Ισχυρό κύμα καύσωνα τις επόμενες ημέρες – Δείτε την πρόγνωση έως την Κυριακή – Που θα φτάσει ο υδράργυρος σε μεγάλες πόλεις



66dftghyjkedtykdetktdkuyt

Η χώρα μας από αύριο μπαίνει στη δίνη του πρώτου ισχυρού κύματος καύσωνα για φέτος . Οι θερμοκρασίες σταδιακά από σήμερα Πέμπτη θα αρχίσουν να ανεβαίνουν σημαντικά σε όλη τη χώρα με αποκορύφωμα την Παρασκευή και το Σάββατο όπου οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται στους 42-43°C , στο εσωτερικό της Θεσσαλίας όμως ο υδράργυρος θα αγγίξει και τους 43-44°C.

Η διάρκεια της θερμής εισβολής σε ολόκληρη τη χώρα θα είναι περίπου 72 με 86 ώρες (3,5 ημέρες – Πέμπτη απόγευμα έως Κυριακή μεσημέρι).

Το κύμα καύσωνα θα αρχίσει να υποχωρεί από την Κυριακή απόγευμα – βράδυ ενώ θα κάνουν την εμφάνιση τους καταιγίδες στην Ήπειρο και τη Μακεδονία το βράδυ της Κυριακής.

Στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι αρκετά χαμηλότερες εξαιτίας της εμφάνισης βορείων ανέμων όπου θα διατηρήσει αισθητά πιο δροσερή τη θερμοκρασία, όμως θα υπάρχει η αίσθηση της δυσφορίας λόγω της υγρασίας από τη θάλασσα.

Αιτία της ισχυρής αυτής θερμής εισβολής είναι η ανύψωση του υποτροπικού σε πιο ψηλά γεωγραφικά πλάτη συνδυασμένο με τις σχετικά ψυχρές αέριες μάζες στην δυτική Ευρώπη και τη γενικότερη κυκλοφορία. Αυτό συνεπάγεται με την έλευση ιδιαίτερα θερμών αερίων μαζών στα μεσαία και χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας (~28°C στα 850 milibar) που θα ανεβάσουν κατακόρυφα τον υδράργυρο.

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Η Παρασκευή θα είναι η πρώτη μέρα εμφάνισης του σοβαρού καύσωνα με τον καιρό να είναι αίθριος σε όλη τη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας . Η ζέστη θα είναι πολύ αισθητή αφού ο υδράργυρος θα κυμανθεί πάνω από τους 40-42°C σε πολλές περιοχές της χώρας όπως στην Πελοπόννησο τη Στερεά Ελλάδα την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ενώ σε περιοχές της Θεσσαλίας ο υδράργυρος θα παίξει με τους 43-44°C. Mεγάλη προσοχή θα ήταν καλό να δείξουν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όχι μόνο την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο . Οι άσκοπες μετακινήσεις τις μεσημβρινές ώρες θα ήταν καλό να αποφευχθούν ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι ασθενείς ενώ μόνο στο Καρπάθιο φαίνεται ένα μέτριο βοριαδάκι κοντά στα 5 ίσως και 6bf.

Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα. Από πλευράς θερμοκρασιών το Σάββατο φαίνεται πως θα είναι η πιο ζεστή ημέρα αφού οι θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές του ηπειρωτικού κορμού θα κυμαίνονται πάνω από τους 40-42°C στη Μακεδονία , τη Θράκη την Στερεά Ελλάδα την Πελοπόννησο( περιοχές όπως το Άργος και ο Πύργος θα αγγίξουν 42-43°C) . Στο εσωτερικό της Θεσσαλίας δεν αποκλείεται να δούμε και θερμοκρασίες κοντά στους 45°C(Tρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Φάρσαλα). Η έκθεση στο ήλιο θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και καλό θα είναι όλες οι κοινωνικές ομάδες τις μεσημβρινές ώρες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους . Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι από βόρειες διευθύνσεις εξαιτίας και του υψηλού βαρομετρικού που θα είναι εγκατεστημένο στην περιοχή ΝΔ του Ιονίου.

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι αίθριος και μέχρι και το μεσημέρι θα είναι πάρα πολύ ζεστός αφού θερμοκρασία στα ανατολικά ηπειρωτικά θα προλάβει να φτάσει και τους 40-41°C όπως και στη Θεσσαλία αλλά και στην περιοχή της Αργολίδος. Στα δυτικά ηπειρωτικά ο ισχυρός βοριάς θα ρίξει τον υδράργυρο κοντά στους 34-35°C δίνοντας ανάσα δροσιάς στις εκεί περιοχές. Από το απόγευμα αλλά και προς το βράδυ η αίσθηση δροσιάς εξαιτίας του ενισχυμένου βοριά θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα ενώ από το βράδυ καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην περιοχή της Ηπείρου και της δυτικής και ανατολικής Μακεδονίας ενώ τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν και στην περιοχή της Θράκης. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά ισχυροί στα 5-6 bf.

Aναλυτικός Πίνακας Θερμοκρασιών Για το Επόμενο 4 ήμερο

77etyukdyulkdyulyulukyu

* Όπως δείχνει και ο πίνακας θερμοκρασιών η ζέστη θα είναι πολύ αισθητή σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

* Ο δείκτης δυσφορίας θα είναι σχετικά μεγάλος καθώς ο η σχετικά υψηλή υγρασία θα κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

*Την Παρασκευή και το Σάββατο πολύ υψηλός θα είναι και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Μεγάλη προσοχή και αποφυγή εργασιών με εύφλεκτα υλικά σε εξωτερικούς χώρους. Οι καπνιστές να αποφεύγουν να πετούν τσιγάρα στο δρόμο.

*Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τις μεσημβρινές ώρες.

* Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι την Παρασκευή και το Σάββατο η θερμοκρασία το βράδυ δεν θα πέσει κάτω από τους 30°C που σημαίνει ότι η δυσφορία θα είναι πολύ μεγάλη!!

Το κύμα καύσωνα υποχωρεί από την Κυριακή το απόγευμα ενώ η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα από την Τρίτη και μετά !!!

*Η θερμοκρασία στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου θα είναι κατά 5-7 βαθμούς χαμηλότερη μιας και θα βοηθήσει πολύ ο βοριάς που θα πνέει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια: Μουδούρης Θωμάς – meteoclub.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.