Στους πολίτες της Κοζάνης ο Σιδηροδρομικός Σταθμός – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία του Δήμου με τον ΟΣΕ – Τι προβλέπεται στο ΕΣΣΒΑΑstathmos_trenon_ose_kozani

Στους πολίτες της Κοζάνης η έκταση του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού
Υπεγράφη η συμφωνία Δήμου Κοζάνης, ΟΣΕ ΑΕ και ΓΑΙΑ ΟΣΕ

Μια σπουδαία στιγμή για την Κοζάνη αποτελεί η παραχώρηση προς αξιοποίηση του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Δήμο Κοζάνης μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον ΟΣΕ ΑΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ. Την προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν την Δευτέρα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο Δ/νων Σύμβουλος της ΟΣΕ Α.Ε. Κώστας Πετράκης και το Εκτελεστικό Μέλος της ΓΑΙΑ ΟΣΕ ΑΕ Δημήτρης Νεόφυτος., παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνου Βούρδα. Παρόντες στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Φώτης Κεχαγιάς, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης κ.α.

Ένα όραμα δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα, όχι αποσπασματικά αλλά ως τμήμα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020) του Δήμου Κοζάνης που αφορά σε παρεμβάσεις κοινωνικής – περιβαλλοντικής – οικονομικής αναβάθμισης, αναζωογόνησης και ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής του νοητού άξονα με αφετηρία την πρόσφατα αναπλασθείσα κεντρική πλατεία Νίκης της πόλης και τέρμα την περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού του ΟΣΕ.

Η πρόταση που έχει κατατεθεί για την έκταση του Σιδηροδρομικού Σταθμού από τη Δημοτική Αρχή, περιλαμβάνει ως κύρια χρήση ένα σύγχρονο βιοκλιματικό πάρκο, χώρους πολιτισμού, μια στεγασμένη λαϊκή αγορά και μικρής κλίμακας υποστηρικτικές εγκαταστάσεις αυτής. Όλα αυτά θα εξειδικευτούν το επόμενο χρονικό διάστημα, με βάση τα αποτελέσματα μελετών βιωσιμότητας που θα εκπονηθούν και θα τύχουν ευρείας δημοσιότητας και διαβούλευσης.

O Δήμος Κοζάνης Κινείται με σχέδιο, «χτίζοντας» την Κοζάνη του μέλλοντος!

66jkjtrdujtridyjtd6i7y

Βασικά σημεία προγραμματικής συμφωνίας Δήμου Κοζάνης– ΟΣΕ Α.Ε. – ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

• Ένταξη & υλοποίηση του έργου στο πλαίσιο του ΕΣΣΒΑΑ του Δήμου Κοζάνης 2014-20 – συνολική έκταση 171.565,85μ²
• Έκταση 96.912,24μ², ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. (σύμφωνα με το προσωρινό κτηματολογικό διάγραμμα) – Μίσθωση με 800€/μήνα ////// Έκταση 16.562,33μ², ιδιοκτησίας ΟΣΕ (για τις λειτουργικές ανάγκες του Σιδηροδρόμου)
• Έκταση 51.892,02μ², ιδιοκτησίας Δήμου Κοζάνης (σύμφωνα με το προσωρινό κτηματολογικό διάγραμμα –διεκδικούμενη από ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.) – Σε περίπτωση τελεσίδικης απόφασης κτηματολογικού δικαστή για απόδοση στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. μίσθωση με 3.600,00€/έτος
• Παραχώρηση κατά χρήση για 99 χρόνια – έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφαση
Προκήρυξη ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για την παρέμβαση στην έκταση.
• Τροποποίηση Ρυμοτομικού Σχεδίου Πόλης – Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
• Χωροθέτηση με ευθύνη του ΟΣΕ του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Κοζάνης σε έκταση της κτηματικής περιοχής Μαυροδενδρίου έναντι της ΒΙΠΕ
• Πώληση έκτασης, εντός τριών ετών, επιφάνειας περίπου 2.200,00μ², εντός της έκτασης του Σ.Σ. από ΟΣΕ Α.Ε. προς τον Δήμο Κοζάνης για τη κατασκευή δομών Πρόνοιας, έναντι ποσού περίπου 400.000,00€.
• Οκταμελής Κοινή επιτροπή Παρακολούθησης (4 μέλη από Δήμο Κοζάνης – 2 μέλη από ΟΣΕ Α.Ε. – 2 μέλη από ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.)

