Νικόλαος Γαβριηλίδης: Ο 22χρονος Πτολεμαϊδιώτης αθλητής, ένας από τους καλύτερους σφυροβόλους στην ιστορία αποκαλύπτεται στο KOZANILIFE.GR



20108215_332158320551350_1568797137221728579_n

Μπαίνοντας στη επίσημη σελίδα του ΣΕΓΑΣ μπορεί κάποιος να δει αρκετά στατιστικά για διάφορους αθλητές. Ένα από τα ονόματα το οποίο ξεχωρίζει είναι ο Νικόλαος Γαβριηλίδης. Βρίσκεται στους 20 καλύτερους αθλητές όλων των εποχών στη σφυροβολία και είναι μόλις 22 ετών!

Το μέλλον του ανήκει δικαιωματικά και αποκαλύπτεται μιλώντας για όλους και για όλα στο KOZANILIFE.GR και στον δημοσιογράφο Σάκη Καραδημούλα:

– Καλησπέρα Νίκο. Ένα «καυτό» καλοκαίρι για σένα αφού συμμετέχεις σε διάφορες διοργανώσεις έχοντας διακρίσεις. Πες μας δύο λόγια για αυτά που έζησες ως τώρα στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις (3 διοργανώσεις,2 Πανελλήνια ανδρών/u23 κ Ευρωπαϊκό u23).

Καλησπέρα σας, το φετινό καλοκαίρι όπως προείπατε και εσείς ήταν γεμάτο από διοργανώσεις υψηλού επιπέδου, δυο πολύ καλές συμμέτοχες στα πανελλήνια πρωταθλήματα των ανδρών και των νέων και συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό της κατηγορίας μου (u23). Ξεκινήσαμε δυνατά την προετοιμασία μας φέτος έχοντας ως στόχο το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Πρώτος αγώνας ήταν το Πανελλήνιο πρωτάθλημα των ανδρών στην Πάτρα όπου πήγα με την 3η επίδοση και κατάφερα να πάρω την 2η θέση με επίδοση 69.05 η οποία ήταν και φετινή καλύτερη επίδοση. Στη συνέχεια ακολούθησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας μου καταφέρνοντας να πετύχω μια αξιοπρεπή εμφάνιση και να πάρω αρκετές εμπειρίες για το μέλλον. Είχα την 15η επίδοση και παρά την ατυχία που είχα να πέσει ο κλωβός από τον αέρα και περιμένοντας δύο ώρες, βγήκα 14ος!Και τέλος το περασμένο Σάββατο είχα το Πανελλήνιο u23 όπου πήρα την πρώτη θέση με καλύτερη φετινή επίδοση 69.42.

– Τι χρειάζεται κάποιος αθλητής για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες σφυροβολίας;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες όπως όλοι γνωρίζουν είναι το όνειρο κάθε αθλητή για να καταφέρει κάποιος να διεκδικήσει μια συμμετοχή στους ολυμπιακούς χρειάζονται πολλές ώρες σκληρής προπόνησης, αφοσίωσης στον στόχο και μεγάλη στήριξη όχι μονό από χορηγούς αλλά κυρίως από ανθρώπους που συναναστρέφεται ο καθένας καθημερινά και αποτελούν το οικογενειακό του περιβάλλον! Όσο αφορά τον στόχο που πρέπει να πετύχει για να καταφέρει κάποιος να διεκδικήσει μια θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να πετύχει ένα όριο που θέτει κάθε 4 χρόνια (όπου γίνεται και η διοργάνωση) η Ολυμπιακή Επιτροπή ώστε να μπορεί να αγωνιστεί στην συγκεκριμένη διοργάνωση. Για παράδειγμα πέρυσι το όριο ήταν στα 77 μέτρα!

13920783_148008705632980_8534757322266899310_n

Ο Νίκος Γαβριηλίδης βρίσκεται στα 72.02 ατομικό ρεκόρ παρόλα αυτά έχει… δρόμο ακόμα για να δει αν μπορεί να πάει στους Ολυμπιακούς του 2020.

– Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ακριβό άθλημα;

Είναι ένα από τα ακριβά αγωνίσματα του στίβου γιατί χρειάζεται κυρίως σφύρες διαφόρων κιλών, ειδική βαλβίδα και χώρο για να προπονείται στις ρίψεις και έναν χώρο να προπονείται στα βάρη!

– Σας παρέχει κάποιος κάποια οικονομική βοήθεια;

Χορηγούς αυτή την περίοδο στην χώρα μας δύσκολα βρίσκει κάποιος λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί! Το σωματείο μου μου παρέχει ότι καλύτερο μπορεί και με στηρίζει στην προσπάθεια μου. Άλλωστε αν υπήρχε οικονομική στήριξη από παράγοντες γύρω μου δεν θα δούλευα, όπως προανέφερα για να κάνω πρωταθλητισμό.

– Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με το άθλημα; Τι ήταν αυτό που σε προσέλκυσε στο άθλημα;

Η ενασχόλησή μου ξεκίνησε στα 11 όταν από τους τοπικούς σχολικούς αγώνες που είχα βγει 2ος στην σφαιροβολία με είδε ο προπονητής της ομάδας μου και με προσκάλεσε να δοκιμάσω… ώσπου με τον καιρό δοκίμασα και την σφυροβολία και μου άρεσε πολύ.

– Πως είναι μια μέρα στη ζωή σου;

Η καθημερινότητά μου μπορώ να πω πως είναι γεμάτη, ξυπνώντας και ανάλογα την μέρα θα δουλέψω ή πρωί ή απόγευμα ως delivery. Και προσαρμόζω την προπόνηση ανάλογα το ωράριο της δουλειάς. Συνολικά αφιερώνω έξι ώρες για την δουλειά, δυόμιση με τρεις ώρες για την προπόνηση και περίπου άλλες τόσες ώρες για την αποθεραπεία. Από ότι καταλαβαίνετε είναι πολλές οι ώρες “δουλειάς” εντός και εκτός προπόνησης.

– Θα μας αποκαλύψεις τι σου αρέσει πολύ εκτός από τη σφύρα;

Νομίζω, δεν έχω κάτι συγκεκριμένο. Θα πω ότι λένε οι περισσότεροι “μου αρκεί που κάνω αυτό που μου αρέσει”… αλλά συνήθως τον ελεύθερο μου χρόνο προτιμάω να βγαίνω έξω με φίλους για καφέ.

Η τεχνική που χρησιμοποιούν οι σφυροβόλοι για ρίξουν τη σφύρα όσο μακρύτερα γίνεται διαφέρει ελάχιστα από αθλητή σε αθλητή. Περιλαμβάνει τρία στάδια: τις ωθήσεις φόρας, τις περιστροφές και την εκτίναξη. Ο αθλητής στέκεται στο κέντρο της βαλβίδας με την πλάτη γυρισμένη προς το πεδίο ρίψης, με τα πόδια ανοικτά λίγο περισσότερο από το φάρδος των ώμων και ελαφρά λυγισμένα. Κρατάει τη σφύρα και με τα δύο χέρια, έχοντας τη μία παλάμη σφικτά μέσα στην άλλη και την κεφαλή να ακουμπάει έξω από τη βαλβίδα. Με τους βραχίονες όσο γίνεται πιο τεντωμένους, εκτελεί δύο ωθήσεις φόρας, πατώντας γερά με το ένα πόδι στο έδαφος, ενώ φέρνει τον ένα ώμο του προς τα πίσω και τη λεκάνη να εξισορροπεί τη φυγόκεντρη δύναμη της σφύρας με μια αντίθετη προς αυτή κυκλική κίνηση.

– Ως πρότυπο έχεις κάποιον αθλητή;

Θα έλεγα ότι ως πρότυπο έχω αρκετούς αθλητές οι οποίοι έχουν κατακτήσει ολυμπιακούς τίτλους! Ή όπως είναι λογικό τον κάτοχο του Παγκοσμίου ρεκόρ.

14021653_166149903818860_8129351683691792482_n

– Τι έχεις να πεις για την προπονήτρια σου, Φανή Κυρκοπούλου;

Ότι και να πω θα ναι λίγο! Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος που έχω περάσει την μισή μου ζωή μαζί της. Μου έχει μάθει πολλά. Χάρη σε αυτήν έχω αποκτήσει αρχές, έχω φτάσει εδώ που βρίσκομαι και έχω διαμορφώσει τον χαρακτήρα μου ως άνθρωπος και ως αθλητής.

Η δεύτερη ώθηση γίνεται γρηγορότερα και έλκει το δισκοβόλο προς την πρώτη περιστροφή. Πλέον δεν περιστρέφονται μόνο οι βραχίονες αλλά ολόκληρο το σώμα. Στην ιδανική βολή, η πορεία της σφύρας φεύγοντας από τα χέρια του αθλητή, σχηματίζει γωνία 45 μοιρών με το έδαφος. Οι δεξιόχειρες σφυροβόλοι περιστρέφονται προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού, ενώ οι αριστερόχειρες προς την αντίθετη.

– Το δικό σου όνειρο ποιο είναι;

Τα όνειρά μου προς το παρόν σχετίζονται όλα με τον αθλητισμό. Θέλω να συμμετέχω κάθε χρόνο σε μεγάλες διοργανώσεις, να πάρω μέρος σε ολυμπιακούς αγώνες και να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται στην παγκόσμια κατάταξη!

Καραδημούλας Σάκης για το KOZANILIFE.GR

4 σχόλια στο άρθρο “Νικόλαος Γαβριηλίδης: Ο 22χρονος Πτολεμαϊδιώτης αθλητής, ένας από τους καλύτερους σφυροβόλους στην ιστορία αποκαλύπτεται στο KOZANILIFE.GR

  1. Αυτή είναι τα παιδιά, και το μέλλον της Ελλάδας!!!! Θερμά συγχαρητήρια παλικάρι μου. Σου εύχομαι να υλοποιήσεις όλους τους στόχους σου και να τους ξεπεράσεις!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.