Απάντηση του Δημάρχου Κοζάνης στον πρόεδρο του ΕΒΕ Κοζάνης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου: «Το μέτρο δημιουργεί αναστάτωση, αλλά σε λίγο καιρό θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί»

ioannidisq3456DSC_0003

Αγαπητέ κε Σαρρή,

Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επιστολή που μου αποστείλατε σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Κοζάνη.

Όπως καλά γνωρίζετε, εδώ και τουλάχιστον 8 μήνες ο Δήμος Κοζάνης, ξεκίνησε διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενημέρωσε για την πρόθεση του να εντατικοποιήσει του ελέγχους για την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την κατάργηση του καπνίσματος στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, ενώ πριν λίγες μέρες ξεκίνησε και τους ελέγχους.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι προς όφελος του συνόλου των συμπολιτών μας, είναι ζήτημα Δημοκρατίας, δημόσιας υγείας και σεβασμού και σε αυτό πιστεύω πως συμφωνούμε όλοι. Στις 31 Ιανουαρίου 2018, ο Δήμος Κοζάνης συνδιοργάνωσε μαζί με τον Ιατρικό, Φαρμακευτικό και Οδοντιατρικό Σύλλογο ημερίδα για τις συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία με μεγάλη συμμετοχή. Και παράλληλα έχει εκδοθεί ενημερωτικό φυλλάδιο που διακινείται εδώ και μήνες.

Την προσπάθεια μας, ειδικά στον τομέα της ενημέρωσης, από την αρχή στηρίζουν ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κοζάνης, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, η ΠΟΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας, η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Κοζάνης κ.α.

Για την καλύτερη ενημέρωση σας θα ήθελα να σας θέσω υπόψη τα εξής:

Α. Με αλλεπάλληλες εγκυκλίους- η τελευταία στις 31/1/2018- το Υπουργείο Υγείας ζητά από τους εμπλεκόμενους φορείς τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την πιστή εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Β. Η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν αφορά μόνο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά ισχύει:
– Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας.
– Στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.
– Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον.
– Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής.
– Στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές.
– Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων.
– Στα παντός είδους κυλικεία.
Οι έλεγχοι λοιπόν δεν γίνονται μόνο στα καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, αλλά σε όλα τα παραπάνω σημεία.

Γ. Θεωρώ πως είναι εξαιρετικά άδικη η αναφορά σας για «στοχοποίηση» οποιουδήποτε κλάδου της τοπικής μας οικονομίας από την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας από το Δήμο Κοζάνης. Γνωρίζετε καλά τις συνεχείς προσπάθειες που κάνουμε για την ενίσχυση του συνόλου της τοπικής μας αγοράς, μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πως αν κρίνετε πως η νομοθεσία δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση, πρέπει να απευθυνθείτε για την αλλαγή της στο Υπουργείο Υγείας και στη βουλή, σίγουρα όχι πάντως στον Δήμο Κοζάνης.

Δ. Το ερώτημα για ποιο λόγο η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν έχει εφαρμοστεί στο σύνολο των Δήμων της χώρας, είναι κάτι στο οποίο δε μπορούμε να απαντήσουμε εμείς και το οποίο έχει να κάνει με πλήθος παραγόντων. Παρόλα αυτά, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ήδη αρκετοί δήμοι έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου, και ο αριθμός τους είναι συνεχώς αυξανόμενος.

Η εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους κλειστούς χώρους για μας είναι μέτρο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνουμε και από την κοινωνία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα μέτρο που δημιουργεί αναστάτωση, αλλά είμαστε σίγουροι πως σε λίγο καιρό θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί.

Θα είμαστε μάλιστα ιδιαίτερα χαρούμενοι αν σύντομα η Δημοτική Αστυνομία και οι υπόλοιποι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν θα χρειάζεται να κάνουν ελέγχους, καθώς θα θεωρείται αυτονόητο πως δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Αναφορικά με τη νομοθεσία, ασφαλώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, γι’ αυτό και σε συνεννόηση με το Δήμο Τρικκαίων έχουμε στείλει επιστολή στην ΚΕΔΕ ζητώντας την παρέμβασή της, ώστε να υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις στην σχετική νομοθεσία. Παράλληλα συζητάμε και με άλλους Δημάρχους, την ανάγκη για κοινή παρέμβαση στον αρμόδιο υπουργείο, τόσο για τη βελτίωση της νομοθεσίας όσο και για την ανάγκη τήρησης της νομοθεσίας στο σύνολο της χώρας, ώστε οι καθαροί κλειστοί δημόσιοι χώροι να είναι μια πραγματικότητα στο σύνολο της χώρας.

