«Εβαπτίσθης, Εφωτίσθης, Εμυρώθης, Ηγιάσθης» ένα εύχρηστο και πρακτικό εγχειρίδιο-πόνημα από τον αρχιμ. Νικηφόρο Μανάδη



1dghjmdgthjmdghjmgh‘’Εβαπτίσθης, Εφωτίσθης, Εμυρώθης, Ηγιάσθης’’, ένα εύχρηστο και πρακτικό εγχειρίδιο-πόνημα από τον αρχιμ. Νικηφόρο Μανάδη πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας.

Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Κυκλοφορεί από την Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αρδάσσης-Κρυόβρυσης (τηλ. 6974 934542, 6944 644563) το ενδιαφέρον, εύχρηστο και πρακτικό εγχειρίδιο-πόνημα ‘’Εβαπτίσθης, Εφωτίσθης, Εμυρώθης, Ηγιάσθης’’ του αρχιμ. Νικηφόρου Μανάδη πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας.

Το εγχειρίδιο αναφέρεται στο Μυστήριο της Κατήχησης και του Βαπτίσματος και μέσα στις 111 σελίδες απαντά (σοβαρά, υπεύθυνα και με τη διαλεκτική μέθοδο προσφεύγοντας στην θεολογική και λειτουργική εμπειρία των Αγίων) στα εύλογα ερωτήματα που καλοπροαίρετα θέτει ο άνθρωπος της κάθε εποχής και ο σημερινός.

Στο πόνημά του αυτό ο π. Νικηφόρος Μανάδης περιέλαβε 41 θέματα – ερωτήματα με απαντήσεις (σύντομες και κατανοητές) από τους Αγίους: Συμεών Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Χρυσόστομο, Κύριλλο Ιεροσολύμων, Γρηγόριο το Θεολόγο, Γρηγόριο Νύσσης, Κοσμά τον Αιτωλό και απαντήσεις από τις Αποστολικές Διαταγές.

Παρατίθενται ακόμα στο εγχειρίδιο το Σύμβολο της Πίστεως, ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο του Βαπτίσματος και ακολουθεί στο καθένα από αυτά η μετάφρασή τους. Επιπλέον, στον Απόστολο και στο Ευαγγέλιο, ακολουθεί η ερμηνεία τους, όπως την έχει διατυπώσει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Όλα τα κείμενα του εγχειριδίου (ερωτήσεις-απαντήσεις) περικλείονται μεταξύ του προλόγου και του επιλόγου, από το λόγο-εμπειρία δύο σύγχρονων επισκόπων (και πατέρων), του Σεβ. Μητροπολίτου Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου ο πρόλογος και του μακαριστού Μητροπολίτη Αυγουστίνου Καντιώτη ο επίλογος.

2srtyjsrtyjsetwyjtsjytght

Στον πρόλογό του με θέμα: ‘’Επί τη Βαπτίσει’’ ο Σεβ. κ. Θεόκλητος χαρακτηρίζει το εγχειρίδιο ως ‘’πνευματικό δενδράκι γενικωτέρου εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος’’ (σελ. 12) και απευθυνόμενος στους γονείς, τους προτρέπει: ‘’Μεγαλώστε το παιδάκι σας εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου’’ (σελ. 11).

Ως επίλογο ο π. Νικηφόρος παραθέτει το ‘’Γράμμα επί τη Βαπτίσει’’ που έστελνε στους γονείς ο αείμνηστος Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης. Στο Γράμμα τονίζεται η μεγάλη και βαθιά (οντολογική) αλλαγή που προκύπτει από το Βάπτισμα: ‘’Ο αμαρτωλός άνθρωπος θάβεται εκείνη τη στιγμή μέσα στην ιερά κολυμβήθρα, και από την ιερά κολυμβήθρα ανασταίνεται νέος άνθρωπος, καθαρός και ολόλαμπρος!’’ (σελ. 106). Η αλλαγή αυτή είναι δωρεά (δεν αγοράζεται, δεν πωλείται) και αξία της είναι ανυπολόγιστη: ‘’Αυτό, που χαρίζει ο Χριστός στο παιδί που βαπτίζεται, είνε δωρεά που αξίζει περισσότερο απ΄ όλο το χρυσάφι και τα διαμάντια της γης. Είνε μια δωρεά αφάνταστη’’ (σελ. 107).

Το νέο εγχειρίδιο ‘’Εβαπτίσθης, Εφωτίσθης, Εμυρώθης, Ηγιάσθης’’ του αρχιμ. Νικηφόρου Μανάδη (όπως άλλωστε και κάθε βιβλίο και γραπτός λόγος) ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια μιας Επισκοπής-Μητρόπολης, είναι χρήσιμο και μπορεί να γίνει ένα καλό κατανοητό βοήθημα, ένας κατατοπιστικός και ενθαρρυντικός οδηγός σε κάθε γονέα και ανάδοχο.

Κυκλοφορεί και διατίθεται από την Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αρδάσσης-Κρυόβρυσης (τηλ. 6974 934542, 6944 644563). Καλή ανάγνωση.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.