Η Βιβλιοθήκη της Κοζάνης στην εκπομπή «διάλογος» στην ΕΡΤ3



666ghasrjarsjrasjrtyjtyjt

Στο επεισόδιο “Μικρά Πανεπιστήμια” ο “διάλογος” ταξιδεύει στην Κοζάνη για να γνωρίσει αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούν “μικρό πανεπιστήμιο” και προστατεύουν και αναπτύσσουν με κάθε τρόπο.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο “διάλογος” επισκέπτεται την ιστορική Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης που ετοιμάζεται να μετακομίσει στη νέα της στέγη.

Η βιβλιοθήκη της μικρής ορεινής πόλης διαθέτει μια από τις σπανιότερες συλλογές παλαίτυπων με κειμήλια όπως την Χάρτα του Ρήγα και τον άτλαντα του Άνθιμου Γαζή και ο “διάλογος” μαθαίνει με ποιον τρόπο η Κοζάνη συνδέθηκε με τον ελληνικό διαφωτισμό και τα γράμματα και πώς η μεγάλη της ιστορία θα χωρέσει στο νέο της κτίριο.

Στο δεύτερο μέρος η κάμερα της εκπομπής ταξιδεύει στο χωριό Βελβεντός και επισκέπτεται την μικρή Παιδική Βιβλιοθήκη με την μεγάλη όμως ιστορία που ξεκινάει την δεκαετία του ’80 με την Γαλλίδα φιλέλληνα Ανέτ Σλουμπερζέ και το όραμα της για την ίδρυση βιβλιοθηκών σε αγροτικές περιοχές. Ο “διάλογος” παρουσιάζει τους σύγχρονους συνεχιστές του οράματος της Ανέτ Σλουμπερζέ, τους ανθρώπους που βρήκαν τον δρόμο τους μέσα από την μικρή βιβλιοθήκη, όπως τον συγγραφέα Γιάννη Παλαβό και τα επόμενα ανήσυχα πνεύματα που αναζητούν διέξοδο και νέους ορίζοντες στα ράφια των βιβλίων.

Ο «διάλογος» είναι εκπομπή πολιτισμού και κάθε εβδομάδα φέρνει στο προσκήνιο δύο πρωτοβουλίες, ομάδες, γεγονότα ή πρόσωπα που στην εποχή της κρίσης διευρύνουν την σχέση της τέχνης με την κοινωνία, αλληλεπιδρούν, προτείνουν και δημιουργούν μέσα στην πραγματική ζωή.

«διάλογος» επ.6
“Μικρά Πανεπιστήμια”
Σάββατο 23/12/2017 στις 18.30 στην ΕΡΤ3

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.