Ξεκίνησε η καλλιέργεια σκόρδων στα Πετρανά Κοζάνης – Υψηλοί στόχοι για την ομάδα καλλιεργητών



22553825_10215025222371859_978811811_o

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε η σπορά σκόρδων στα Πετρανά Κοζάνης, η οποία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Μια ομάδα καλλιεργητών περίπου 20 ατόμων, κυρίως νέων ανθρώπων, έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε γύρω από τις γεωργικές καλλιέργειες, κατέληξε, ότι αυτό που θα μπορούσε να είναι πιο άμεσο και πιο αποδοτικό είναι η καλλιέργεια σκόρδου.

Το πίστεψαν, το ακολούθησαν και σήμερα έπειτα από τρία χρόνια, έφτασαν να έχουν μία αξιόλογη καλλιεργήσιμη γη 100 στρεμμάτων, από τα 7 στρέμματα τα οποία είχαν αρχικά όπου αντιστοιχούν σε 100 τόνους παραγόμενης ποσότητας.

Το πιο εντυπωσιακό, είναι το γεγονός ότι για την διευκόλυνση της παραγωγικής διαδικασίας, κατασκεύασαν μία δική τους μηχανή-πατέντα η οποία τους λύνει κυριολεκτικά τα χέρια, αφού εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο και τους γλιτώνει από μία επίπονη διαδικασία ημερών, ενώ ταυτόχρονα τους παρέχει και μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα χωράφια τους.

22522481_10215016217546744_2117761262_o

Τη μηχανή κατασκεύασαν τρεις φίλοι και καλλιεργητές σκόρδων και την ονόμασαν G.A.S garlic system, από τα αρχικά των ονομάτων τους, Γιώργος, Αντώνης και Σάκης, ενώ είναι έτοιμοι για τις επόμενες κατασκευές τους.

«Είναι μία καλλιέργεια που έχει πολλά να υποσχεθεί για την περιοχή και μπορεί να φτάσει σε υψηλά επίπεδα», τόνισε ο κ. Αθανασίου Αθανάσιος, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Πετρανών.

Το ισχυρό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης καλλιέργειας είναι η ποιότητα της. Οι καλλιεργητές έχουν φροντίσει να τη διασφαλίσουν παράγοντας σκόρδα άριστης ποιότητας με την ξερική καλλιέργεια. Αυτό τους καθιστά πιο ανταγωνιστικούς απέναντι στις αγορές γιατί με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν το προϊόν τους να μη χάνει κανέναν από τα πολύτιμα στοιχεία του, απεναντίας να μπορεί να είναι ακόμη και δύο φορές πιο δυνατό σε άρωμα και γεύση.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”497″ override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”16″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Προβολή slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails”]

Τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το σκόρδο χρησιμοποιείται για περίπου 5.000 χρόνια, ενώ για 3.000 χρόνια στον τομέα της ιατρικής.Ιστορικά, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσει μια πλειάδα παθήσεων.

Βάζοντας υψηλούς στόχους για την ποιότητα αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της καλλιέργειάς τους, ο κ. Αθανασίου τόνισε: «Έχουμε ένα πολύ δυναμικό προϊόν, για να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε από τις υπόλοιπες αγορές, στοχεύουμε πρωτίστως στην ποιότητα. Το όραμά μας είναι να δημιουργηθεί ο συνεταιρισμός και ένα ολόκληρο χωριό να ασχολείται με την καλλιέργεια σκόρδου και τη μεταποίηση του. Ευχή μας είναι, αυτό το καθημερινό προϊόν να εδραιωθεί έξω στην αγορά και οι εξαγωγές πλέον να είναι ένα παιχνίδι».

Οι στόχοι, η θέληση αλλά και η δημιουργικότητα της ομάδας των καλλιεργητών είναι καλοί οιωνοί που προδιαγράφουν την πορεία της καλλιέργειας σκόρδου στα Πετρανά Κοζάνης, η οποία καθώς φαίνεται, ίσως είναι μία ακόμη περήφανη καλλιέργεια για την περιοχή μας, την ώρα μάλιστα που οι καλλιεργητές των Πετρανών Κοζάνης, κλείνουν το μάτι σε ενδιαφέρουσες αγορές.

Α.Ζ. για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.