Αν είστε σύμφωνοι με αυτό, θα είναι μεγάλη μας χαρά να δώσουμε μαζί τη μάχη αυτή, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους επαγγελματίες του Δήμου μας.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Κοζάνης
Λευτέρης Ιωαννίδης

14 σχόλια στο άρθρο “Απάντηση του Δημάρχου Κοζάνης στον πρόεδρο του ΕΒΕ Κοζάνης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου: «Το μέτρο δημιουργεί αναστάτωση, αλλά σε λίγο καιρό θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί»

 1. Αποτελεί όνειδος και μικροπολιτική αισχίστου είδους ότι το ΕΒΕ και ο Σαρρής τόλμησαν να βγάλουν ανακοίνωση κατά της εφαρμογής του αντικανιστικού νόμου. Φανερώνει τον νοσηρό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται και τον σεβασμό προς τον νόμο αλλά κυρίως τον σεβασμό προς εκείνους τους συμπολίτες που προκειμένου να μην δηλητηριάζονται από τους ενεργούς καπνιστές, αναγκάζονταν να πηγαίνουν σε μαγαζιά μετά την άνοιξη προκειμένου να κάθονται έξω. Αλήθεια, ολοι αυτοί που ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΑΝ στους τεκέδες κατά τους χειμερινούς μήνες, δεν προκαλούσαν οικονομική ζημιά στα μαγαζιά?? Ή μήπως η ανάγκη τήρηση των νόμων του κράτους εξαρτάται από το πόσο “οικονομική ζημιά” προκαλεί στον κάθε ένα? Ντροπή και αίσχος κύριοι του Σαρρή…

  1. ΕΙΣΤΕ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟΙ ΦΙΛΟΙ ΑΚΑΠΝΟΙ. ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΕΙ ΜΩΡΕ; ΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ; ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΝ Ο ΝΟΜΟΣ; ΔΕΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΣΑΣΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ; ΤΑ ΦΟΥΓΑΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΑΣ; Η ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ Κ ΕΚΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ; ΓΙΑ ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΛΙΓΑΚΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΞΕΦΥΓΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ…

   1. Τόσα χρόνια αναγκαζόμασταν να καθόμαστε σπίτι μας και να μην μπορούμε να βγούμε επειδή κάτι γομάρια καπνιστές (όπως εσύ), έγραφαν στα παλιά τους τα παπούτσια την υγεία μας και την βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο. Φαντάζομαι θεωρείς λογικό το γεγονός ότι επειδή τα φουγάρα της ΔΕΗ μας δηλητηριάζουν, έχεις δικαίωμα να μας δηλητηριάζεις και εσύ. Άκου λοιπόν τραγικέ νεοέλληνα: Άμα γουστάρεις να δηλητηριάζεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου, είναι (δυστυχώς…) δικαίωμά σου. Αλλά τον κοσμάκη δεν έχεις δικαίωμα να τον δηλητηριάζεις…. και άμα έχεις αμφιβολία για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου, άνοιξε κανένα βιβλίο ή επισκέψου κανέναν γιατρό, για πρώτη φορά στην ζωή σου…

   2. πολύ σωστό είναι το σχόλιο του παραπάνω κυρίου. αντιθέτως το δικό σου είναι απαράδεκτο κι έπρεπε να ντρέπεσαι να τα λες δημόσια. επειδή μας δηλητηριάζει η ΔΕΗ πρέπει να ανεχόμαστε και το δικό σας δηλητήριο και τη βρώμα του τσιγάρου; εσύ έχεις ξεφύγει τελείως! με την ίδια λογική τι σε πειράζει αν δε σε αφήνει να κοιμηθεις απο τη φασαρία αυτός που παιζει μουσικη στη διαπασων τη νύχτα αφού κι αλλος σου κανει το ίδιο, τι σε πειραζει αν σε εκμεταλλευομαι κι εγω αφου σε εκμεταλλευεται κι αλλος. επισης το οτι πριν χρονια ντουμανιαζατε το συμπαν ειναι λογος να το συνεχισετε και τωρα; παλια και στα λεωφορεια καπνιζατε και στα αεροπλανα. μηπως δεν ταξιδευετε τωρα που δεν καπνιζετε και οπου πατε πατε με το αυτοκινητο; γελοια τα επιχειρηματα σου και αρρωστημενα. τοτε να μη βαζουν κλιματισμο στους δημοσιους χωρους αφου και παλιοτερα δεν ειχαν κλιματισμο. εχεις ξεφυγει περα για περα! το εχεις τερματισει και το χειροτερο ειναι οτι δεν καταλαβαινεις το ανοητο αυτων που λες. και που εισαι, οταν βγεις καμια μερα στο εξωτερικο μην ξεχασεις να αναψεις τσιγαρο σε κλειστο χωρο αφου το θεωρεις σωστο και λογικο!

