Παρουσίαση του τόμου των πρακτικών του συνεδρίου «Κοζάνη, 600 χρόνια ιστορίας» από την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης7tawqrthqr4uqjrtujhq4rujhr4q4er5Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης με την ευκαιρία του εορτασμού της απελευθέρωσης της Kοζάνης (11 Οκτωβρίου), σας προσκαλεί στην παρουσίαση του τόμου «ΚΟΖΑΝΗ, 600 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Γένεση και Ανάπτυξη μιας Μακεδονικής Μητρόπολης» (Δήμος Κοζάνης/ΟΑΠΝ, Κοζάνη 2014), τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, στο Ιστορικό – Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης, ώρα 19:00.

Τον τόμο θα παρουσιάσουν:
Αμοιρίδου Ευαγγελία, Αν. Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Χαρίτων Καρανάσιος, Διευθυντής Ερευνών ΚΕΜΝΕ /Ακαδημία Αθηνών
Φωκίων Κοτσαγιώργης, Επ. Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ
Κωνσταντίνος Ντίνας, Καθηγητής Παιδαγωγικής Σχολής ΠΔΜ
Προλογίζουν – Συντονίζουν: Ελένη Μαργαρίτη, Δημήτρης Μυλωνάς

Ο τόμος περιλαμβάνει τα Πρακτικά του Β΄ Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας, που διοργανώθηκε στην Κοζάνη στις 27-30 Σεπτεμβρίου 2012, με αφορμή την 100ή επέτειο της απελευθέρωσης της Κοζάνης.

H Kοζάνη, ιδρυμένη κατά τον 15ο αι., αναπτύχθηκε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά, βασιζόμενη αρχικά στη γεωργοκτηνοτροφία και εξελίσσοντας στη συνέχεια το
εμπόριο με την Kεντρική και NΑ Eυρώπη, καθώς και τα γράμματα, ώστε από το τέλος του 18ου αι. η πόλη να εμφανίζει στοιχεία «αστικής» κοινωνίας. Από την απελευθέρωση του 1912 κ.ε., και ιδιαιτέρως μετά την εγκατάσταση των προσφύγων από τη M. Aσία, η περιοχή αντιπαρατέθηκε με τις δυσκολίες της ελεύθερης ζωής, μετέχοντας στη μοίρα του ελληνικού κράτους. Η Κοζάνη δεν είναι μοναδική περίπτωση, αλλά έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, οι οποίες δημιουργούν τελικά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα μιας κοινωνίας. Υπ’ αυτήν την έννοια, η Κοζάνη είναι μοναδική, καθώς αποτελεί παράδειγμα σφρίγους στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη στον ευρύτερο χώρο της ΝΑ Ευρώπης, έχοντας να επιδείξει τολμηρούς εμπόρους, λογίους ευρωπαϊκού διαμετρήματος, μεγάλους ευεργέτες, αλλά και πλούσια λαϊκή παράδοση.

Ο τόμος «ΚΟΖΑΝΗ, 600 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» αποτελεί μια σύγχρονη και επικαιροποιημένη θεματική ιστορική επισκόπηση, τόσο για τον ειδικό επιστήμονα όσο και για τον απλό αναγνώστη. Πολλώ μάλλον, η παρούσα συγκομιδή τής ιστορικής έρευνας, αποτελούμενη από πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες αλλά και κάποιες συνόψεις, συμπληρώνει και ωθεί την ιστορική έρευνα για την τοπική ιστορία της Κοζάνης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Δήμου Κοζάνης, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού (ΔΗΠΕΘΕ, ΟΑΠΝ) και του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.