Η προτεινόμενη ολοκληρωμένη πολυεπίπεδη παρέμβαση θα αποτελέσει σημαντική τομή για την πόλη της Κοζάνης και θα συντελέσει στην ενοποίηση του υπάρχοντος σήμερα εμπορικού κέντρου της πόλης, με την προτεινόμενη δημιουργία χώρων εμπορίου, αναψυχής και πολιτισμού στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

xartis-ergon-dimoukozanis17Τι προβλέπεται στο ΕΣΣΒΑΑ

– Αναζωογόνηση τμήματος του Εμπορικού Κέντρου της πόλης, με παρεμβάσεις σε υποδομές και το αστικό περιβάλλον, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων σε προγράμματα προώθησης των δραστηριοτήτων τους (υποπεριοχή Ι)
– Ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Λασσάνη με στόχους την περεταίρω προβολή και αξιοποίηση του ομώνυμου αρχοντικού (δημοτική Χαρτοθήκη), την αύξηση του πρασίνου (πάρκο), πεζοδρομήσεις και την αναμόρφωση των όψεων των παρακείμενων εμπορικών καταστημάτων (υποπεριοχή ΙΙ-Γ).
– Δημιουργία Παιδικής Χαράς σε συνέχεια με την πλατεία Λασσάνη στα βορειοανατολικά (υποπεριοχή ΙΙ-Δ).
– Διαμόρφωση των οδών Ολύμπου (υποπεριοχή ΙΙΙ), οδικού άξονα που συνδέει την Πλατεία Λασσάνη με την περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού, με αναβίωση της εμπορικότητάς, αλλά και των οδών Αριστοτέλους (υποπεριοή V-Ζ), 11ης Οκτωβρίου (υποπεριοχή V-Η), Βενιζέλου (υποπεριοχή V-Θ) και Αρχελάου (υποπεριοχή V-I), με ανάπτυξη διαδρομών πρασίνου, κίνησης πεζών και ποδηλάτων.
– Αξιοποίηση της περιοχής του ΟΣΕ (υποπεριοχή IV), όπου με τη διαδικασία της πολεοδόμησης θα προβλεφθούν κατάλληλες χρήσεις ώστε να υποδεχθούν:
o Το κτίριο του Σταθμού καθώς και χώρο για τις λειτουργικές ανάγκες του επιβατικού σιδηροδρομικού σταθμού
o Βιοκλιματικό πάρκο με εκτενείς χώρους πρασίνου – πάρκο αναψυχής, και περιβαλλοντικής αγωγής, ήπιες παρεμβάσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής
o Διαμόρφωση, σε περιβάλλον πρασίνου, στεγασμένης Δημοτικής Λαϊκής Αγοράς και κλειστών υποστηρικτικών εγκ/σεων καθώς και εγκ/σεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, χώροι οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιούνται και για περιοδικές εκθέσεις τοπικών προϊόντων και για άλλες δραστηριότητες.

5 σχόλια στο άρθρο “Στους πολίτες της Κοζάνης ο Σιδηροδρομικός Σταθμός – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία του Δήμου με τον ΟΣΕ – Τι προβλέπεται στο ΕΣΣΒΑΑ

  1. μακαρι να γινει κατι ωραιο για την πολη μας κι ας παψει να αποτελει η περιοχη του σταθμου ενα παρακμιακο, βρωμικο, περιθωριακο μερος της πολης, αρκει να μπει και λιγο πρασινο και να διατηρηθουν στοιχεια του σιδηροδρομου.οχι αλλο τσιμεντο και μοντερνες κατασκευες.

    1. Η πρόταση που έχει κατατεθεί για την έκταση του Σιδηροδρομικού Σταθμού περιλαμβάνει ως κύρια χρήση ένα σύγχρονο βιοκλιματικό πάρκο, χώρους πολιτισμού, μια στεγασμένη λαϊκή αγορά και μικρής κλίμακας υποστηρικτικές εγκαταστάσεις αυτής.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.