Συνέντευξη του δημοφιλή μουσικοσυνθέτη Πάνου Ψάλτη στο KOZANILIFE.GR και τον Ηλία Αθανασιάδη



1styjktdukdyukfyulylyytyt

Ο Πάνος Ψάλτης είναι ένας μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής, που κατάφερε μέσα από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα να μπει στις καρδιές του κόσμου, με τα τραγούδια του να γίνονται επιτυχίες το ένα μετά το άλλο. Γεννημένος στο Τορόντο του Καναδά, ο Πάνος Ψάλτης ζει μόνιμα στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης ενώ η επαγγελματική ενασχόλησή του με τη μουσική κρατάει 23 χρόνια.

Με αφορμή την live του εμφάνιση στην Κοζάνη και συγκεκριμένα στο Camelot, ο γνωστός καλλιτέχνης παραχώρησε συνέντευξη στο KOZANILIFE.GR, στον συνεργάτη και ραδιοφωνικό παραγωγό Ηλία Αθανασιάδη.

– Πως έγινε η πρώτη επαφή σου με το τραγούδι και η πρώτη σου δισκογραφική δουλειά;

Πέρα από ότι δούλευα ως DJ από πολύ μικρός, η πρώτη μου επαφή με το τραγούδι ήταν από έναν πολύ καλού μου φίλου, που έγραψε ένα κομμάτι, για να το πω σε μια συναυλία προς τιμήν του. Στη συνέχεια, μου έγινε μια πρόταση από την μπάντα, γιατί θεωρήσανε ότι αυτό που έκανα ήταν καλό και εξελίχτηκε σε επαγγελματικό. Φτάσαμε σε σημείο να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Η πρώτη δισκογραφική δουλειά που έκανα, ήταν το 2005 μετά την έξοδό μου από το «Fame Story 3», που είχα κάνει το single «Άγγελε μου», το οποίο γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία λόγω του τραγουδιού αυτού, που έγινε Νο1 στα ραδιόφωνα σε όλη την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα ακολούθησε μια ολοκληρωμένη δουλειά, το «Έξοδος Κινδύνου». Λόγω της κατάστασης που επικρατεί, δημιουργούμε και κυκλοφορούμε ένα-ένα τραγούδι. Τα κομμάτια μας τα ανεβάζουμε είτε εμείς, είτε και με κάτι εταιρείες στο διαδίκτυο, όπως π.χ. τα νέα τραγούδια τα κυκλοφορούμε μέσω της «Heaven Music» και κάποια άλλα, μέσω της «Next», άλλης μιας δισκογραφικής εταιρείας.

– Με ποιους καλλιτέχνες έχεις συνεργαστεί;

Το πιο σημαντικό όνομα το οποίο είχα την τιμή και συνεργάστηκα την τελευταία δεκαετία, ήταν στο πλευρό του Τόλη Βοσκόπουλου, στο «Ορόσημο Live», σε ένα πολύ καλό μαγαζί της Θεσσαλονίκης, για μία ολόκληρη σεζόν περίπου. Στην συνέχεια, συνεργάστηκα με πάρα πολλούς τραγουδιστές, αλλά δεν νομίζω πως χρειάζεται να τα αναφέρω. Σημασία έχει ότι είναι πάρα πολλά τα χρόνια που ασχολήθηκα και δεν θα ήθελα να βάλω στο ίδιο «καζάνι» έναν νεαρό τραγουδιστή που ανοίγει τώρα την καριέρα του, με έναν πολύ μεγαλύτερο τραγουδιστή από μένα, γιατί όλοι κάνουμε την ίδια δουλειά.

– Που σε βρίσκουμε αυτή την περίοδο;

Αυτή την περίοδο, έχω συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, στην Κύπρο, αλλά και στο Εξωτερικό (Βουλγαρία, Αλβανία, Κόσοβο, Αγγλία). Δεν μου αρέσει να μπαίνω και να τραγουδάω στα μαγαζιά, γιατί μου αρέσει πάρα πολύ και με εκφράζει κιόλας, να ταξιδεύω και να αλλάζω χώρους, να βλέπω διαφορετικούς ανθρώπους και διαφορετικές κουλτούρες και να κάνω αυτά που κάνω σε ένα LIVE. Να μην είμαι δηλαδή, δεσμευμένος σε ένα πρόγραμμα μπουζουκιού, για 3-4 μέρες σε ένα συγκεκριμένο μαγαζί. Όχι, ότι δεν θα πήγαινα όμως, αν μου γινόταν μια πολύ καλή πρόταση.

– Τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

Αυτό που πρέπει να περιμένετε από μένα είναι, πάρα πολύ καλά τραγούδια στο στυλ μου. Ξεκίνησα να γράφω με έναν πολύ καλό μου φίλο, κομμάτια με μεράκι, με κέφι, με φυσικά όργανα, περισσότερο στον έρωτα όμως, στο Ερωτικό τραγούδι και λιγότερο στο χορευτικό. Αλλά όλα με τον ίδιο τρόπο, με παραγωγές δηλαδή, που να μας αρέσουν πρώτα εμάς, για να αρέσουν και στον κόσμο.

2srstykjstykstykytuyt

– Τι σημαίνει για σένα η μουσική και τι συναισθήματα σου αφήνει «κληρονομιά» η δημιουργία μουσικής και η ενασχόληση με αυτή τη μορφή τέχνης; Αληθεύει ότι η ώρα της δημιουργίας είναι μια επώδυνη διαδικασία;

Δεν το έχω δει ποτέ σαν επώδυνη διαδικασία. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνω. Μαζί με τον Νίκο τον Κολυρούση και τον Άγγελο Σαρόγλου, με τα παιδιά που συνεργάζομαι και γράφω τα κομμάτια μου, βάζω φυσικά όργανα από μόνος μου, με πάρα πολύ καλούς και καταξιωμένους μουσικούς από όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα αν δεν περάσει πρώτα από εμάς, για να μας αρέσει, δεν πιστεύω πως θα αρέσει στον κόσμο.

