Β. Κωνσταντόπουλος: «Σκληρή και εκτός πραγματικότητας η πρόταση του δημάρχου Σερβίων-Βελβεντού για αυξήσεις από 47% έως 357% στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού»konstantopoulos_vasilis

Του Β. Κωνσταντόπουλου

Όταν στις αρχές του χρόνου συζητούσαμε στο δημοτικό συμβούλιο την έγκριση του προϋπολογισμού του 2017, η παράταξή μας είχε επισημάνει τότε τις μεγάλες ευθύνες του δημάρχου στα δυόμιση χρόνια της θητείας του, που οδήγησαν στην αδυναμία κατάρτισης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Είχαμε αποδείξει τότε με στοιχεία ότι ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ελλειμματικός κατά 4,0 εκ. ευρώ περίπου και ότι το έλλειμμα αυτό δημιουργήθηκε από την απώλεια εσόδων του δήμου εξ αιτίας των παραλείψεων και της αδράνειας και της ανυπαρξίας του δημάρχου.

Συγκεκριμένα:
Χάθηκαν έσοδα περίπου 1,0 εκ ευρώ από την μη βεβαίωση και είσπραξη των λογαριασμών ύδρευσης για τα έτη 2015 και 2016.
Χάθηκαν χρήματα ύψους περίπου 2,0 εκ ευρώ από το πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Υπ. Εσωτερικών. Μαζί με το ποσό των 500 χιλ ευρώ που είχε προεγκριθεί, ο δήμος μας θα μπορούσε να εισπράξει 2,5 εκ ευρώ. Ο δήμος μας ως τώρα δεν υπέβαλε αίτηση στο υπουργείο παρ’ όλο που το πρόγραμμα τρέχει εδώ και ένα χρόνο, με συνέπεια να κινδυνεύει να χάσει εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα αυτό.

Χάθηκαν έσοδα ύψους περίπου 500 χιλ ευρώ, από την μη είσπραξη μέρους των οφειλών των πολιτών προς τον δήμο συνολικού ύψους 2,0 εκ ευρώ περίπου (εισπραξιμότητα 25% περίπου).
Σύνολο εσόδων που χάθηκαν 4,0 εκ ευρώ

Είχαμε δε επισημάνει σε όσους υπερψήφισαν τον ελλειμματικό αυτό προϋπολογισμό ότι η έγκρισή του δεν θα λύσει το πρόβλημα της δυσλειτουργίας του δήμου από την κακοδιοίκηση, απλά δίνει μια προσωρινή ανάσα στον δήμαρχο.

Ήταν λογικό και επόμενο λοιπόν κάποια στιγμή αυτή η φούσκα να σκάσει.

Η ΔΕΗ Α.Ε έχοντας συσσωρευμένες απαιτήσεις από τον δήμο Σερβίων-Βελβεντού ύψους 1,136 εκ ευρώ, απείλησε με διακοπές ρεύματος αν δεν τακτοποιηθεί η οφειλή αυτή.
Το ίδιο και η ΔΙΑΔΥΜΑ, στην οποία ο δήμος οφείλει πάνω από 1,0 εκ ευρώ, έχει απειλήσει από καιρό (και μερικώς ήδη το έχει πράξει) με διακοπή της αποκομιδής των σκουπιδιών και των ανακυκλώσιμων υλικών.
Οι προμηθευτές καυσίμων διέκοψαν την συνεργασία με τον δήμο μας. Σχεδόν με παρακάλια υπέγραψαν νέες συμβάσεις.

Είναι ολοφάνερο.
Αν ο δήμαρχος είχε εισπράξει τα έσοδα ή μέρος των εσόδων που αναφέραμε πιο πάνω συνολικού ύψους 4,0 εκ ευρώ, τότε θα εξοφλούσε ΔΕΗ και ΔΙΑΔΥΜΑ και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα στον δήμο.
Τώρα επικαλούμενος το δήθεν επείγον του θέματος (άμεση ρύθμιση του χρέους προς ΔΕΗ και τακτοποίηση της οφειλής προς ΔΙΑΔΥΜΑ), ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους να εγκρίνουν άμεσα την αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε δυσθεώρητα ύψη. Συγκεκριμένα ζήτησε αυξήσεις:
100% έως 122,5 % στην Δ.Ε Σερβίων
45 % έως 47 % στην Δ.Ε Βελβεντού.
90 % έως 113 % στην Δ.Ε Καμβουνίων και
357 % έως 368 % στην Δ.Ε Λιβαδερού

Ποιός αλήθεια λογικός άνθρωπος θα υπέβαλε μια τέτοια πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο σε μια περίοδο κρίσης, μνημονίων, αφαίμαξης των πολιτών και αδυναμίας ανταπόκρισής τους στις βασικές τους υποχρεώσεις και στην επιβίωσή τους;

Είναι δυνατόν κανείς να πιστεύει ότι οι πολίτες μπορούν να ανταποκριθούν στις τεράστιες αυτές αυξήσεις, όταν ήδη δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών ύδρευσης, με συνέπεια το ύψος των οφειλών τους προς τον δήμο χρόνο με τον χρόνο αν αυξάνεται;

Πρότεινε αυξήσεις χωρίς να προτείνει μειώσεις ή εξορθολογισμό των δαπανών. Βρήκε την εύκολη λύση. Μεταφέρει το κόστος των δικών του παραλείψεων στις πλάτες των πολιτών.

Μόνο μετά από δικές μας πιέσεις και τις προτάσεις μας για μείωση δαπανών των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και αφού ήδη είχε χάσει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αλλά και των συμβούλων του, δέχτηκε την αναβολή του θέματος.

Είναι προφανές ότι ο δήμαρχος και όσοι στηρίζουν την πρόταση αυτή βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου και έξω από την κοινωνία που βογγά και ασφυκτιά.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Επιδιώκουν να κάνουν συμμέτοχους στο έγκλημα αυτό και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Όμως δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.
Εμείς σανίδα σωτηρίας του δημάρχου δεν θα γίνουμε και δεν θα λειτουργήσουμε ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις παραλείψεις του, την αδράνειά του και τις αβλεψίες του.

Και ούτε θα συμφωνήσουμε το κόστος της ανυπαρξίας του να το μεταφέρουμε στις πλάτες των πολιτών.
Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια τεκμηριωμένη πρόταση που περιλαμβάνει πρώτα και κύρια δράσεις και ενέργειες για την μείωση και εξορθολογισμό των δαπανών, όπως επίσης και ενέργειες άμεσης ρύθμισης των οφειλών προς ΔΕΗ και ΔΙΑΔΥΜΑ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.