Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης για την αξιολόγηση της συγκυβέρνησης που στηρίζει η Δημοτική Αρχή Κοζάνης

dimarxeio_koz_prosopsi3245

Στηρίζουμε τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ΝΔ, που στηρίζει η Δημοτική Αρχή Κοζάνης.

Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, 4 Οκτωβρίου 2017, καταθέσαμε, ως Λαϊκή Συσπείρωση Κοζάνης, στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα, ερώτηση για την θέση και στάση της Δημοτικής Αρχής Κοζάνης, σχετικά με το επίκαιρο θέμα της αντιδραστικής τροπολογίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΑ-ΑΝΕΛ (τροπολογία Γεροβασίλη) για την «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων και τους εργαζόμενους στους Δήμους. Θέμα που ξεσήκωσε, σε πανελλαδικό επίπεδο, θύελλα δίκαιων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο η δημοτική αρχή δια στόματος του Δημάρχου Λευτέρη Ιωαννίδη, συναίνεσε, σχεδόν απολύτως με την αντιδραστική- αντιλαϊκή «αξιολόγηση» που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο και η συγκυβέρνηση και θα προχωρήσει στην εφαρμογή του Νόμου συγκαλύπτοντας έτσι τους αντιλαϊκούς σκοπούς και τις επιδιώξει που προωθεί.

Με την ευκαιρία αυτή αξίζει να σας ενημερώσουμε, περιληπτικά, για τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την εν λόγω «αξιολόγηση». Πρόσφατα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με τη ΝΔ ψήφισαν στην βουλή της αντιδραστική τροπολογία της κ. Γεροβασίλη. Για την «αξιολόγηση», η οποία αποτελεί δέσμευση του 3ου μνημονίου και απαίτηση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), ο οποίος απαιτούσε σε έκθεση του το 2016 την απόλυση 50% των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων.

Μαζί με την «στοχοθεσία», την «αποπολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης», το «Μητρώο των επιτελικών στελεχών», είναι συνδεδεμένος κρίκος του νέου «Καλλικράτη» και συμπληρωματικός του παλιού ώστε οι ΟΤΑ να συμβαδίζουν με τον σημερινό βηματισμό του αστικού κράτους. Βηματισμός πιο «αποτελεσματικός» στην φθηνότερη εργατική δύναμη στην είσοδο νέων ελαστικών Σχέσεων τύπου ΚΟΙΝΣΕΠ, ΣΔΙΤ, Μ.Κ.Ο κ.α, στην σύνδεση με τις ιδιωτικές μπίζνες, στην ενίσχυση του φοροεισπρακτικού τους χαρακτήρα, στην αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών. Βηματισμός προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων, της επιχειρηματικής- ανταποδοτικής λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, των απολύσεων, των ανεμπόδιστων επενδυτικών εφόδων των μονοπωλίων, της εκμετάλλευσης της δημόσιας λαϊκής περιουσίας.

Η νέα «αξιολόγηση» είναι τμήμα της γενικότερης αντιλαϊκής πολικής και θα ελέγξει τους ΔΥ αν είναι αποδοτικοί στην εφαρμογή της. Το επιχείρημα της κυβέρνησης για την «ανάγκη επιστημονικής τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των ΔΥ . Αν αυτό ήταν το ζητούμενο θα έπρεπε πρωταρχικά να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη απαγόρευση των προσλήψεων που αποδεκάτισε της υπηρεσίες.

Η επιμόρφωση των ΔΥ δεν θα ήταν αποδομένη στους κερδοσκόπους ιδιώτες του χώρου, ούτε θα προσθέτονταν συνεχώς νέες αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς πόρους, προσωπικό και προετοιμασία.

Η νέα «αξιολόγηση» φέρνει απολύσεις, το αντίθετο είναι ψέμα, αφοί όσοι κρίνονται χαμηλά θα θεωρούνται ακατάλληλοι και θα υποβάλλονται στο ερώτημα της απόλυσης.

Συνδέεται, επίσης, με την περικοπή μισθών, αφού μετά από δύο αρνητικές κρίσεις αφαιρείται από τον εργαζόμενο ένα μισθολογικό κλιμάκιο.

Εννοείται, φυσικά, ως Λαϊκή Συσπείρωση, δεν είμαστε κατά οποιονδήποτε έλεγχου των εργασιακών καθηκόντων των υπαλλήλων, ούτε επιβραβεύουμε την τεμπελιά, τη ρεμούλα και την κοπάνα. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι υπάρχουν θέματα απόδοσης στην εργασία ορισμένων υπαλλήλων, όμως για αυτά υπάρχει ο υπαλληλικός κώδικας εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοσίου, το πειθαρχικό δίκαιο, όπως και οι εσωτερικοί κανονισμοί των οργανισμών (που και αυτοί γίνονται ακόμα πιο αντιδραστικοί). Ξαναθυμίζουμε όμως και οι υπηρεσίες του Δήμου μας έχουν πληγεί, βαρέως από τις κυβερνητικές και μνημονιακές πολιτικές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Οι ελλείψεις του προσωπικού είναι τεράστιες και θα οδηγούν σε δυσμενέστερη κατάσταση με τις νέες απολύσεις μέσω της «αξιολόγησης».

Τέλος ως Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους αγώνες και τις αποφάσεις των εργαζομένων για τα δίκια αιτήματα τους. Συντασσόμαστε με τις θέσεις του λαϊκού κινήματος προασπίζοντας τα συμφέροντα τους. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε πλήρη χρηματοδότηση απ ο τον κρατικό προϋπολογισμό με προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΣΔΙΤ, Μ.Κ.Ο κλπ

Για την Λαϊκή Συσπείρωση
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Γκουτζηκώστας Γιώργος
Τσιρέκας Αστέριος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.