Με ένα σεμινάριο κιθάρας ανοίγει την αυλαία του δεύτερου κύκλου Συναυλιών – Σεμιναρίων το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης



lkdtkltdskytskytskysdyΤο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης ανοίγει την αυλαία του δεύτερου κύκλου Συναυλιών – Σεμιναρίων της φετινής χρονιάς με καλεσμένη την σπουδαία Σολίστ κιθάρας Σμαρώ Γρηγοριάδου. Η διεθνούς φήμης μουσικός και συνθέτις θα ανοίξει την αυλαία του β΄ κύκλου σεμιναρίων-συναυλιών που έχει προγραμματίσει το Δ.Ω.Κ. για φέτος.

Την Παρασκευή 2 Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα το σεμινάριο κιθάρας με την Σμαρώ Γρηγοριάδου στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης.Το Σάββατο επίσης θα δοθεί συναυλία των μαθητών του σεμιναρίου όπου παράλληλα θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε και την ίδια .

Πληροφορίες – αιτήσεις συμμετοχής στη γραμματεία του Ωδείου καθημερινά 15.00 – 21.00 τηλ. 246134932.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Σολίστ κιθάρας και συνθέτις με πλούσια καλλιτεχνική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η Σμαρώ Γρηγοριάδου επιχειρεί έναν επαναπροσδιορισμό του ήχου και της τεχνικής της κλασικής κιθάρας και των μεταγραφών της, μέσα από την καινοτόμο προσέγγιση “Reinventing guitar” – “Επανεφευρίσκοντας την κιθάρα” που εισήγαγε το 2009 αξιοποιώντας όργανα, χορδές, συνδυασμούς χορδισμάτων και κατασκευαστικές εφαρμογές της Αισθητικής Κερτσόπουλου. Η σολιστική και παιδαγωγική της δράση έχουν λάβει ενθουσιώδη παγκόσμια υποδοχή. Όπως ανέφερε ο Αμερικάνος κριτικός Raymond Tuttle “… η βούλησή της να βρει νέο δρόμο έκφρασης και να επανεμψυχώσει τη μουσική χωρίς η καινοτομία να γίνεται αυτοσκοπός, παραπέμπει σε μουσικούς όπως οι Horowitz, Gould, Landowska.” (Fanfare, Nov/Dec 2012.)

Ακολουθώντας πολύχρονη έρευνα πάνω στο φαινόμενο της μουσικής ερμηνείας και της σύνθεσης, η Σμαρώ Γρηγοριάδου σπούδασε με μουσικές αυθεντίες της εποχής μας, όπως οι κιθαρίστες Γιώργος Κερτσόπουλoς, Paul Galbraith, Jesus Castro-Balbi, Roberto Aussel, John Williams, οι συνθέτες Γιώργος Σιωράς, Θεόδωρος Αντωνίου και Ντίνος Κωνσταντινίδης, και ο μαέστρος-πιανίστας Γιώργος Χατζηνίκος. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές μουσικές σπουδές της στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου με τιμητική υποτροφία του Κολλεγίου και καθηγητή κιθάρας τον Carlos Bonnel. Σπούδασε επίσης Αρχιτεκτονική στην Αθήνα. 

Εμφανίστηκε ως σολίστ ή σε συνεργασία με ορχήστρες και σύνολα δωματίου στην Ευρώπη, Ρωσία, Αυστραλία, ΗΠΑ. Ως συνθέτις μελετά την ηχητικότητα του αρχαίου δράματος και την διαχρονική ασματική παράδοση, διαμορφώνοντας το συνθετικό της ιδίωμα πάνω στην αφαίρεση, την πρωταρχικότητα, την ενεργειακή εναλλαγή, τη μικρομονοφωνία. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμα διεθνή βραβεία ερμηνείας και σύνθεσης. Έργα της έχουν ευρύτατα παρουσιαστεί από ensembles σύγχρονης μουσικής, όπως τα ALEA III (Βοστώνη), Helsinki Quartet (Helsinki), Octandre (Μπολόνια) και Οpen Source Guitars (Trossingen). Διδάσκει σε κιθαριστικά σεμινάρια και μουσικά διαδραστικά workshops σε όλον το κόσμο. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Τα τρία κιθαριστικά της άλμπουμ από την αμερικάνικη δισκογραφική εταιρεία DELOS (Reinventing guitar I, “Reinventing guitar II”, El Aleph ) χαιρετίστηκαν ως “εκδόσεις που αλλάζουν τη ροή της ιστορίας της κιθάρας” (Ταμβάκος, Jazz&Jazz, Οκτ. 2009) κι έχουν ως τώρα αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από τα πιο έγκυρα μουσικά περιοδικά του κόσμου.

Συνθέσεις για κιθάρα της Σμαρώς Γρηγοριάδου εκδίδονται από τον αγγλοαμερικάνικο εκδοτικό οίκο BRANDON MUSIC Ltd.  

Αρθρογραφεί για το αγγλικό κιθαριστικό περιοδικό GUITAR INTERNATIONAL MAGAZINE

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.