– Τελικά πόσο εύκολο είναι για το κοινό να «εισπράξει» και να καταλάβει μια τόσο προσωπική υπόθεση ή και κατάθεση ψυχής ακόμα, όπως είναι η μουσική;

Νομίζω πως μέσω ενός δισκογραφημένου τραγουδιού, το οποίο θα ακουστεί στο διαδίκτυο (π.χ. στο Youtube) ή στο ραδιόφωνο, μπορεί να καταλάβει κάποιος, γιατί αυτό που κρίνει είναι ο στίχος, η ερμηνεία ενός ανθρώπου, αν το τραγούδι του αρέσει θα το πει σε έναν φίλο του και σε έναν άλλο φίλο του μετά, και κάπως έτσι γίνονται επιτυχίες. Βέβαια ευτυχώς ή δυστυχώς υπάρχουνε κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν από πίσω τους «Κολοσσούς» στο δικό μας επάγγελμα και ρίχνουνε πάρα πολλά χρήματα στα ραδιόφωνα. Όταν κάποιος θα παίξει εσένα μια φορά και τον άλλον 10, ίσως ακουστεί περισσότερο του αλλουνού, γιατί γίνεται περισσότερο «πλύση» εγκεφάλου. Είναι κάτι που πλέον δεν με απασχολεί μπορώ να πω. Εγώ γράφω μουσική γιατί μου αρέσει και σαν ιδέα και σαν χόμπι και φυσικά θα συνεχίσω να το κάνω όσο μπορώ, γράφοντας πάρα πολύ καλά τραγούδια.

– Από που αντλείς έμπνευση, και για τι πράγματα σου αρέσει να μιλάς μέσα από την μουσική σου;

Πιστεύω πως ο έρωτας, η θλίψη, ο πόνος είναι τα πιο βασικά συναισθήματα, που κάνουν ένα τραγούδι μεγάλη «επιτυχία». Φυσικά γίνονται και τα χορευτικά, και όλα τα κομμάτια, όπως και ένα χαρούμενο τραγούδι. Εγώ γενικώς «αρπάζω» πολλά πράγματα από την ζωή. Έχω γράψει κομμάτια για κάποιους φίλους μου που χαθήκανε, για κάποιες περιπτώσεις που μου στιγμάτισαν την ζωή μου, για την αγάπη μου, τον έρωτά μου, γι’ αυτά που βιώνω σαν άνθρωπος βασικά, θεωρώντας πως τα βιωματικά τραγούδια είναι τα καλύτερα τραγούδια που μένουνε στην διάρκεια.

– Πριν από 4 μήνες περίπου, κυκλοφόρησες ένα λαϊκό ανεβαστικό τραγούδι, που σου προκαλεί την προδιάθεση να χορέψεις και να τα “σπάσεις”, με τίτλο «Ο Ψυχολόγος». Μετά από 2 μήνες όμως, μας χάρισες άλλη μία νέα μεγάλη σου επιτυχία, με τίτλο «Νιώσε με». Μίλησέ μας λίγο, για τα δύο σου αυτά τραγούδια.

Τους στίχους και την μουσική από το τραγούδι «Ο Ψυχολόγος», τα έχω γράψει εγώ ο ίδιος. Όπως ανέφερες, «Ο Ψυχολόγος» είναι ένας πολύ χορευτικό κομμάτι, αλλά είναι ένα κομμάτι για μένα προσωπικά, που μένει και σαν ατάκα, αλλά και σαν ιδέα. Τους στίχους από το τραγούδι «Νιώσε με» το έχω γράψει εγώ μαζί με έναν πολύ καλό μου φίλο, τον Γιάννη τον Κρητικό και την μουσική εγώ ο ίδιος. Το θεωρώ ένα πολύ μεγάλο τραγούδι, είναι πραγματικά μια κατάθεση ψυχής, μου αρέσει πάρα πολύ και πιστεύω σταδιακά, κατά την διάρκεια της σεζόν, θα ακουστεί πάρα πολύ. Και τα δύο, τα έχουμε κάνει μαζί με τον Νίκο τον Κολυρούση (Ν&Κ Studios), ένα ανερχόμενο ταλέντο στην Θεσ/νίκη, ένας φοβερός πιανίστας και καθηγητής μουσικής / ηχοληψίας. Ξοδέψαμε αρκετό χρόνο μπορώ να πω. Χρησιμοποιήσαμε μόνο φυσικά όργανα και έχουν παίξει πάρα πολλοί μουσικοί από όλη την Ελλάδα.

Διαδικτυακά μπορεί κανείς να βρει τον Πάνο Ψάλτη:
Στα επίσημα προφίλ στο Facebook:
* Panos Psaltis III
* Panos Psaltis AFull
Στην επίσημη σελίδα στο Facebook:
* Πανος Ψαλτης – Panos Psaltis
Στο επίσημο κανάλι στο Youtube:
* Panos Psaltis Official

– Πάνο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή την κουβέντα που είχαμε, σου εύχομαι καλή προσωπική, αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία για το μέλλον.

Θα ήθελα και εγώ να σε ευχαριστήσω πολύ Ηλία μου, για την υπέροχη συνέντευξη. Σου εύχομαι ότι καλύτερο και πάντα επιτυχίες στη ζωή σου. Ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα.

Επιμέλεια: Ηλίας Αθανασιάδης για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.