Έκθεση με ξύλινα έργα του Νίκου Ασλανίδη στην Πτολεμαΐδα εν όψει των ΧριστουγέννωνartjartjrajartjrsjrtjrtjΜία πρωτότυπη Έκθεση με έργα από ξύλο του Νίκου Ασλανίδη θα φιλοξενηθεί το διάστημα 18 Δεκεμβρίου 2017 έως 7 Ιανουαρίου 2018 στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Πτολεμαϊδας ,εν όψει των Χριστουγέννων.

Ο Νίκος Ασλανίδης είναι δημοσιογράφος και επί 35 χρόνια καταγράφει ειδήσεις και ιστορίες ανθρώπων, που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς. Με την εκπομπή «Αληθινά Σενάρια», ανακάλυψε πολλούς καλλιτέχνες που αναδείχθηκαν με έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά…

Εδώ και 15 χρόνια, παράλληλα με τη δημοσιογραφία, ασχολείται με την κατασκευή χριστουγεννιάτικων καραβιών και άλλων ξύλινων έργων, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ξύλα από παλιά αλιευτικά σκάφη [καραβόξυλα] ή ξύλα που ξεβράζει η θάλασσα [γυαλόξυλα]. 

Το χριστουγεννιάτικο καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο, μπροστά σε αυτό του δέντρου, αλλά κανένας δε δείχνει να το έχει ξεχάσει.

Το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι αποτελεί παράδοση των παλαιών εποχών της χώρας μας. Τα παιδιά για πολλούς αιώνες έλεγαν τα κάλαντα κρατώντας ένα καραβάκι. Σήμερα, η παράδοση αυτή τείνει να εξαφανιστεί, μιας και έχει αντικατασταθεί από το ξενόφερτο έλατο. Μέχρι πριν από μια δεκαετία υπήρχαν καραβομαραγκοί, οι οποίοι ασχολούνταν με τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα καράβια. Ο Νίκος Ασλανίδης τους γνώρισε μέσω της εκπομπής «Αληθινά Σενάρια» και του μετέφεραν το “μικρόβιο”…

Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες και σε άλλες πόλεις τις Ελλάδας, ενώ έχει κάνει  σεμινάρια σε μαθητές για να συνεχιστεί αυτό το έθιμο. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017, στις 19.30, στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.