Προσυνεδριακή σύσκεψη για το 18ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ από την Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης



epitropi-eirinis

Προετοιμαζόμαστε για το 18ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Δεκέμβρη στο Χαϊδάρι.

Η Ελλάδα “αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά” για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των εγχώριων και διεθνών μονοπωλιακών ομίλων που είναι στενά δεμένα με αυτά των ιμπεριαλιστών.

Τα περί “σταθερότητας”, “ασφάλειας”, “ειρήνης” κλπ. είναι προπέτασμα καπνού, για να καμουφλάρουν τον κίνδυνο από την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στο πεδίο των λυσσαλέων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις πλάτες των άλλων κομμάτων του ευρωΝΑΤΟικού μονόδρομου, εκθέτει τον ελληνικό λαό και τους γειτονικούς λαούς σε θανάσιμους κινδύνους.
Καλούμε τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να βάλουν φραγμό στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική με την οποία συμβαδίζουν οι πολεμικές επεμβάσεις στην περιοχή μας και σε όλο τον πλανήτη.

Σας καλούμε να πάρετε μέρος στην προσυνεδριακή μας σύσκεψη.

Η προσυνεδριακή σύσκεψη της Επιτροπής Ειρήνης Κοζάνης, για το 18ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20-11-17 στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και ώρα 7.00 μ.μ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ραγδαίες και σύνθετες είναι οι πολιτικές εξελίξεις, με κύριο χαρακτηριστικό την κλιμάκωση της επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου, της συγκυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων. Ταυτόχρονα, βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, με επιθετικές πρωτοβουλίες της συγκυβέρνησης και απόλυτη συμφωνία όλων των άλλων αστικών κομμάτων. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και επικίνδυνες για το λαό μας και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής:

· Υλοποιούνται ταχύτατα οι πολεμικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα επίμαχα σημεία του πλανήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Η πολεμική βιομηχανία έχει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και οι εξοπλιστικές δαπάνες φτάνουν σε ασύλληπτα ύψη. Το ενδεχόμενο του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος» εξετάζεται εδώ και χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το επιβεβαίωσε η σύνοδός του στη Βαρσοβία και απειλεί τους λαούς με νέο όλεθρο.

· Αυτό εκφράζεται με την επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, τον Περσικό Κόλπο (Συρία, Ιράκ, στο Κατάρ, επιθέσεις στο κοινοβούλιο του Ιράν), στις συγκρούσεις που είναι ήδη σε εξέλιξη σε Ουκρανία, Β Αφρική, Βαλκάνια. Στα Βαλκάνια, όμως, υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα και για τα ελληνικά μονοπώλια με βαριές επενδύσεις. Η ελληνική αστική τάξη, μέσα στο κουβάρι των ανταγωνισμών, βλέπει τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια σαν ευκαιρία. Όμως, κάθε διαδικασία αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, θα σημάνει ντόμινο εξελίξεων στην περιοχή, που θα το πληρώσουν οι λαοί.

· Ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ (Γερμανίας). Ανταγωνίζονται, αλλά ταυτόχρονα συμφωνούν για ζητήματα ασφάλειας στη θάλασσα και το προσφυγικό, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

· Οι κλιμακούμενες και επικίνδυνες εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο. Η περιοχή αποτελεί ζωτικής σημασίας γεωστρατηγικό και εμπορικό πέρασμα, με τεράστιο φυσικό πλούτο. Γι’ αυτό συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ανταγωνιζόμενων ιμπεριαλιστικών κέντρων και κρατών, κυρίως των ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας και Ιαπωνίας.

· Ξεχωρίζουμε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (τέλη του Μάη 2017), γιατί είχε θέμα την επιτάχυνση υλοποίησης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής (τον Ιούλιο του 2016) στη Βαρσοβία. Την ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων σ’ όλη τη γραμμή από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, παράλληλα με την εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας», στο πλαίσιο του επικίνδυνου ανταγωνισμού με τη Ρωσία, την ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής εμπλοκής στη Συρία. Την απαίτηση για υπέρογκες ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, με επίτευξη του στόχου του 2% του ΑΕΠ για όλα τα κράτη μέλη, που συμμερίστηκε ο Τσίπρας και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίζει να πληροί τους όρους για αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Αναδεικνύονται οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης.

Η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο είναι προκλητική κι επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό. Ο Τσίπρας, είπε μεταξύ άλλων: «θα εξακολουθήσουμε με το ειδικό γεωστρατηγικό μας βάρος να ανταποκρινόμαστε ενεργά στις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ». Χαιρέτισε την αναβάθμιση της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Συρίας, υπεραμύνθηκε του δόγματος του ΝΑΤΟ για «προληπτικές επιχειρήσεις» ανά την υφήλιο. Οσον αφορά στη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, έπλεξε το εγκώμιο για την βοήθειά του και ζήτησε φυσικά να συνεχίσει την παρουσία του στο Αιγαίο, υπό τη σημερινή του μορφή.