    1. ΒΡΕ ΑΝΤΕ ΑΠΟΚΕΙ ΧΑΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ.
     ΑΥΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ.
     ΔΗΘΕΝ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ, ΣΑΣ ΕΦΑΓΕ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΥΘΕΡΙΣΜΟΣ «ΚΥΡΙΟΙ».
     ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΒΡΗΚΑΤΕ ΝΑ ΞΕΣΠΑΘΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΚΑΤΕΜΕ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ.
     ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΘΛΙΟΤΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ.
     ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΙ…
     Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ, ΕΞΑΛΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟΥΣ, ΤΟΧΟΥΜΕ…
     ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΘΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΑΝΤΩΣ!
     ΑΥΤΑ!

 2. Δεν ξερό τη λέτε εσείς…εγω από τον αντικαπνιστικο νόμο…έβγαλα σουπερ ντουμπερ γκομενάκι…κλασικα έξω για τσιγαράκι κτλ…μπλα μπλα χαχα χεχε χιχι ήδη μετράμε 1+ μήνα σχέσει…Δημαρχε άμα παντρευτούμε θα σε κάνουμε κουμπάρο.

 3. ΔΗΜΑΡΧΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ !!!! ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΣΩ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!!ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 11:00 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑΤΙ 11:01 ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΤΑΣΑΚΙΑ ΟΙ ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ!!!!ΟΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΥΡΙΖΟΥΝ Κ-Α-Φ-Ε!!ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ!!!! ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΜΠΟΧΑ !! ΕΛΕΟΣ!!!!

 4. Εμενα μου εφεξε. πριν ενα μηνα εκοψα το τσιγαρο και ο νομος μου ηρθε κουτι! συμπονω ομως και τους καπνιστες αφου ημουν και γω επι 35 χρονια. δυστυχως παλιοι μου συντροφοι το λεω απο καρδιας, πρεπει να υποχωρισετε.το δικιο ειναι στην αλλη πλευρα. δυστυχως αυτη ειναι η αληθεια…. Ελπιζω να μην το ξαναπιασω στο χερι μου. και οταν καπνιζα με πειραζε παρα πολυ ο αντικαπνιστικος και τους εβριζα, αλλα κατα βαθος ηξερα πως δεν εχω δικιο. το παθος μου ομως δεν με αφηνε να το παραδεχτω δημοσια.

 5. Και εμένα δεν μου αρέσουν τα κόκκινα φανάρια. Να τα καταργήσουμε και ας υπάρχει νόμος.

  Τι πάει να πει δηλαδή δεν τους αρέσει ο αντικαπνιστικός νόμος; Σ’αρέσει δεν σ’αρέσει θα τον δεχτείς εκτός και αν είσαι άπλας και θέλεις να πληρώνεις.

  Είναι και αυτός ένας νόμος όπως όλοι οι άλλοι.

  1. ΕΓΙΝΑ ΚΑΠΝΟΣ!!

   - Edit

   Απαντήστε

   ΕΙΣΑΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ.
   ΑΝ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ….. ΑΝΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ, ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ, ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ ΑΛΛΑ, ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΑΥΤΟ;;;;

 6. ΝΔ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΛΑΒΡΑ

  - Edit

  Απαντήστε

  Η ΝΔΛΑ με τον πρόεδρο του Εμπεεεε επί το έργο.
  Ξεκίνησε η τσαπογα τον γαλάζιων παιδιών,παρανομήες.,μη εφαρμογή νόμον, γλύψιμο και ρουσφέτια έρχονται….

  1. Η εφαρμογή των νόμων του κράτους, δεν πρέπει να έχουν σχέση με το επάγγελμα ή τα συμφέροντα του καθενός. Ειδικά ότι έχει άμεση σχέση με την υγεία των πολιτών… θα έπρεπε να ντρέπονται οι “καφετεριάδες”, όχι να μιλάνε και απο πάνω…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.