Οι εταιρείες που «ανασταίνουν» την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα



akinita23423423

Ο κλάδος ακινήτων βρήκε ένα απροσδόκητο φίλo, τον τουρισμό. Τη χειρότερη εποχή για το real estate η αύξηση της τουριστικής κίνησης και οι θετικές προοπτικές της δημιουργούν μια ιδιαίτερα θετική συγκυρία για τον ιδιαίτερα βαλλόμενο από την κρίση και την ύφεση κλάδο των ακινήτων.

Οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) προχωρούν σε μπαράζ νέων επενδύσεων σε ποιοτικά ακίνητα, με αξιόπιστους ενοικιαστές και υψηλές αποδόσεις (yields) και τα τουριστικά ακίνητα, μπορούν να εγγυηθούν αυτές τις προσδοκίες. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση, αναμένεται να επηρεαστεί θετικά και η αγορά ακινήτων με την επενδυτική δραστηριότητα να σημειώνει αύξηση και ενδεχομένως και ελαφριά ανάκαμψη της αγοράς. Η απόφαση του fund Verde Värde Partners που έχει επενδύσει περισσότερα από 45 δισ. ευρώ, σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές να διευρύνει τη συμμετοχή του στην Ελλάδα μετά την απόκτηση της Trastor και με τη συμμετοχή στην Lamda Malls είναι ενδεικτική των προοπτικών του ελληνικού real estate.

Έτσι 18 χρόνια μετά την αρχική θέσπιση του πλαισίου λειτουργίας τους, πλέον οι ΑΕΕΑΠ βρίσκονται σε μια θετική συγκυρία που τις βοηθά να αναπτυχθούν και να προσελκυστούν νέα επενδυτικά κεφάλαια. Μεγάλες ΑΕΕΑΠ δημιουργήθηκαν όταν οι τράπεζες μεταβίβασαν τις θυγατρικές τους στο real estate και πραγματοποίησαν και νέες επενδύσεις αξιοποιώντας τη συγκυρία χαμηλών τιμών στη χώρα. Σήμερα μετά τις Grivalia, Πανγαία, Trastor, ICI που ήδη έχουν αναπτύξει τις δραστηριότητές τους, έρχεται να προστεθεί μια “νέα γενιά” επενδυτικών εταιρειών σε ακίνητη περιουσία με στόχο την επένδυση σε τουριστικά ακίνητα. Εταιρείες όλων των κλάδων συστήνουν εταιρείες ακινήτων όπου περνούν τα εταιρικά τους ακίνητα και πολλές από αυτές επιλέγουν αν επενδύσουν σε τουριστικά ακίνητα είτε για να αναπτύξουν ξενοδοχεία είτε για να τα μισθώσουν σε τρίτους.

Η Varde στη Lamda Malls

H είσοδος της Varde στο μετοχικό κεφάλαιο της νεοϊδρυθείσας Lamda Malls έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην αγορά αφού στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου σχήματος που έχει ως στόχο να κυριαρχήσει στην ανάπτυξη εμπορικών ακινήτων στη χώρα μας. Τα 61 εκατ. ευρώ που επενδύει η Värde στη Lamda είναι μόνον η αρχή ότι σε βάθος διετίας οι επενδύσεις της νεοϊδρυθείσας Lamda Malls μπορεί ακόμη και να τριπλασιαστούν ενώ σε βάθος πενταετίας να πενταπλασιαστούν, με τη θυγατρική εταιρία να εισάγεται και στο Χρηματιστήριο. Σημειώνεται ότι στην Varde από τον Ιανουάριο έχει περάσει η Trastor η εταιρεία ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς.

Η Πανγαία ζητά νέα κεφάλαια

Οι επενδύσεις σε νέα ακίνητα ήταν από την αρχή στόχος της Πανγαία που δημιουργήθηκε με βάση το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας. Η εταιρεία για να προσελκύσει θεσμικά κεφάλαια, θα επιδιώξει μέσα στο επόμενο διάστημα να συγκεντρώσει από τις διεθνείς αγορές κεφάλαια κατ’ ελάχιστον 250 εκατ. ευρώ έως και άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, επιδιώκει την ενίσχυση του free float ώστε να πληρωθούν οι προϋποθέσεις για την διαπραγμάτευση των μετοχών της στην κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. με στόχο την προσέλκυση θεσμικών επενδυτών και επενδυτικών κεφαλαίων.