· Εν μέσω όλων των παραπάνω, κλιμακώνεται η τούρκικη επιθετικότητα προς την Ελλάδα, με δέσμευση ελληνικών περιοχών για ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και την αύξηση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου. Η Θράκη, τα νησιά μας, ολόκληρο το Αιγαίο βρίσκονται στο στόχαστρο. Παράλληλα, η Τουρκία πιέζει και την Κύπρο με δέσμευση της ΑΟΖ, συνδέοντας τη συζήτηση για το Κυπριακό με την αναστολή των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

· Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εντείνει τις πρωτοβουλίες της στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής για τη διασφάλιση και επέκταση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης, μέσα από τη συμμετοχή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Μέσα σε συνθήκες οξυμμένων ανταγωνισμών, ανάμεσα στα ισχυρότερα ή λιγότερο ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη στην ευρύτερη περιοχή, επιδιώκει την ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, για την καπιταλιστική ανάκαμψη, με κερδισμένους τους επιχειρηματικούς ομίλους από την ένταση της εκμετάλλευσης του λαού μας. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας
– Κύπρου – Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη (15/6).

· Στην ίδια κατεύθυνση των επιθετικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης», για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή, εντάσσονται οι προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη που περιοδεύει ανά τη χώρα και χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικής σημασίας για την περιοχή. Αποκαλύπτουν πώς τα επιχειρηματικά σχέδια και ο έλεγχος των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας πάνε χέρι χέρι με τα ευρύτερα σχέδια των ΗΠΑ, «ξαναζεσταίνουν» σχετικές διεργασίες όπως αυτή της ένταξης των Δ. Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκαλώντας βέβαια και τις αντιπαραθέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ακριβώς αυτούς τους στόχους εξυπηρετεί και η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ (17/10).

· Παρατείνεται η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν στη διάθεση των πολεμικών τους σχεδίων τη Βάση της Σούδας και όλο το δίκτυο των Βάσεων και των στρατιωτικών υποδομών στη χώρα μας.

· Η μεταφορά οπλικών συστημάτων στη Βάση της Σούδας, πυρηνικών κεφαλών στη Βάση του Αράξου στην Αχαϊα και η εγκατάσταση ΝΑΤΟικής βάσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης, βάζει το κίνημα σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση.
Εκείνο που πρέπει να βοηθήσουμε να γίνει ξεκάθαρο στο λαό, είναι ότι το εκρηκτικό μείγμα των ανταγωνιστικών συμφερόντων στην περιοχή μας και ευρύτερα σε κάθε πολεμική εστία, κοινό παρονομαστή έχει το μοίρασμα των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας. Ο στόχος όμως αυτός, που είναι στόχος του κεφαλαίου, εμπλέκει τη χώρα μας σε θανάσιμους κινδύνους, γιατί βαθαίνει η συμμετοχή στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς και πολεμικούς σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα φέρουν σοβαρές ευθύνες, γιατί ακριβώς ταυτίζονται στη στρατηγική κατεύθυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης στις πράξεις εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους εκφράζονται:

I. με τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

II. με την παραχώρηση Βάσεων (με συμφωνία παράτασης της Βάσης της Σούδας για δεκαετίες ακόμη) και υποδομών, που γίνονται ορμητήρια κατά των λαών και καθιστούν τη χώρα μας στόχο.

III. με τον προσανατολισμό και την κατεύθυνση ταύτισης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με τους ευρωΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και όχι με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση παίρνει επιθετικές πρωτοβουλίες προώθησης των εγκληματικών αποφάσεων κατά των λαών, πλέκοντας το ιδεολογικό περίβλημα της ωραιοποίησης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ζυμώνοντας τις θεωρίες των «προσχημάτων» που δικαιολογούν τις επεμβάσεις. Μνημειώδης η δήλωση Τσίπρα, που εκφράζει σύσσωμη την κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα: «η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ως εξέλιξη, λειτουργεί θετικά και εγγυάται την ασφάλεια και την κυριαρχία της χώρας».

Αυτές, λοιπόν, οι εξελίξεις και τα γεγονότα (και όχι μόνο), πρέπει να φτάνουν πλατιά στο λαό, ιδιαίτερα στη νέα γενιά της λαϊκής οικογένειας, για να συνειδητοποιείται, το γιατί η Ελλάδα πρέπει να αποδεσμευτεί από ΕΕ και ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Γιατί δεν πρέπει να ταυτιστεί με τα συμφέροντα και τη σημαία των εκμεταλλευτών της. Γιατί πρέπει και μπορεί να κηρύξει τον πόλεμο στην κυρίαρχη τάξη της χώρας μας, στην εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων και τις κυβερνήσεις που την υπηρετούν.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.