Η ετήσια πανήγυρη των απανταχού Κουβουκλιωτών – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα



ydfuikfyuifyuiyuiuy

Με λειτουργικούς πυρήνες τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Κουβουκλίων και το Ιερό Μητροπολιτικό Εξωκλήσι του Οσίου Βαραδάτου (της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης), με πλήθος πολιτιστικών μουσικο-χορευτικών εκδηλώσεων, με τη δραστηριοποίηση-οργάνωση της ‘’Πανελλήνιας Ένωσης Κουβουκλιωτών ‘’Ο Όσιος Βαραδάτος ‘’ εκ Προύσσης’’ και με τη συμμετοχή των Κουβουκλιωτών και πολλού λαού από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού και του Δήμου Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε (1, 2 και 3-9-2017) το ετήσιο πανηγύρι των απανταχού Κουβουκλιωτών.

Το Σάββατο (2-9-2017) στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Κουβουκλίων τελέστηκε Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία, ακολούθησε λιτάνευση του ιστορικού ιερού Ευαγγελίου (που έφεραν οι βίαια ξεριζωμένοι από το τουρκικό κράτος πρόσφυγες Κουβουκλιώτες) γύρω από το Ναό (με τη συνοδεία της μπάντας του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χ. Χατζημανώλη) και ψάλθηκε στο προαύλιο του Ναού Τρισάγιο στη μνήμη των κοιμηθέντων Κουβουκλιωτών και για τα χιλιάδες θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής.

Η εσπερινή λειτουργική εκδήλωση στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου τελείωσε με την κατάθεση στεφάνων, τη σιγή ενός λεπτού και το παιάνισμα από την μπάντα του Μ.Ο.Β. του Εθνικού μας Ύμνου. Ανάμεσα στα στεφάνια που κατατέθηκαν (από το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού και άλλους φορείς) δύο καταθέσεις έδωσαν το δικό τους νόημα. Το ένα ήταν από μια αιωνόβια Κουβουκλιώτισσα γιαγιά, που κατέθεσε υποβασταζόμενη και το άλλο από ένα μικρό μαθητή, που εκπροσώπησε την 4η γενιά των Κουβουκλιωτών. Οπότε η μνήμη, η διατήρησή της και η μετάδοση των βιωμάτων στις γενιές που διαδέχονται η μία την άλλη είναι ο συνεκτικός δεσμός αυτού του λαού. Ενός λαού, που ενώ βίαια ξεριζώθηκε από τις πατρογονικές του εστίες στη Μικρά Ασία και στον Πόντο, ωστόσο ο ίδιος επιμένει να μην ξεριζωθεί από τη συλλογική του ταυτότητα η πίστη στο Θεό και η αγάπη στον άνθρωπο, όπως τα διδάχτηκε από τους Μάρτυρες και τους Οσίους, από τη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης.

Στον Εσπερινό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο τον εκπροσώπησε ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας, οποίος κήρυξε και μετέφερε στο εκκλησίασμα την ευλογία του Σεβασμιωτάτου και συν-εσπέρισε με τους πατέρες: οικον. Νικόλαο Τσιαπλακάκη (Βαθύλακκος), πρεσβ. Λάζαρο Βασδέκη (Λεύκαρα), πρεσβ. Νικόλαο Κανταρτζή (Μεσιανή και Κουβούκλια).

Στο αναλόγιο έψαλαν οι ψάλτες: Μιλτιάδης Ηλιάδης, Αχιλλέας Καγιόγλου, Γεώργιος Παπαγεωργίου.

Παρέστησαν στην πανήγυρη από την τοπική Αυτοδιοίκηση: ο δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Κυριακίδης και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βαθυλάκκου Στυλιανός Ελευθεριάδης. Από την ‘’Πανελλήνια Ένωση Κουβουκλιωτών ‘’Ο Όσιος Βαραδάτος ’’ η πρόεδρος Σοφία Καρυπίδου, μέλη του Δ.Σ., και πολλά ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου.

Το πρωί της Κυριακής (3-9-2017, Ανθίμου ιερομάρτυρος Επισκόπου Νικομηδείας, Θεοκτίστου οσίου συνασκητού του Μεγάλου Ευθυμίου, Χαρίτωνος μάρτυρος και Πολυδώρου νεομάρτυρος) στο Ιερό Μητροπολιτικό Εξωκλήσι του Οσίου Βαραδάτου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Πρωτοσύγκελο αρχιμ. Χριστοφόρο Αγγελόπουλο (ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο και κήρυξε τον θείο λόγο) και τον πρεσβ. Νικόλαο Κανταρτζή.

Ακολούθησε η Αρτοκλασία, η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση στεφάνων και το κέρασμα στον υπόγειο χώρο του Εξωκλησιού.

Ο πυρήνας των λειτουργικών εκδηλώσεων στον Άγιο Αθανάσιο και στον Όσιο Βαραδάτο επαυξήθηκε από μουσικές και άλλες χορευτικές εκδηλώσεις υπό την άριστη διοργάνωση του δραστήριου και πιστού στην παράδοση (των ηθών και των εθίμων) του Γένους Συλλόγου Κουβουκλιωτών.

Στη λιτάνευση μετά τον Μ. Εσπερινό συμμετείχαν ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές της Μικρασίας άνδρες και γυναίκες, μαθητές και μαθήτριες των σχολείων μας. Εύγε στους Συλλόγους αλλά και στους δασκάλους των σχολείων μας, που νοιάζονται και ακούν την ζώσα παράδοση (όχι την παράκρουση των φανατικών και φοβικών) και συνδράμουν. Ένα εύγε και στα παιδιά-μουσικούς της μπάντας του Μ.Ο.Β. και στο δάσκαλό τους Νίκο Χατζημανώλη.

Στις δύο συναυλίες (στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου περιοχής Βαθυλάκκου και στον υπαίθριο χώρο του Αγίου Αθανασίου) εμφανίστηκαν δύο μουσικά σχήματα, το ένα με την γνωστή τραγουδίστρια Ελένη Βιτάλη και το άλλο μία μπάντα παραδοσιακής μουσικής (νέων μουσικών) από τη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει αυτή τη μεγάλη παράδοση στη βυζαντινή, την παραδοσιακή, τη λαϊκή, τη σύγχρονη μουσική, στιχουργική – ποίηση με την παράξενη γενιά των παλαιότερων και των νεότερων τραγουδοποιών.

Ο Σύλλογος Κουβουκλιωτών (όπως και άλλοι σύλλογοι) δεν έχει αυτονομηθεί από τη λειτουργική πράξη και ζωή της Εκκλησίας, που είναι η μήτρα ανάπλασης και ανακαίνισης του όλου ανθρώπου, των εκδηλώσεων του, του πολιτισμού και της κοινωνίας του. Αυτό το τελευταίο είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.