Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια για την καταπόνηση των εργαζομένων από τον καύσωναorixeio_dei1

Από την αρχή του, το καλοκαίρι φάνηκε ότι θα είναι ιδιαίτερα θερμό. Από τα τέλη Ιούνη και αρχές Ιούλη αλλά και τώρα αρχές Αυγούστου έχουμε παρατεταμενο καύσωνα.

Για την αντιμετώπιση του, υπάρχει η εγκύκλιος 10349/10/6/2009 που με βάση επιστημονική τεκμηρίωση προβλέπει τον συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας κάτω από τις οποίες επιτρέπονται οι εργασίες, η ένταση και ο χώρος που μπορεί να πραγματοποιούνται ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Προβλέπει ακόμα και διακοπή των εργασιών όταν η θερμοκρασία φτάσει σε ορισμένα επίπεδα (π.χ 40 βαθμούς)

Στα ορυχεία και σε πολλούς χώρους των ΑΗΣ η δυσφορία από την σκόνη επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Ενώ όμως υπάρχει η συγκεκριμένη εγκύκλιος, η διεύθυνση του ΛΚΔΜ ελάχιστες φορές την εφάρμοσε.(παρά την παρέμβαση του ΣΕΕΕΝ στην διεύθυνση του ΛΚΔΜ). Οι εργασίες πραγματοποιούνται κανονικά και όποιοι έλεγχοι γίνονται αφορούν τα μέτρα ατομικής προστασίας (αν φοριούνται τα κράνη και τα γιλέκα).

Την ευθύνη για την τήρηση των προβλέψεων της εγκυκλίου της έχει η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας στην οποία αποστείλαμε επανελλημένα έγγραφα καταγγελίας για το γεγονός, όπως και στον Τομέα Ασφάλειας της Εργασίας. Παρόλα αυτά η ΔΕΗ Α.Ε συνεχίζει να μην εφαρμόζει την συγκεκριμένη εγκύκλιο με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στα ορυχεία και τους ΑΗΣ.

Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται και από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση που οδήγησε πολλούς εργαζομένους να παραμείνουν στην εργασία τους ενώ έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με αποτέλεσμα το μέσο όρο ηλικίας τον εργαζομένων να αυξηθεί και να τους κάνει πιο ευάλωτους στις δύσκολες συνθήκες. Επίσης πολλοί συνάδελφοι πάσχουν από ασθένειες (λόγω σκληρής και ανθυγιεινής εργασίας) όπως αναπνευστικά προβλήματα κ.α.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση διαφημίζει την «δίκαιη» ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που η πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς δείχνει ότι θα βασιστεί στην μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αυτό δείχνει και η αδιαφορία της ΔΕΗ Α.Ε να εφαρμόσει ακόμα και αυτό το ελλιπές δίχτυ προστασίας των εργαζομένων. Μόνος στόχος τους το κέρδος για το οποίο δεν υπολογίζουν τίποτα. Αυτό δείχνουν και τα πολλά θανατηφόρα ατυχήματα στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ Α.Ε.

Η κατάσταση αυτή θα χειροτερεύει όσο προχωράει η πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο. Το τελευταίο διάστημα η διεύθυνση της ΔΕΗ Α.Ε ασχολείται πως θα εξασφαλίσει την κερδοφορία της ρίχνοντας και αλλά βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά με την επικείμενη αύξηση των τιμολογίων.

Χαρακτηριστική είναι και η στάση του εργοδοτικού –κυβερνητικού συνδικαλισμού που πέρα από ανακοινώσεις – αντιγραφές της εγκυκλίου δεν παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζόμενων.

Το ΣΕΕΕΝ σε συνέχεια των καταγγελιών του προς τους αρμόδιους φορείς προχωράει σε παρέμβαση – παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση του ΛΚΔΜ την Πέμπτη 10/8 και ώρα 9:00π.μ.

2 σχόλια στο άρθρο “Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια για την καταπόνηση των εργαζομένων από τον καύσωνα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.