Με αφορμή την περίπτωση στην Κοζάνη, στη βουλή από το ΚΚΕ το δικαίωμα της προστασίας της μητρότητας των συμβασιούχων στην Εκπαίδευση

SXOLEIO_AITHOYSA3_563_355

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει βάλει την Παιδεία, όπως και το σύνολο των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, στην “κλίνη του Προκρούστη” για να πιαστούν οι αντιλαϊκοί στόχοι και τα ματωμένα πλεονάσματα. Συνεχίζει την πολιτική της χρόνιας αδιοριστίας, τη μετατροπή της ζωής των εκπαιδευτικών σε λάστιχο, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας των συμβασιούχων και στην Εκπαίδευση, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις. Αυτή η πολιτική είναι “οι βέλτιστες πρακτικές” της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, που χρόνια τώρα επιτάσσει η πολιτική του κεφαλαίου και εφαρμόζεται μέσω ΕΣΠΑ.

Σε σχέση με το καθεστώς των αδειών τους οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται επτά (7) ημέρες κανονική και δεκαπέντε (15) αναρρωτική και αυτές με την προϋπόθεση ότι θα αρρωστήσουν δέκα (10) ημέρες μετά την πρόσληψη. Ακόμα, κινδυνεύουν με απόλυση, αν κριθεί αναγκαία η αντικατάσταση μετά το δεκαπενθήμερο. Οι άδειες μητρότητας είναι δύο (2) μήνες πριν τον τοκετό και δύο και 1/4 του μήνα μετά τον τοκετό.

Με δεδομένο ότι οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δεν έχουν εξασφαλισμένο πως θα δουλεύουν στον τόπο τους αναδεικνύονται εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά. Τι θα κάνει η αναπληρώτρια όταν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της; Να νιώθει ενοχές για το φυσικό δικαίωμα της μητρότητας; Όταν 2 μήνες μετά τη γέννα πρέπει να μεταναστεύσει ξανά στον τόπο δουλειάς της θα πάρει το νεογέννητο μαζί της ή θα το αφήσει πίσω;

Ιδιαίτερα σε περίπτωση επαπειλούμενης εγκυμοσύνης, που απαιτούνται περισσότερες ημέρες άδειας, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί βρίσκονται με την απειλή της απόλυσης. Ενώ ακόμη και σε περίπτωση που έγινε επαναπρόσληψη το κενό της απουσίας από την εργασία δεν υπολογίζεται ως προϋπηρεσία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του απάνθρωπου διλήμματος, να αποφασίσει αν θα πρέπει να φροντίσει τη συνέχιση της εγκυμοσύνης της, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ή να συνεχίζει να εργάζεται, βρίσκεται αναπληρώτρια φιλόλογος σε σχολείο Ειδικής Αγωγής στην ΠΕ Κοζάνης (κλικ εδώ).

Η αναρρωτική της άδεια λήγει σε μια εβδομάδα και είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί και να οδηγηθεί σε απόλυση, γιατί δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον άδεια λόγω επαπειλούμενης εγκυμοσύνης. Είναι καταδικασμένη να παραιτηθεί από το δικαίωμά στην εργασία, που κάθε νέα μητέρα έχει ανάγκη στη σημερινή εποχή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνησή ώστε:
να γίνει άμεσα η εξίσωση των αδειών και όλων των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτές των μόνιμων εκπαιδευτικών;
να μονιμοποίηση όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς – να μην απολυθεί κανείς;

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Με αφορμή την περίπτωση στην Κοζάνη, στη βουλή από το ΚΚΕ το δικαίωμα της προστασίας της μητρότητας των συμβασιούχων στην Εκπαίδευση

  1. Πάντα τα ίδια ισχυαν, δεν είναι καινούριο όλο αυτο…..και είναι λογικό να ισχύουν γιατί πρόκειτε για αναπληρωτές και όχι μόνιμους….και μιλάω εγω που έχω εργαστεί ως αναπληρώτρια και έτυχε να μείνω και 2 φορές έγκυος και χρειάστηκε να σταματήσω…..αν είχαμε όλες τις παραπάνω παροχές τότε πια η διαφορά με τους μόνιμους……Μην τραγικοποιούμε τα πράγματα, δεν έχει να κάνει με την όποια κυβέρνηση όλο αυτό, αλλά με το καθεστώς εργασίας όλων των συμβασιούχων……..

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.