Χθες η Μαυροπηγή, σήμερα οι Ανάργυροι, αύριο η Ακρινή; Ελπίζοντας στα θαύματα – Γράφει ο Αλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης



mavropigi-katolisthisi

Έχουν περάσει τρεισήμισι μήνες από την κατολίσθηση του Ορυχείου Αμυνταίου και την τεράστια οικονομική καταστροφή που υπέστη η επιχείριση της ΔΕΗ το πρωί του Σαββάτου 10 Ιουνίου 2017.

Η κατολίσθηση είχε ως αποτέλεσμα και την καθίζηση του χωριού Ανάργυροι που και αυτό ήταν αναμενόμενο να συμβεί αφού ήταν μια από τις συνέπειες της εκμετάλλευσης του Ορυχείου.

Και τα δύο παραπάνω ήταν επακόλουθα κάποια στιγμή να συμβούν και όμως ενώ τα περίμεναν οι “ειδικοί”, ούτε από το πρώτο έσωσαν την επιχείριση αφού το φαινόμενο ήταν μεγαλύτερο από αυτό που προέβλεπαν όπως ανέφεραν και σύμφωνα με τις ζημιές που προκλήθηκαν, ούτε και από το δεύτερο έσωσαν το χωριό αφού κόντεψε να το καταπιεί το Ορυχείο.

Με εξαίρεση βέβαια ότι δεν υπήρχαν θύματα και στις δύο περιπτώσεις, που και αυτό όμως οφείλεται περισσότερο σε θαύμα όπως όλοι ομολογούν και μετέπειτα σε μέτρα που πάρθηκαν (όσον αφορά την κατολίσθηση στο Ορυχείο).

Βέβαια καθαρό θαύμα ήταν όπως αποδείχθηκε και όλο το προηγούμενο διάστημα που δεν υπήρξε ξαφνικά κάτι παρόμοιο και μοιραίο και στο ένα και στο άλλο.

Όπως αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά και σε αυτήν την περίπτωση όπως και σε άλλες παρόμοιες που θα αναφερθούν παρακάτω αλλά και γενικότερα, κάποιοι της ΔΕΗ και της Πολιτικής, πέρα από το Κράτος, δεν κάνουν καλά την δουλειά τους και την πληρώνουν οι κάτοικοι των πληττόμενων περιοχών και οι πολίτες.

Η ΔΕΗ τώρα όσον αφορά τις ζημιές της ακολουθεί την πορεία της πώλησης – βύθισης – καθίζησης – κατολίσθησής της.

Το χωριό όμως κόπηκε στα δύο και εδώ και τρεισήμισι μήνες, σύμφωνα με τους κατοίκους του και τις ανακοινώσεις στον έντυπο, ηλεκτρονικό και τηλεοπτικό τύπο, τις κινητοποιήσεις, ο κίνδυνος να μην θρηνήσουμε θύματα δεν έχει παρέλθει τελείως και οι ταλαιπωρίες τους συνεχίζονται ακόμα και τώρα παρόλο το μεγάλο κακό που τους συνέβη.
Δημοσιεύσεις ανέφεραν ότι υπήρχε πρόβλημα και στην καταβολή των ενοικίων για όσους κατοίκους δεν μένουν στο χωριό.

Εξαγγελίες, υποσχέσεις, δεσμεύσεις, τόσο Κυβερνητικές και συγκυβερνητικές, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και του Προέδρου της ΔΕΗ υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα, με τα αποτελέσματα να τους εκθέτουν και να τους διαψεύδουν.

Μίλησαν και έγραψαν για αυτό καθηγητές (Λέκκας / Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Πανεπιστημίου Αθηνών – Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας) – (Τσάπανος / Καθηγητής Σεισμολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πρόβλημα και που έχουν καταθέσει μάλιστα και μηνυτήρια αναφορά για το θέμα (Στεφάνης / Συνταξιούχου Επιθεωρητή της ΔΕΗ), το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΔΕΗ) Σπάρτακος, αλλά και πολιτικοί της αντιπολίτευσης σε Περιφερειακό επίπεδο (Ζεμπιλιάδου – Δακής / Κοζάνη) και σε Δημοτικό (Μαλούτας / Κοζάνη), με τις ενστάσεις τους, τις επιφυλάξεις τους, τις προειδοποιήσεις τους και τις προτάσεις τους και για τους Ανάργυρους και για την Ακρινή, με κυβερνητικό Βουλευτή (Σέλτσας / Φλώρινας) να παραδέχεται δημόσια την εκτεθειμένη θέση της Κυβέρνησης απέναντι στο πρόβλημα των Αναργύρων.

Κάποιοι Κυβερνητικοί έκαναν λόγο για πανηγύρια και στημένα παιχνίδια.

Η Περιφερειακή Αρχή έχοντας κύριο ρόλο δείχνει καθησυχαστική και κρατάει τις ισορροπίες, με τον Περιφερειάρχη να σηκώνει το βάρος και να προσπαθεί να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς και πως θα έχουν αίσιο τέλος.

Και ενώ το πρόβλημα θα λυνόταν εντός εβδομάδας όπως δήλωναν και όλες οι υποσχέσεις τους διαψεύδονται κάθε ημέρα που περνάει, τρεισήμισι μήνες μετά ακόμα αναζητείται η ολοκληρωμένη λύση για να γίνει το αυτονόητο !

Η Μετεγκατάσταση του χωριού και των κατοίκων δηλαδή, κάτι που όχι πρέπει να γίνει σήμερα, ούτε αύριο, αλλά που έπρεπε να γίνει χθες και γράφοντας χθες εννοείται πριν καν συμβεί η κατολίσθηση.

Το ίδιο συνέβαινε και έπρεπε να γίνει και με την Μαυροπηγή και το ρήγμα, αλλά και εκεί υποσχέσεις και λόγια δίνονταν και κόντεψε και εκεί να καταπιεί η γης-ΔΕΗ το χωριό.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.