Ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για την ανάκληση άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ

aepi34576435776756

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να εξασφαλίσει την ομαλή συλλογική διαχείριση είσπραξης Πνευματικών Δικαιωμάτων, με το Άρθρο 11 παράγραφος 3 του Προεδρικού Διατάγματος 311/1994, δημιουργεί ειδική υπηρεσία με αρμοδιότητα όλων των αναγκαίων ενεργειών για τα Πνευματικά Δικαιώματα.

Μετά από τα αρνητικά αποτελέσματα των ελέγχων που προέκυψαν για την κακοδιαχείριση της Α.Ε.Π.Ι., το Υπουργείο προχώρησε εκτάκτως στην δημιουργία νομοθετικών τροποποιήσεων και ρυθμίσεων για να ανακαλέσει την άδεια της Α.Ε.Π.Ι.

Η συλλογική διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων ανατίθεται στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) εκτάκτως και προσωρινά για δύο χρόνια έως ότου αναλάβει άλλος οργανισμός ή συσταθεί νέος .

Οι ανωτέρω νομοθετικές όμως ενέργειες για να εφαρμοστούν απαιτείται από το Δ.Σ. του Ο.Π.Ι. (ως το πλέον αρμόδιο όργανο) να ανακαλέσει την άδεια της Α.Ε.Π.Ι.

Το Δ.Σ. του Ο.Π.Ι. μετά από συνεδρίαση του δεν ανακάλεσε την άδεια της Α.Ε.Π.Ι.

Έως και αυτή τη στιγμή με βάση τις εξελίξεις, τα νέα δεδομένα είναι ότι η Α.Ε.Π.Ι. υφίσταται κανονικά και ο χρήστης που χρησιμοποιεί ρεπερτόριο που υπάγεται σε αυτή, υποχρεούται να πληρώνει την αμοιβή της.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Το Δελτίο τύπου του Υπουργείου το οποίο και κοινοποιούμε αναφέρει:

1. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να μην χρησιμοποιεί στο κατάστημα του εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο ( δηλαδή ρεπερτόριο που δεν εκπροσωπείται από τους παραπάνω ΟΣΔ, τα δικαιώματα του οποίου τους έχουν ανατεθεί είτε απευθείας από τους δικαιούχους, είτε βάση συμβάσεων αμοιβαιότητας με άλλους ΟΣΔ του εξωτερικού.) Στην περίπτωση αυτή ο χρήστης θα πρέπει να μην εκτελεί κανένα μουσικό έργο που ανήκει στο ρεπερτόριο ΟΣΔ, είτε μέσω στερεοφωνικής εγκατάστασης ή από το διαδίκτυο, είτε μέσω τηλεόρασης ή ραδιοφωνικής εγκατάστασης που έχει στο κατάστημα του.

2. Το κατά πόσο ένας καταστηματάρχης εκτελεί ή όχι εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο είναι ζήτημα πραγματικό και δεν προκύπτει από την επίδειξη (μόνον) βεβαιώσεων ή άλλων εγγράφων από εταιρίες ή άλλους φορείς που παρέχουν μη εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο.

Ως Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων- Καφετεριών- Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας δηλώνουμε ότι συνάδελφος ο οποίος αποδεικνύει ότι το ελεύθερο ρεπερτόριο του δεν υπάγεται δε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης δεν πληρώνει Α.Ε.Π.Ι. και G.E.A.

Επαναλαμβάνουμε ότι για οποιαδήποτε απορία σχετική με τα παραπάνω ζητήματα μπορείτε να επικοινωνείτε με την κρατική υπηρεσία Ο.Π.Ι. στο τηλ: 2132147800 ή με τον Πρόεδρο του ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε. στα τηλ : 6995625262 και 6936496515.

Θα παρακαλούσαμε λοιπόν όλους τους συναδέλφους να είναι πολύ προσεκτικοί στις παραπλανητικές ενημερώσεις για το ανωτέρω θέμα.

Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗΣ Γρηγόρης

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ – ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ –
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ
ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για την ανάκληση άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ

 1. Δημήτρης Νικολάου

  - Edit

  Απαντήστε

  Διάβασα προ ολίγου το άρθρο σας και εκτιμώ πως πρέπει να κάνω το σχετικό σχόλιο για την διαφύλαξη των αναγνωστών σας αλλά κυρίως όσων χρηστών ψωνίσουν από την ΠΑΝΣΕΚΤΕ.

  Δεν ξέρω κατά πόσο έχετε ερευνήσει την “δωρεάν” ελεύθερη μουσική που διαθέτει η ΠΑΝΣΕΚΤΕ, έναντι μιας παχιάς συνδρομής εγγραφής μέλους !

  Πρόσφατα σε επικοινωνία μου με το “σωματείο” σε ερώτηση μου πόσα περίπου τραγούδια διαθέτουν, άκουσα το απίθανο: “… 500.000 τραγούδια γιατί τώρα που η ΑΕΠΙ δεν έχει σύμβαση αμοιβαιότητας με την PRS, είναι ελεύθερα και τα διαχειριζόμαστε εμείς…”

  Αξίζει να προσθέσω πως η PRS είναι ήδη αναγνωρισμένη από τον ΟΠΙ, έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα και διαχειρίζεται η ίδια το ρεπερτόριο που διαθέτει.

  Αξίζει να προσθέσω επίσης πως είναι άκρως επικίνδυνο για τους χρήστες να ψωνίζουν προϊόντα χωρίς σήμανση…

  Εννοώ πως το να βαπτίζει κάποιος που δεν κάνει δημόσια εκτέλεση “ελεύθερη” την μουσική που διαθέτει, ενώ ούτε ξέρει ποιος είναι ο συνθέτης, ο στιχουργός, ο ερμηνευτής, ο μουσικός, η εταιρεία υλικού φορέα εγγραφής (πνευμετικά και συγγενικά δικαιώματα) αποτελεί δημόσιο κίνδυνο για τους χρήστες, οι οποίοι τελικά είναι αυτοί που ελέγχονται. Πως αποκτήθηκε αυτή η μουσική? Είναι με άδειες creative commons όλη? για εμπορική χρήση?

  Δύσκολο το θέμα κύριοι και επικίνδυνο!

  Φυσικά σε μία χώρα του ότι δηλώσεις είσαι, έτσι και εδώ, βαπτίζονται σωματεία με στόχο τα έσοδα από μουσική που δεν τους ανήκει, δημοσιογράφοι που αναρτούν κάθε δελτίο τύπου που τους στέλνουν ηχηροί τίτλοι όπως “πανελλήνιο σωματείο”… και συμμετέχουν στην παραπληροφόρηση και στην εξαπάτηση.

  Σημ. ζητήστε την λίστα όλων των τίτλων των τραγουδιών, τους πνευματικούς δημιουργούς και τους συντελεστές της εκτέλεσης από το σωματείο που διαφημίζεται έτσι ώστε να διαπιστώσετε εάν το ρεπερτόριό τους είναι ελεύθερο…

  Σε αυτήν την περίπτωση ενημερώστε κι εμένα…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.