Κοζανιτολόγιο: Το Λεξικό του Κοζανίτικου Ιδιώματος θα παρουσιαστεί στο Κοβεντάρειο



999Ire67yuet65ut67ytΤο Λεξικό του Κοζανίτικου Ιδιώματος (ΛΚΙ), με τον τίτλο «Κοζανιτολόγιο» και συντάκτη τον  Χριστόδουλο Χριστοδούλου, κυκλοφορεί σε έντυπη μορφή από τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης.

Το ΛΚΙ αποτελεί συνέχεια του πρώτου αυτοτελούς κοζανίτικου γλωσσαρίου, που ο συντάκτης δημοσίευσε  το 2003 σε έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης. Σήμερα επανέρχεται με την καινούργια έκδοση, που αποτελεί ένα ριζικά αναθεωρημένο λεξικογραφικό έργο.

Στο λεξικό περιλαμβάνονται πάνω από 6.400 λήμματα, μέσω των οποίων παρουσιάζονται στοιχεία της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι αναμένονται ακόμα δυο τόμοι που θα κυκλοφορήσουν δωρεάν, σε ηλεκτρονική μορφή.

Στον πρώτο τόμο, που κυκλοφορεί, δίνεται το σύνολο των λημμάτων (Α-Ω), μαζί με έναν σύντομο κατάλογο των βασικότερων γραπτών πηγών για το ιδίωμα.

Στον δεύτερο τόμο θα δίνεται το ελληνο-κοζανίτικο γλωσσάρι, που συμπληρώνει το κοζανιτο-ελληνικό λεξικό του πρώτου τόμου και αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο ευρετήριο, μέσω του οποίου ο αναγνώστης μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νέα ελληνική γλώσσα  για να αναζητήσει τις κοζανίτικες λέξεις.

Στον τρίτο τόμο θα δίνεται το σύνολο της βιβλιογραφίας, οι συντομογραφίες, η περιγραφή του ιδιώματος και τα εισαγωγικά, όπου θα περιγράφεται, μεταξύ των άλλων, η μέχρι σήμερα πορεία της κοζανίτικης λεξικογραφίας και θα αναλύονται οι επιστημονικές, τεχνικές και ορθογραφικές επιλογές που χαρακτηρίζουν το Κοζανιτολόγιο.

Tο Κοζανιτολόγιο αποτελεί το πρώτο κοζανίτικο λεξικό και φιλοδοξεί να θέσει τα ζητήματα της κριτικής αντιμετώπισης των πηγών και της αξιοποίησης των τελευταίων αυθεντικών μαρτυριών. Σχεδιάστηκε ώστε να αποτελέσει ένα τεκμήριο της ιστορίας της Κοζάνης, περισώζοντας μια αξιόπιστη εικόνα της τελευταίας φάσης του ιδιώματος από τη λήθη του χρόνου και τις ανθρώπινες αστοχίες.

Νεότερα και περισσότερες πληροφορίες θα βρει ο ενδιαφερόμενος στο ομώνυμο μπλογκ (kozanitologio.blogspot.gr) και στην ομώνυμη σελίδα στο Facebook.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην αίθουσα «Κοβεντάρειο», στις 28 Οκτωβρίου 2017, από τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών ΠΕ Κοζάνης και την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.