«Λαός χωρίς μνήμη, είναι λαός χωρίς μέλλον», ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης του Α΄ΚΑΠΗ Πτολεμαΐδας7ukytdsk75sik567swi65si6

Με αφορμή την επέτειο του έπους του 1940 και την απελευθέρωση της Πτολεμαΐδας τα μέλη του Α΄ ΚΑΠΗ του Δήμου Εορδαίας είχαν την ευκαιρία, μέσα από την εμπεριστατωμένη ομιλία της Διευθύντριας του 5ου Γυμνασίου Πτολεμαϊδας Ελένης Βασιλείου , να πληροφορηθούν και να θυμηθούν τις ένδοξες μέρες και ιστορικές σελίδες των δύο αυτών σημαντικών γεγονότων .

Η κα Βασιλείου μέσα από μια πολύ ζωντανή, μεστή και πλούσια αφήγηση, ταξίδεψε τα μέλη του ΚΑΠΗ στις ένδοξες στιγμές της ιστορίας μας καθώς και με μια πληθώρα ιστορικού, φωτογραφικού υλικού συνοδευόμενου από τραγούδια της εποχής, (από εκείνα τα τραγούδια που εμψύχωναν τους Έλληνες να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους απέναντι στον κατακτητή) που παρουσίασαν το χρονικό της εποχής.

«Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» , ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Βασιλείου υπενθυμίζοντας στους παρευρισκόμενους τα λόγια του Ουίνστον Τσώρτσιλ. , ενώ αναφέρθηκε στην έξυπνη στρατηγική των Ελλήνων, καθώς πολεμούσαν με όπλα πολύ κατώτερα σε σχέση με αυτά του εχθρού αλλά και το πάθος τους να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη και την ιαχή ΑΕΡΑ που αντιλαλούσε καθώς ξεχύνονταν στην μάχη οι Έλληνες.

Τα μέλη του ΚΑΠΗ συμμετείχαν ενεργά στην συζήτηση που ακολούθησε καθώς ανέφεραν γεγονότα που είτε θυμόντουσαν οι ίδιοι ως παιδιά αλλά κυρίως στις αφηγήσεις των γονιών τους και των ανθρώπων εκείνων που τα έζησαν. Αφηγήθηκαν στιγμιότυπα από τις καμπάνες που χτυπούσαν, από τις γυναίκες που αποχαιρετούσαν συζύγους και παιδιά που έφευγαν στο μέτωπο και από την Παναγία που στήριζε τον Δίκαιο αγώνα.

Παράλληλα η κα Βασιλείου αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της Πόλης της Πτολεμαϊδας ,αλλά και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, μιας και είναι μια Πόλη όπου αρμονικά χρόνια τώρα ζουν Πόντιοι, Βλάχοι, Θρακιώτες, Μικρασιάτες …..

Στο τέλος της ομιλίας μέσα σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα τα μέλη, η ομιλήτρια και το σύνολο των παρευρισκόμενων τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο ως ελάχιστο δείγμα τιμής σε εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.