άρδευση μεγάλων αγροτικών περιοχών.

Στο απυρόβλητο φυσικά δεν θα μείνει ούτε ο ΔΕΔΔΗΕ, υπάρχει  έτοιμη οδηγία από την Ε.Ε. που προβλέπει κατ αρχήν τον τεμαχισμό και στην συνέχεια την ιδιωτικοποίηση του. Ήδη η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ δουλεύει με συγκεκριμένο σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής την επόμενη μέρα θα είναι ακόμα πιο τραγικά για τον λαό αλλά και για τους εργαζόμενους του κλάδου. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθεί ακόμα πιο πολύ και σε συνάρτηση με την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει το κυβερνητικό μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος θα γίνει απρόσιτη για ακόμα πιο πολλούς.  

Για τους εργαζόμενους του κλάδου θα έρθουν και νέες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, μέσω της σύνδεσης του μισθού με την αξιολόγηση, ενώ οι απολύσεις θα έρχονται πιο κοντά με την εκτόξευση του διευθυντικού δικαιώματος ,επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι στο νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης πουθενά δεν υπάρχει αναφορά για την διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων των συναδέλφων που θα παραμείνουν στις μονάδες και τα ορυχεία που θα πουληθούν, παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδινε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου να χρυσώσει το χάπι, δια στόματος του υπουργού Σταθάκη, και την διορισμένη διοίκηση της ΔΕΗ.

Συναδέλφισσες-οι.
Τώρα είναι η ώρα να αμφισβητήσουμε και να συγκρουστούμε με την πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιβληθεί και στην χώρα μας εδώ και δεκαετίες από την Ε.Ε.
Να διεκδικήσουμε ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα λειτουργεί  προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.
Μόνο με αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης και καλά οργανωμένους αγώνες κάθε μορφής μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια, να τους καθυστερήσουμε, να αποτρέψουμε σήμερα την πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, αύριο των υδροηλεκτρικών και του ΔΕΔΔΗΕ, να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες που έχουμε ήδη στον ΑΔΜΗΕ.
Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε τους μισθούς μας, τα δικαιώματα μας.
Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα αγαθό για την εργατική τάξη, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους.
Μόνο έτσι θα βρούμε συμμάχους χτίζοντας την μεγάλη κοινωνική συμμαχία, που θα ανατρέψει αυτό το άδικο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΤΡΙΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
10:00π.μ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ


 

Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία – Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης – Περ. Δυτ. Μακ/νίας

Ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αγωνίζεται για την ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης, μόρφωσης, εργασίας και την ποιότητα ζωής των Ατόμων με Αναπηρία. Ιδρύθηκε το 1985 και αριθμεί πάνω από 2200 μέλη στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, είναι ο μεγαλύτερος φορέας που εκπροσωπεί τα Α.μεΑ. και είναι μέλος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Α.μεΑ. Δυτικής Μακεδονίας.

Η σημερινή Κυβέρνηση φέρνει στην Βουλή για ψήφιση Νόμο για την πώληση λιγνητικών μονάδων της ΔΕΗ. Εμείς σαν Σύλλογος θεωρούμε πως η ηλεκτρική ενέργεια καθώς και το νερό είναι και θα πρέπει να παραμείνουν δημόσια αγαθά.

Είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους με αναπηρία. Προσφέρει Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Δημιουργεί ανταποδοτικά αναπτυξιακά έργα μέσω του Τοπικού Πόρου. Σίγουρα υπάρχουν πολύ περισσότερα θετικά που αυτή την στιγμή μας διαφεύγουν για να τα αναφέρουμε.

Μας εγγυάται κανείς ότι μετά την πώληση των μονάδων όλα τα παραπάνω θα ισχύουν κανονικά έως έχουν μέχρι σήμερα;

Κλείνωντας θεωρούμε πως με την ψήφιση του παραπάνω Νόμου η περιοχή θα «φτωχήνει» και θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα.

2 σχόλια στο άρθρο “Ανακοινώσεις φορέων και Σωματείων για την πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ και τη στήριξη στις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.