Ήδη η Πανγαία που πραγματοποίησε πέρυσι επενδύσεις 36 εκατ. ευρώ το 2016 και συνολικά πάνω από 600 εκατ. ευρώ στην 4ετία, τον περασμένο Δεκέμβριο απέκτησε το 100% των μετοχών της εταιρείας ΚΑΡΟΛΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε., ιδιοκτήτριας δύο ακινήτων στην Πάτρα (ένα εκ των οποίων είναι το γνωστό ξενοδοχείο με την επωνυμία “MOREAS BEACH”), τα οποία εκμισθώθηκαν προκειμένου να διαμορφωθούν και να λειτουργήσουν, από τον μισθωτή, ως ξενοδοχειακή μονάδα κλασικού τύπου 116 δωματίων το πρώτο και ως ξενοδοχειακή μονάδα 48 επιπλωμένων διαμερισμάτων που θα απευθύνεται σε φοιτητές, το δεύτερο, έναντι συνολικού τιμήματος 3,7 εκατ. ευρώ.

ΙΙΑ: Νέες επενδύσεις

Η International-Intercontinental ΑΕΕΑΠ του ελληνοαμερικανικού ομίλου Χαλικιά, που αποτελεί την πιο πρόσφατη εισαγωγή ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 απέκτησε τρία ακίνητα, επιφάνειας 5.280 τ.μ. έναντι 7 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στο πρώτο φετινό τρίμηνο αγόρασε άλλα τέσσερα ακίνητα, συνολικής επιφάνειας 7.170 τ.μ. έναντι επίσης 7 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι τα αγορασθέντα ακίνητα αποκτήθηκαν κάτω από τα 1.300 ευρώ ανά τ.μ. και φέτος χαμηλότερα από τα 1.125 ευρώ ανά τ.μ.

Ταυτόχρονα σχεδιάζει επενδύσεις άλλων 20 εκατ. ευρώ μέσα στο έτος, μέσα από ένα σύνολο ακινήτων τα οποία διαπραγματεύεται.

“Νέα γενιά” εταιρειών

Η ΒriQ Ρroperties ΑΕΕΑΠ του ομίλου Quest του Θεόδωρου Φέσσα δημιουργήθηκε για να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του ομίλου και συστάθηκε μετά από εισφορά ακινήτων και μετρητών της Quest Συμμετοχών και της Unisystems, θυγατρικής του ομίλου. Το χαρτοφυλάκιο των εμπορικών ακινήτων της αποτελείται από επτά ακίνητα (μισθωμένα κατά κύριο λόγο σε εταιρείες του ομίλου), με συνολική αξία αποτίμησης 24 εκατ. ευρώ (Δεκέμβριος 2016).

H οικογένεια Ευμορφίδη της Coco-mat ξεκίνησε την παρουσία της στα ξενοδοχεία με τα Cocomat Hotel και συνεχίζει με την δημιουργία της “Μπλε Κέδρος Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία”. Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρείχε άδεια λειτουργίας στην εταιρεία, ο σχεδιασμός της οποίας προβλέπει εισαγωγή στο Χρηματιστήριο στα τέλη του 2018 – αρχές 2019. Στο χαρτοφυλάκιο της Μπλέ Κέδρος αποτελείται κυρίως από ακίνητα (καταστήματα) της αλυσίδας Coco Mat, ενώ σχεδιάζεται να ενταχθεί σε αυτό και η νέα επένδυση της οικογένειας Ευμορφίδη που αφορά στην δημιουργία ξενοδοχείου 90 δωματίων στου Μακρυγιάννη, κάτω από την Ακρόπολη.

Στην τελική ευθεία για δημιουργία ΑΕΑΑΠ βρίσκεται και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ με στόχο την ένταξη των σημαντικότερων ακινήτων του ομίλου. Εν τω μεταξύ ήδη λειτούργησε κάτω από την ομπρέλα της ξένης αλυσίδας Wyndham, το ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του ομίλου στην πλατεία Καραϊσκάκη στο κέντρο της Αθήνας, μια επιτυχημένη συνεργασία που άνοιξε την όρεξη του ομίλου για τον τουριστικό κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος προσανατολίζεται στην τουριστική αξιοποίηση και άλλων ακινήτων του μέσω της ΑΕΑΑΠ.

Από το fpress.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.