Δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης «Λιγνίτης, Αρχαιότητες και Τοπικές Κοινωνίες»



sr465ujawswa5s6uijws5u5

Στο πλαίσιο της «Ημέρας για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», που έχει ο καθιερώσει Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από το 2012 και η οποία για το 2017 έχει ως θέμα «Μνημεία, ανάπτυξη και τοπικές κοινωνίες: ασύμβατη σχέση ή διαχρονική συνύπαρξη», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης θα συμμετάσχει με την παρακάτω δράση:

«Λιγνίτης, Αρχαιότητες και Τοπικές Κοινωνίες»

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
α) Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017 και κατά τις ώρες 10:00-14.00, ξενάγηση στο χώρο των ανασκαφών που διενεργούνται στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή και τον Κλείτο.

β) Την Τρίτη 7 και Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 και κατά τις ώρες 10:00-14.00, ξενάγηση στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, όπου και εκτίθεται μέρος των ευρημάτων από τις ανασκαφές στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.

Για δηλώσεις συμμετοχής, έως τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, ώρα 12:00
Βιβή Ευαγγέλογλου, Ράνια Καραντιάκου, τηλ. 24610/26210 (εσωτ. 3)

Η δράση, όπως έχει οριστεί από τον ΣΕΑ, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα που συνδέονται με την προστασία και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι μεγάλες σωστικές ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης (πρώην Λ΄ ΕΠΚΑ) στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ ξεκίνησαν το 1995. Έκτοτε και για 22 συναπτά έτη, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η Αρχαιολογική Υπηρεσία προπορεύεται των εκσκαφών για την εξόρυξη λιγνίτη. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί μεγάλης κλίμακας ανασκαφές στις οποίες απασχολείται κάθε χρόνο σημαντικός αριθμός εργαζομένων, εκπαιδεύονται φοιτητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κυρίως έρχονται στο φως μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα όλων των εποχών, φωτίζοντας το παρελθόν της περιοχής.

Όλα αυτά τα χρόνια συντελείται από την Εφορεία ένα πολυεπίπεδο έργο με σημαντικά και επωφελή αποτελέσματα τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, καθώς διαχρονικά συνυπάρχουν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η διάσωση και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου μας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.