Εγκαίνια του αποκατεστημένου Αρχοντικού Πούλκως στη Σιάτιστα παρουσία της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού



1fhvjkfhkfhykhfykyujk

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Κοζάνης και Ημαθίας, και ο Δήμος Βοΐου σας προσκαλούν την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017 και ώρα 12 το μεσημέρι, στα εγκαίνια του αποκατεστημένου στο πλαίσιο έργου ΕΣΠΑ Αρχοντικού Πούλκως, στη Σιάτιστα του Δήμου Βοΐου Κοζάνης.

Τα εγκαίνια θα τελέσει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Από τα μέσα του 18ου αι., η αρχιτεκτονική της κατοικίας στο νομό Κοζάνης γνωρίζει μεγάλη άνθηση αντανακλώντας την οικονομική ευμάρεια, η οποία συμπίπτει με την εμφάνιση της νέας αστικής τάξης των εμπόρων, και την μεγάλη οικονομική ανάπτυξη πολλών πόλεων. Η Κοζάνη, η Σιάτιστα, η Εράτυρα, το Τσοτύλι, το Βελβεντό, και πολλά από τα χωριά του Βοΐου, όπως ο Πεντάλοφος και η Αγία Σωτήρα, έχουν να επιδείξουν εξαίρετα αρχιτεκτονικά δείγματα της εποχής εκείνης.

5fhjkdfhkfhkhfkjj

Γύρω από την αρχιτεκτονική παρατηρείται άνθηση όλων των τομέων της λαϊκής τέχνης. Η ζωγραφική, η ξυλογλυπτική, η λιθογλυπτική αποτελούν τους κύριους κλάδους της διακοσμητικής τέχνης. Λιθανάγλυφα στολίζουν εισόδους και τζάκια, ενώ ο ξυλόγλυπτος διάκοσμος καλύπτει μεγάλες επιφάνειες του εσωτερικού των σπιτιών. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην οροφή και στον ομφαλό που στολίζεται με ρόδακες, άστρα, φρούτα, συχνά σε συνδυασμό με γεωμετρικά σχήματα και άνθη. Μεγαλύτερη έκταση και ποικιλία παρουσιάζει ο ζωγραφικός διάκοσμος που καλύπτει εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες. Αξιοθαύμαστη ποικιλία, θεματογραφική και τεχνοτροπική: Aπόψεις πόλεων, φανταστικά τοπία, μυθολογικές σκηνές, ακόμη και προσωπογραφίες. Φυτικά και άλλα μοτίβα έχουν εμφανείς επιδράσεις από το μπαρόκ και το ροκοκό, το νεοκλασικισμό και τη μουσουλμανική τέχνη προσαρμοσμένων στην αισθητική της παράδοσης. Η διακόσμηση δεν προορίζεται μόνο να τέρψει τον ιδιοκτήτη αλλά είναι μέσο προβολής, διαφοροποίησης, κοινωνικής ανωτερότητας και επίδειξης.

4dfhjkhfjkfhkhjkjh

Στη Σιάτιστα, η οποία συγκροτείται από δύο πολεοδομικούς ιστούς, έχουν καταγραφεί περίπου 100 αρχοντικά, που ανάγονται στον 18ο και 19ο αι. Τα αρχοντικά της θεωρούνται τα ωραιότερα. Τα σπουδαιότερα χρονολογούνται μεταξύ 1740-1780. Όλα είναι κτισμένα με το ίδιο περίπου σχέδιο και την ίδια εσωτερική διαρρύθμιση, με μεγάλο εμβαδόν και ύψος. Αποτελούνται από υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους, το μεσοπάτωμα και τον όροφο. Χαρακτηριστικό στοιχείο η μεσιά που αποτελεί ένα είδος εσωτερικής αυλής και τα κλειστά σαχνισιά. Ο πλούσιος διάκοσμος στο εσωτερικό τους με βιτρώ, τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτα, δημιουργεί μια βαριά και επιβλητική ατμόσφαιρα, με στοιχεία από την παράδοση της εκκλησιαστικής μεταβυζαντινής τέχνης, την ισλαμική και την ευρωπαϊκή τέχνη – μπαρόκ και ροκοκό – ενώ μετά τον 19ο αι. είναι εμφανής η επίδραση του νεοκλασικισμού.

3dsfgthjnsdfgthmnsdgfhjmghf

Το αρχοντικό Πούλκως (ή Πουλκίδη) βρίσκεται στη συνοικία Γεράνεια. Σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται πάνω από την είσοδο άρχισε να χτίζεται το 1752. Το αρχοντικό φέρει εξαιρετικό γραπτό διάκοσμο, βιτρώ στα παράθυρα και ξυλόγλυπτα. Εκπληκτικής τέχνης είναι και οι γύψινες διακοσμήσεις στα τζάκια του αρχοντικού. Η αποκατάστασή του ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την Εφορεία Ημαθίας, στο πλαίσιο έργου ΕΣΠΑ, στο οποίο και εντάχθηκε από την πρώην 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

2diktikcdtyikycfikyuk

Το αρχοντικό της Πούλκως στη Σιάτιστα ανοίγει για το κοινό

Ένα στολίδι της Σιάτιστας, το αρχοντικό της Πούλκως, ανοίγει για το κοινό μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του, που συγχρηματοδοτήθηκε με 1.5 εκατομμύριο ευρώ από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Οι επισκέπτες θα μπορούν πλέον να θαυμάσουν από κοντά το εντυπωσιακό κτήριο με τη λαμπρή διακόσμηση στη συνοικία της Γεράνειας στη Σιάτιστα, από την Κυριακή 16 Ιουλίου στις 12:00. Το πολύτιμο αυτό αποτύπωμα μεγαλοαστικής καθημερινότητας της Δυτικής Μακεδονίας του 18ου αιώνα θα εγκαινιάσει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Πληροφορίες:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, 23310 29737, efahma@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, 24610 98800-1, efakoz@culture.gr

0cxdtjcdxgjhdgcjtgjg

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.